Добродошли!

Ово је званична и за сада једина презентација Честе, села које припада Нишавском округу и општини Алексинац.

Мало ГЕОГРАФИЈЕ:
Село Честа се налази на 20-так километара од Алексинаца у сливу реке Турије испод падина Малог Јастребца. Кроз село протичу 2 реке Турија и мала речица која се зове по селу тј. Честанска река. Ова потоња извире на Малом Јастребцу.
Село је буквално спојено са још два села Чукуровцем и Врћеновицом.
 Број пунолетних становника је  око 180, има 63 домаћинства.  Главна делатност је пољопривреда и то:  воћарство,  повртарство и виноградарство, у последње време се интензивније развија и сточарство.

И мало ИСТОРИЈЕ:
Иако постоји мало доказа, ово место је највероватније било насељено још у неолитско доба, засигурно се зна да у околини села постоји, мада још неистражено, римско гробље. У средњем веку село је припадало манастиру Св. Богородице који је у току Турске владавине срушен.Прво помињање села (како и већине у овом крају) је око 1500-те године у аналима крушевачке нахије (под турском влашћу), највероватније се село помиње и раније али документа нису сачувана. Данашњи изглед место добија око 1830-те године, када се припаја Кнежевини Србији, тада се досељава и већина данашњих породица у ово место. Од 1834-те Честа је погранично место које припада Алексиначкој нахији, више села на обронцима Малог Јастребца пролази граница, гради се караула а неки становници села на челу са Миланом Стошићем (по чину субаше) улазе у састав Српске оружане страже, плаћене граничарске формације. Прва мапа овог краја је штампана 1894 године. Село је као и остатак општине имало учеснике у свим ратовима од 1900-те до 1945-те. По стварању ФНРЈ (касније СФРЈ) село добија основну школу која ради до данас, добија водовод, електричну струју и телефон (мањи део села). У задњих 20-так година нема битнијих промена изузев увођења телефона у остатак села 2008 године.
Треба напоменути порекло назива овог села, он долази од словенске(српске) речи за густиш тј. густу и још неформирану шуму или "честу". За више података о месту кликните овде.
Подстранице (1): Новости