Notícies  

Canvi de web

En aquests moments estem en procés de migrar els continguts del web del CESIRE de l'àmbit de social i cultural a un espai del web global del CESIRE.

Per aquesta raó no es publiquen continguts nous en aquest web.

La nova adreça d'aquest web és https://agora.xtec.cat/cesire/categoria/ambits/social/

9è seminari "Crisis i cicles en la Història"

El programa del 9è seminari "Crisis i cicles en la Història", que enguany es dedicarà a "Menjar, beure i vestir a l'Edat Mitjana: patrons i tendències de consum". El seminari tindrà lloc el dijous 30 de maig a la Sala de Juntes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
https://drive.google.com/file/d/1oV9y5lT0_jtnST13oRK0h5ZnpqUEY1ZI/view?usp=sharing

Escriptures de l'exili republicà de 1939 i els camps de concentració. 80 anys després


Aquest congrés internacional, organitzat pel Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL) del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB i amb la col·laboració del MUHBA, té com a objectiu principal visualitzar les relacions entre les cultures de l’exili republicà del 1939 i les diferents manifestacions de l’univers concentracionari.

80 anys de l'exili republicà: camps i centres de refugiats a França

Informació elaborada a partir de les dades de la Conferència Internacional d’Ajuda als Refugiats Espanyols-CIARE de juliol de 1939.

Entre gener i febrer de 1939, ara fa 80 anys, milers de refugiats republicans van creuar els Pirineus mentre les tropes franquistes ocupaven el territori català fins a la frontera francesa. Per fer front a aquest gran èxode, que el govern francès va quantificar d'un total de 440.000 persones, es va celebrar a París la Conferència Internacional d’Ajuda als Refugiats Espanyols (CIARE) els dies 15 i 16 de juliol de 1939.

http://anc.gencat.cat/ca/detall/article/80-anys-de-lexili-republica

Bon Pastor. Laboratori d'un barri.

Ds 30/03, a partir de les 10 h, MUHBA & DISTRICTE DE SANT ANDREU


X Olimpiada de Geografía

¡La Olimpiada de Geografía ya cumple 10 años!

https://www.geografos.org/olimpiadas-de-geografia/


El Colegio de Geógrafos convoca la X Olimpiada de Geografía de España, que se celebrará los días 5, 6 y 7 de abril de 2019, viernes, sábado, y domingo, en Murcia.

La X Olimpiada se estructurará en dos fases: una inicial, realizada por aquellos distritos universitarios que convoquen sus respectivas fases locales; y otra final, a la que acudirán los tres primeros clasificados de cada una de las fases locales.


El plazo máximo de solicitud de organización de las fases locales será el viernes 11 de enero de 2019.


Segona circular del XVI Congrés d'Història de BCN. Barcelona: del franquisme a la democràcia. El protagonisme dels ciutadans (1973-1983)Quadre de text

L’any 2019 es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la fi del franquisme.

El Congrés vol aprofundir en el coneixement d’un període molt complex, que inclou els darrers anys de la dictadura i els primers moments de la construcció d’un sistema democràtic molt fràgil, i que va suposar un canvi en l’àmbit local-municipal i, a la vegada, la lluita per la recuperació de l’autogovern català.

http://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiuhistoric/ca/noticia/primera-circular-del-xvi-congres-dhistoria-de-bcn-barcelona-del-franquisme-a-la-democracia-el-protagonisme-dels-ciutadans-1973-1983_660245

Presentació de propostes de comunicacions fins al 30 de maig al correu de l'Arxiu: arxiuhistoric@bcn.cat

Jornades. El paper de les cartografies en les experiències i històries d’aprenentatge

. Dins de les aportacions visuals, les cartografies es revelen com una estratègia que permet situar esdeveniments biogràfics, espacials i temporals, i que obre possibilitats narratives, reflexives i avaluatives que fan possible no només els seguiment dels recorreguts d’aprenentatge, sinó també de les seves interrelacions amb situacions i experiències dins i fora dels centres. A més, permeten connectar-les amb la vida dels aprenents.
https://esbrina.eu/portfolio/el-paper-de-les-cartografies-en-les-experiencies-i-histories-daprenentatge/

