Proposta Comunitats Catalanes

PROPOSTES DE TEMES PER A TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT


1. Història de la Migració Catalana: estudi de les diferents onades migratòries de catalans i de les seves causes (econòmiques, polítiques, professionals, etc).

2. Migracions actuals: estudi del fenomen contemporani de l’emigració de catalans joves i ben formats per a cercar oportunitats professionals fora de Catalunya des de la perspectiva de les Comunitats Catalanes que els reben.

3. Comparació entre les causes de la migració actual i la migració catalana del segle XIX o principis del segle XX

4. Migració Catalana a un país concret o una regió del món: motius per a la tria del destí, procedència de les persones migrades i influència o llegat d’aquests catalans a la zona.

5. Història d’un casal en concret. Exemples:

  • 100 anys de vida del Casal de Rosario (Argentina). Web: http://www.centrecatala.com.ar

  • 100 anys del Centre Català d’Asunción (es compliran el 2014).

  • Entitats més històriques: Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya de l’Havana, Orfeó Català de Mèxic (web: http://www.ocm.cat) i Casal de Catalunya de Buenos Aires ( web: http://casal.org.ar).


6. Història de vida: retrat de la trajectòria vital d’una persona o família migrada (circumstàncies, dificultats, adaptació al nou entorn, expectatives de futur i visió de Catalunya des de l’exterior).

7. Personatge/s il·lustre/s: estudi de la biografia d’un o més membres d’una Comunitat Catalana a l’Exterior que hagin destacat en la seva terra d’acollida per raons professionals, polítiques o de qualsevol mena. Exemples:

  • José Figueres Ferrer, del casal català de Costa Rica, que va ser tres vegades President de Costa Rica.

  • David Cardús, del Catalan Institut of Amèrica de Nova York, que va participar en la preparació de la primera missió tripulada de la NASA amb el control mèdic dels astronautes.

  • Jordi Carulla, de la Comunitat Catalana de Colòmbia, que va fundar els primers supermercats de Colòmbia.

  • Pere Balsells, del Casal dels Catalans a Califòrnia, que va fundar una empresa puntera d’alta tecnologia i va col•laborar en la creació d’un programa de beques per a què enginyers graduats catalans poguessin continuar els seus estudis a la Universitat de Califòrnia a Irvine.

Per a qualsevol d’aquestes les propostes o qualsevol altra que pugui sorgir al voltant de les Comunitats Catalanes de l’Exterior, nosaltres oferim tota la col·laboració de l’àrea així com els contactes amb les Comunitats Catalanes que siguin objecte del treball de recerca.

Els catalans de l’exterior sempre han demostrat la seva absoluta predisposició a col·laborar amb qualsevol projecte que afavoreixi el reconeixement de la seva tasca i la difusió de la seva trajectòria i activitats a la Catalunya interior.

En una segona fase ens podem posar en contacte amb les pròpies entitats per si tenen alguna proposta de temàtiques o persones sobre les quals els agradaria que es pogués fer un treball de recerca des de Catalunya.

Relació de Comunitats Catalanes a l'Exterior

Mapa de les Comunitats Catalanes de l'Exterior

Persona de referència: Rafel Caballeria (rcaballeria@gencat.cat ; 93 554 50 98).

Comments