Notícies


Curs "Estratègies d'aula per treballar les competències en CCSS amb documents d'arxiu"


Curs de 30 hores adreçat a professorat d'ensenyament primari i secundari.
Es treballaran diverses estratègies per afavorir el treball competencial de les CCSS amb l'ús de fonts documentals

S'organitza en 7 sessions que combinen la presentació d'experiències, el treball en grup i els tallers pràctics 

Dates: del 31 de gener al 2 de maig (les sessions es realitzen en dimarts)
Horari: de 17 a 20h
Lloc: CESIRE. Av. Drassanes, 10. Barcelona.

Període d'inscripció: del 9 a 19 de gener de 2017

Europeana Photography. La col·lecció fotogràfica online més gran d'Europa

Europeana PhotographyProjecte multilingüe i transnacional de gran magnitud que reuneix en un portal online més de 500.000 fotografies procedents de les col·leccions fotogràfiques més prestigioses d'arxius, biblioteques i museus de la Unió Europea.


Guerra Civil i Brigades Internacionals

L' Arxiu Estatal Rus d'Història Político-Social ha publicat milers de documents sobre la Guerra Civil espanyola i les Brigades Internacionals. 
Podeu consultar els documents a: http://interbrigades.inforost.org/IBGE PAISES@


Aplicació que presenta dades d'indicadors socials, ambientals, de població, economia i xarxes dels diferents països del món
 


La Filmoteca de Catalunya ofereix recursos educatius


http://www.filmoteca.cat/web/  


Consulteu els recursos que ofereixen clicant aquí

Com era Catalunya? (des de 1945)

Aplicació de l'ICGC que ofereix, simultàniament,  imatges aèries de Catalunya des de 1946 fins l'actualitat. Permet recórrer el territori observant els canvis en el paisatge.

Cliqueu aquí 


Coneixeu el Betaportal ICGC ?

El Betaportal de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ens presenta un conjunt de recursos que ens poden ser molt útils per a l'estudi de la geografia de Catalunya.

El podeu consultar a http://betaportal.icgc.cat/


La Mesura de la Terra. ICGC CatalunyaManifest del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust

El Grup de Treball, integrat per docents i professorat universitari, ha fet aquest Manifest per respondre a la utilització frívola de la paraula nazisme. 
Publicació d'una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980


L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980

La publicació inclou 81.966 processos que constitueixen una sèrie documental de gran valor històric i social.

És el resultat de 10 anys de feina sobre una de les sèries documentals més importants per conèixer l’abast de la repressió a CatalunyaPodeu consultar la guia al web de l'Arxiu Nacional de Catalunya
i clicant aquí
Educació per la pau.

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) analitza els valors que promouen els llibres de text escolars des d’una perspectiva de pau a través d’aquestes dues publicacions:

ICIP Policy Paper 09:  “Didàctica de la història i educació per la pau en temps de crisi: com construir un futur basat en el diàleg i la pau? de la professora Gemma Tribó.

Revista Per la Pau / Peace in Progress Núm. 17: "L'educació per la pau avui: com són els nostres llibres de text?". Articles dels professors Jaume Botey, Gemma Tribó, Joan Camós, Albert Marzà i M. Carme Boqué, entre d’altres.

Comença l'EFIM2017, l'Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments

Concurs
de fotografia i patrimoni a través d'Instagram. 
Amb la complicitat dels centres docents, l'EFIM proposa que els alumnes de secundària, de fins a 20 anys, tinguin l'ocasió de mirar des de la seva experiència el patrimoni i que construeixin el seu propi relat amb un llenguatge creatiu
Els 10 guanyadors viatjaran a Estrasburg amb responsables de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural per assistir a la cerimònia de lliurament de diplomes que se celebrarà al Palau d’Europa, seu del Consell d’Europa. 
Inscripcions fins al 31 de maig de 2017
 

DOCTECH. Plataforma online dels Arxius Nacionals dels EEUU per ensenyar amb documents

Si voleu incorporar les fonts documentals a la vostra aula, us recomanem que visiteu aquesta plataforma, on trobareu nombrosos recursos de qualitat. 
https://www.docsteach.org/ 


Set claus per desbloquejar el patrimoni digital per al seu ús en l'educació

A mesura que millora l'accés a internet, es facilita l'accés al patrimoni digital que museus, arxius, bliblioteques i altres institucions, publiquen a la xarxa.

Fins ara, però, això no ha portat les millores en l'educació que es podria esperar. Per què és això? I què es pot fer per desbloquejar el potencial per a la l'ús del patrimoni digital en l'educació? 

El "Grup de treball per a l'Educació d'Europeana" ens dóna la resposta a aquestes preguntes i ens proposa set claus per revertir la situació
TREBALL DE RECERCA A L'ARXIU

L'Arxiu Nacional de Catalunya ofereix assessorament al professorat i l'alumnat per la realització del treball de recerca amb fonts documentals. 

Atenció individualitzada i suport, tant en el plantejament metodològic de la recerca com en la selecció, consulta i interpretació de les fonts.

Es treballa amb coordinació amb el tutor/a del treball i s'ofereixen informes de seguiment.

Podeu consultar algunes de les propostes clicant en aquest enllaç

Si desitgeu treballar altres temes, us podeu posar en contacte amb sdidactic_anc.cultura@gencat.catActivitats Didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

https://issuu.com/sdanc/docs/sdanc_activitats


Oferta d'activitats didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 


Open Culture. Plataforma que presenta gran diversitat de recursos lliures


Us recomanem que visiteu aquest espai, on podreu trobar diversos recursos que us poden interessar per la preparació de les vostres classes: llibres, àudios, pel·lícules, cursos relacionats amb diferents matèries, així com imatges lliures d'art i de documents.
Recursos per conèixer el patrimoni cultural de Catalunya

El Departament de Cultura publica en el seu web diverses aplicacions que poden ser útils com a recurs educatiu per donar a conèixer el patrimoni cultural

Les podreu consultar clicant aquí 


Commemoració del Tricentenari 1714-2014Nova web editada pel Departament 'Ensenyament.
Conté nombrosos recursos didàctics relacionats amb l'efemèride

Ruta 1714

Espai per conèixer d'una manera diferent el món de 1714.
Més informació


Diari del setge de 1714


Us recomanem que visiteu el blog Diari de Setge
 
Presenta el relat dels 413 dies de resistència que es van iniciar el 25 de juliol de 1713.

S'actualitzarà, a diari, fins l'Onze de Setembre de l'any vinent, amb el relat sobre els principals fets del setge de cada jornada, elaborat a partir de fonts primàries i historiogràfiques.

Ofereix, a més, diverses referències que us poden ser útils per treballar temes relacionats amb la Guerra de Successió a l'aula.


Commemoració bombardeigs

Catalunya bombardejada.

Memorial Democràtic.

Dossier amb activitats didàctiques.Documentació de l'ANC sobre els bombardeigs
Programa d’intervenció integral contra la violència masclista


El Govern ha aprovat el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, que estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.


Malala Yousafzai, guanya el Premi Nobel de la Pau 2014

 
La jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, que lluita pel dret a l'educació dels infants i molt especialment de les nenes, ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2014.


A l'aplicació ARC trobareu material educatiu sobre la Malala.