Per la integritat en l'esport

L'Oficina Antifrau de Catalunya en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha elaborat una activitat de sensibilització sobre ètica i esport per als alumnes de 4t d’ESO per fomentar la reflexió i el debat, extensible a qualsevol àmbit, més enllà de l’esport.
https://youtu.be/6oVu3f8QdX0

https://ja.cat/eP3ae

Torna l'EFIM, el concurs de fotografia i patrimoni cultural per a joves


Ja està obert el període d’inscripció per a la nova edició 2019 de l’EFIM, 
el concurs defotografia i patrimoni cultural per a joves que organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura a través de la xarxa social Instagram.

Curs: Coneixement del Medi amb perspectiva STEAM


Oberta la inscripció al curs de formació de 20 hores Coneixement del Medi amb perspectiva STEAM dintre del pla STEM.cat. Aquesta formació s'oferirà a tots els serveis territorials a partir de febrer de 2019. Us enllacem els formularis d'inscripció dels cursos oberts en l'actualitat.Les Rúbriques de Brúniquer

Les Rúbriques de Brúniquer: un recurs digital per investigar la història de Barcelona a l'institut. 
Aquest entorn digital, de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, inclou propostes didàctiques per fer recerca sobre la Barcelona del segle XIII al XVIII

El recurs digital Rúbriques de Bruniquer incorpora unes propostes didàctiques pensades per incentivar i promocionar la recerca en els alumnes de l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat centrades en la història de Barcelona i adaptades a cadascuna de les etapes indicades. Es pretén que l’alumnat adquireixi les eines d’observació i anàlisi, els models interpretatius i els mètodes de treball a partir dels quals pugui observar, valorar, interpretar i actuar en el món que els envolta de manera crítica, reflexiva i responsable. A tall d’exemple, podem trobar una proposta de treball d’investigació pels alumnes de 1r a 3r d’ESO sobre la pesta negra de 1348: com va afectar la vida dels ciutadans de Barcelona i quins canvis va provocar? Quines mesures van prendre les autoritats? A quins barris va afectar més? A quines classes socials?  

http://educa.barcelona/2018/12/19/rubriques-bruniquer-recurs-digital-investigar-historia-barcelona-institut/


El boom de la publicitat. Reclams de llauna, cartró i rajola. 1890-1950

Logo

L’exposició fa un recorregut, des del final del segle XIX fins a mitjan segle XX, per la publicitat comercial gràfica dedicada especialment a la difusió de productes d’ús quotidià.

Més enllà dels populars cartells de paper, com la mostra posa de relleu, la publicitat adoptà altres suports com van ser la llauna, el cartró i la rajola ceràmica.

http://ajuntament.barcelona.cat/museudeldisseny/ca/exposicio/el-boom-de-la-publicitat-reclams-de-llauna-cartro-i-rajola-1890-1950

Premi de Recerca en Memòria Democràtica

Convocatòria oberta

Objecte
El Premi distingeix els treballs de recerca al voltant de la memòria democràtica als països catalans del 1931 al 1980 duts a terme durant el curs acadèmic corresponent a l'any de la convocatòria (curs escolar 2017/2018).

Import
L'import destinat a l'atorgament d'aquest premi és de 1.000 euros per al primer premi i 500 euros per a cadascuna de les dues mencions especials a treballs que destaquin pel seu interès i qualitat.

A qui va dirigit?
Els/les alumnes matriculats en batxillerat en centres educatius ubicats en territori català que hagin elaborat treballs de recerca que tinguin l'objecte assenyalat en la base primera.

Els treballs es poden presentar fins al 3 d’octubre de 2018.

