Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Antwerpen, de Bosuil (3)

Antwerp 1 - 0 Germinal Beerschot, 18 juli 2010.
Vriendschappelijk, toeschouwers; 13.000.

Scoreverloop;
 28. (1-0) Put

Op een voetbalforum las ik de opmerking "vriendschappelijke derby's bestaan niet". Dat sloeg op Antwerp - Germinal Beerschot en het was een terechte opmerking. Weliswaar werd het op het veld geen moment onvriendelijk maar op de tribunes was de hevige rivaliteit voelbaar. En dan vooral van de kant van Antwerp, tegenwoordig gedegradeerd tot de rol van het kleine broertje. De fans van Germinal Beerschot waren met weinig en zagen het spel gelaten aan, maar dat had nog andere redenen. De spelers van Antwerp waren meer gemotiveerd voor de derby dan hun paarse collega's en wonnen dan ook terecht met 1-0. Genoeg om onder de aanhang van Antwerp voor een gigantische ontlading te zorgen.

Aanleiding voor deze "vriendschappelijke" wedstrijd was het jubileum van Royal Antwerp FC. De club is opgericht in 1880 en mocht dit jaar dus 130 kaarsjes uitblazen. En op een dergelijk feest mag de geliefde buurvrouw natuurlijk niet ontbreken. Er was dus nog een ander verhaal. De gemeente Antwerpen wil een nieuw stadion bouwen voor beide clubs. Uiteraard willen de fans vooral geen stadion delen met de grote rivaal. En volgens kwade tongen is na een gezamenlijk stadion de volgende stap een fusie zodat er één grote Antwerpse club ontstaat. In supporterskringen van GBA werd zelfs  opgeroepen tot een boycot van de wedstrijd. Want het zou een misplaatste poging zijn om de twee clubs dichter bij elkaar te brengen en om de supporters warm te maken voor een gezamenlijk stadion. Uiteindelijk kwamen er slecht 256 fans van Germinal Beerschot naar de Bosuil. Bij Antwerp maakten ze zich geen zorgen over een mogelijke fusie en kwam men met 13.000 massaal naar het stadion.

Een dagje naar Antwerp blijft genieten. Altijd langs het sportpaleis rijden en dan doemen even later aan de rechterzijde de lichtmasten al op boven de huizen. Bij de Metropool was het al gezellig druk net als bij café "the Great Old". Na een faillissement inmiddels weer heropend. Er werden lekker Primusjes getapt en het was lekker op straat drinken tussen de supporters. In het stadion uiteraard een vette hamburger en ketchup knoeien op je nieuwe shirt. Dan zitten op de ouderwetse houten banken van tribune 2. Splinters in je kont dus bijna de hele wedstrijd staan. Veel clubkleuren en de rare types bleven maar komen. Gelukkig ook veel dames in korte rokjes. Heel veel gescheld op de "Ratten van't Kiel" en veel gezang tijdens de wedstrijd. En dat lukte gewoon zonder Ultraatjes. De ontlading na het eindsignaal was gigantisch en de YNWA daarna was één van de beste die ik ooit gehoord heb. Vooraf natuurlijk zanger Tom Waes met zijn hit Dos Cervecas op het veld. Veel beter kan het niet.

Van enige rivaliteit was op het veld weinig te merken. Geen smerige overtredingen hoewel een speler van Antwerp met een open beenbreuk van het veld werd gedragen. Maar daar was geen kwade opzet in het spel. Antwerp was kwalitatief duidelijk de mindere maar toonde wel de benodigde inzet. Van de kant van Germinal Beerschot was het de eerste helft ronduit gezapig, de 1-0 bij rust was dan ook terecht. Na de pauze had Germinal Beerschot wat meer motivatie en kwamen er wat kansjes. Maar het bleef 1-0 voor Antwerp en zo mag de 2e Klasser zicht voor een jaar met recht "Ploeg van't stad" noemen. Voor wat het waard is natuurlijk. Het betekende voor de 13.000 in ieder geval een onvergetelijke middag op de Bosuil.

De affiche.

Taverne Great Old.

Zijkant van tribune 2.

Het geveltje van de hoofdtribune.

Family stand.

Legend Tom Waes.

Tribune 2.

Klein groepje Ratten.
Comments