Més informació
memoria.gencat.cat
memorialdemocratic@gencat.cat
936 347 371

Normativa
RESOLUCIÓEXI/537/2017, de 14 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores delPremi de Recerca en Memòria Democràtica. (DOGC núm. 7332 publicat el 20/03/2017 )

RESOLUCIÓJUS/1968/2018, d'1 d'agost, per la qual es convoca la quarta edició del Premide Recerca en Memòria Democràtica, per a l'any 2018 (ref. BDNS 411217). (DOGC núm. 7698 publicat el 03/09/2018)

Curs Estratègies d'aula per treballar les CCSS amb fonts d'arxiu


Curs pràctic, adreçat a mestres i professors de Primària i Secundària.

Es treballaran diverses estratègies per afavorir el treball competencial de les Ciències Socials, a través de l'aplicació didàctica dels documents d'arxiu

Dates: del 2 al 6 de juliol (de 9 a 14h)
Lloc: CESIRE. Av. Drassanes, 10. Barcelona (la sessió del dia 3 es realitzarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya. C/ Jaume I, 33-51, Sant Cugat del Vallès)


 
 
VI JORNADES EDUCACIÓ I ARXIUS. "Construïm coneixement"
Les jornades es plantegen reflexionar sobre el paper dels arxius com institucions que afavoreixen la creació de coneixement per part de l’alumnat;  així com mostrar i analitzar experiències d’aplicació didàctica dels documents que hagin facilitat la realització d’aprenentatges profunds i de qualitat.
Calendari: Dilluns 9 de juliol de 2018

Lloc: Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Carrer de Melcior de Palau, 140, 08014 Barcelona

Informació general: didacticaiarxius@ub.edu

Inscripcions: Fins al 20 de juny de 2018

Preu: Inscripció 15 euros.

Per a més informació sobre la inscripció: icecursos@ub.edu

Per internet: www.ub.edu/ice

Programa

 

Càpsules de Ciència: I amb les competències del medi, què?
Els acords eduquen, jornada d'intercanvi d'experiències


La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), amb el suport del Departament d’Ensenyament, la Fundació Jaume Bofill i l’Associació de Mestres Rosa Sensat, convoca una jornada entorn del valor educatiu dels acords. 

Els acords a què han arribat els humans representen, probablement, la màxima expressió de la cultura i fan possible que l’evolució de la humanitat sigui sostenible. No obstant, malgrat la importància que tenen els acords, no sempre són reconeguts ni valorats suficientment per la ciutadania. 

Amb aquesta jornada el que pretenem és contribuir a la difusió i comprensió entre els infants i adolescents del nostre país d’aquells acords que han tingut i tenen especial importància en el desenvolupament de la nostra societat, entenent-los així com un bon recurs educatiu.

Els centres podran presentar les seves experiències fins el dia 15 de febrer de 2018


Data: 6 d'abril de 2018

Lloc: Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL. C/Císter, 34. 08022- Barcelona

Horari: de 9 a 14.30h


Programa de la Jornada 

Formulari d'inscripció (gratuïta)

 

Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2018


Amb motiu de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust el 27 de gener de 2018, el grup de treball DEMD, impulsat des del Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament, ha preparat uns actes i unes propostes didàctiques per a tots els centres que es proposin realitzar la commemoració


Més informació Debat: Educació i mitjans de comunicació


Adreçat a mestres del darrer cicle d’Educació Primària i professors de secundària. Professionals de l’ensenyament.


Organitza: Societat Catalana de Pedagogia, amb la col·laboració del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.


Activitat acreditada pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya
Debat inaugural. UNA ALTRA VIDA A LA XARXA

Els nostres alumnes hi són.

28 de febrer de 2018  a les 18:00h

A la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.Seminari de Pedagogia. ENTRE L’ESCOLA I LES PANTALLES    14 i 15 de març a les 17:30h

A la seu de l’Institut d’Estudis CatalansPrograma i inscripció gratuïta a través d'aquest enllaç: 


Publicació del "Recueil des Plans du Roussillon, de Catalogne... (1719)", de l’enginyer militar Jacques Pennier

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha publicat el "Recueil des Plans du Roussillon, de Catalogne... (1719)", de l’enginyer militar Jacques Pennier.

Es tracta d'un atles manuscrit de principis del segle XVIII, inèdit i conservat a Viena, a l'Arxiu Militar d'Àustria, que recull els mapes de ciutats, viles i fortificacions aixecats per l'exèrcit francès durant la Guerra de Successió i recollits pocs anys més tard per Jacques Pennier.

En les seves pàgines es troben representa­cions detallades de la ciutat de Barcelona i de nuclis petits com ara Pardines, al Ripollès, i dibuixos molt esquemàtics de fortificacions. La varietat d'aquests indrets està estretament relacionada amb els escenaris de l'esmentada guerra.

Més informació


Segones Jornades. La Inclusió: "estratègies per a l'èxit de la seva implementació"2 i 3 de Febrer de 2018.

Col·legi oficial de metges de Barcelona.


Jornades reconegudes pel Departament  d'Ensenyament

 

Més informació i inscripcions


Accés als materials del projecte GRECOL

https://sites.google.com/a/ioc.cat/grecol/home

GRECOL és un projecte de cooperació i innovació de bones pràctiques. 

El projecte coordinat per l’IOC, durant el període 2014-2017, ha elaborat material didàctic i activitats d’aprenentatge sobre ciutadania europea en format OER Open Educational Resources. 

El material està organitzat en 5 mòduls que es poden utilitzar de forma conjunta o individual abastant els següents temes:

  • Identitat Europea, 
  • Institucions Europees i les seves funcions, 
  • Mobilitat Europea: treballar, estudiar i viure a Europa,
  • Diversitat Cultural: treballar en un ambient multicultural iac 
  • Projecte Final: Proposta de casos. 

GRECOL es pot consultar i utilitzar en 8 llengües diferents.

Els materials s’han creat seguint la proposta de Disseny Universal de l’Aprenentatge (DUA),Universal Disseny for Learning,(UDL) del Center for Applied Special Technology (CAST)

web del projecte: https://sites.google.com/a/ioc.cat/grecol/homePrimer Seminari Biennal: "Paisatge i imatge. La fotografia"


Ens plau donar-vos a conèixer la primera edició del Seminari Paisatge i Imatge, que en aquesta edició estarà dedicat a la fotografia, i que se celebrarà els dies 19 i 20 d’octubre a l’EspaiCaixa de Girona.

 

El seminari biennal, organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), enguany pretén analitzar el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge des d’una perspectiva interdisciplinària i internacional.

 

Programa


Inscripció
Tercera Jornada Patrimoni i Escola

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural posa en marxa la 3a Jornada Patrimoni i Escola dedicada enguany a les estratègies i experiències d’educació patrimonial col·laborativa. 
 

La jornada, que se celebrarà els propers 29 i 30 de setembre al mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) a Terrassa, presenta en l’edició d’enguany diverses novetats, fruit de les avaluacions fetes per les persones participants en les edicions anteriors
D’acord amb la Llei 11/2017 l'Arxiu Nacional de Catalunya publica la llista de processos i resolucions dictades pels tribunals militars (sumaríssims)

En aplicació de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya publica la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco.

Publicació d'una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980


L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980

La publicació inclou 81.966 processos que constitueixen una sèrie documental de gran valor històric i social.

És el resultat de 10 anys de feina sobre una de les sèries documentals més importants per conèixer l’abast de la repressió a CatalunyaPodeu consultar la guia al web de l'Arxiu Nacional de Catalunya
i clicant aquíTREBALL DE RECERCA A L'ARXIU

L'Arxiu Nacional de Catalunya ofereix assessorament al professorat i l'alumnat per la realització del treball de recerca amb fonts documentals. 

Atenció individualitzada i suport, tant en el plantejament metodològic de la recerca com en la selecció, consulta i interpretació de les fonts.

Es treballa amb coordinació amb el tutor/a del treball i s'ofereixen informes de seguiment.

Podeu consultar algunes de les propostes clicant en aquest enllaç

Si desitgeu treballar altres temes, us podeu posar en contacte amb sdidactic_anc.cultura@gencat.cat


Dossiers catalans. Documents d'arxius estrangers sobre el segle XX catalàWeb que presenta una selecció de documents francesos, britànics i italians sobre esdeveniments de la història de Catalunya de la primera meitat de s.XX, amb una voluntat divulgativa i educativa.

La majoria dels documents es presenten en la llengua original i van seguits d’una bateria de preguntes a tall d’activitat d’ampliació per realitzar a l’aula o a casa.

Els destinataris principals d’aquesta proposta educativa són el professorat d’història i els seus alumnes de 4rt d’ESO i de 2on de Batxillerat, així com el professorat de llengua anglesa, francesa i italiana que busqui un recurs diferent per a fer un exercici de traducció real.


III Jornada d'Experiències Didàctiques de Memòria Històrica

            
Jornada de trobada i intercanvi d'experiències que permet posar en contacte a docents de diferents territoris interessats per tractar temes relacionats amb la memòria històrica i fomentar la xarxa de centres que treballen aquests temes.

Data: 28 de juny de 2017
Horari: de 9 a 14h
Lloc: CESIRE. Av. Drassanes, 10. Barcelona
Jornada (Des)fer el territori

https://museudelamediterrania.cat/museu-de-la-mediterrania/1-noticies-museu/816-desfer-el-territori-practiques-culturals-i-regeneracio-del-paisatge.html
Dissabte 17 de juny a les 10 h.

Museu de la Mediterrània
C. Ullà, 27-31. 
Torroella de Montgrí
DOCTECH. Plataforma online dels Arxius Nacionals dels EEUU per ensenyar amb documents

Si voleu incorporar les fonts documentals a la vostra aula, us recomanem que visiteu aquesta plataforma, on trobareu nombrosos recursos de qualitat. 
https://www.docsteach.org/ 

Programa d’intervenció integral contra la violència masclista


El Govern ha aprovat el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, que estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Commemoració del Tricentenari 1714-2014Nova web editada pel Departament 'Ensenyament.
Conté nombrosos recursos didàctics relacionats amb l'efemèride
Commemoració bombardeigs

Catalunya bombardejada.

Memorial Democràtic.

Dossier amb activitats didàctiques.Documentació de l'ANC sobre els bombardeigsDiari del setge de 1714


Us recomanem que visiteu el blog Diari de Setge
 
Presenta el relat dels 413 dies de resistència que es van iniciar el 25 de juliol de 1713.

S'actualitzarà, a diari, fins l'Onze de Setembre de l'any vinent, amb el relat sobre els principals fets del setge de cada jornada, elaborat a partir de fonts primàries i historiogràfiques.

Ofereix, a més, diverses referències que us poden ser útils per treballar temes relacionats amb la Guerra de Successió a l'aula.


Ruta 1714

Espai per conèixer d'una manera diferent el món de 1714.
Més informació

Recursos per conèixer el patrimoni cultural de Catalunya

El Departament de Cultura publica en el seu web diverses aplicacions que poden ser útils com a recurs educatiu per donar a conèixer el patrimoni cultural

Les podreu consultar clicant aquí 

Open Culture. Plataforma que presenta gran diversitat de recursos lliures


Us recomanem que visiteu aquest espai, on podreu trobar diversos recursos que us poden interessar per la preparació de les vostres classes: llibres, àudios, pel·lícules, cursos relacionats amb diferents matèries, així com imatges lliures d'art i de documents.


Activitats Didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

https://issuu.com/sdanc/docs/sdanc_activitats


Oferta d'activitats didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Set claus per desbloquejar el patrimoni digital per al seu ús en l'educació

A mesura que millora l'accés a internet, es facilita l'accés al patrimoni digital que museus, arxius, bliblioteques i altres institucions, publiquen a la xarxa.

Fins ara, però, això no ha portat les millores en l'educació que es podria esperar. Per què és això? I què es pot fer per desbloquejar el potencial per a la l'ús del patrimoni digital en l'educació? 

El "Grup de treball per a l'Educació d'Europeana" ens dóna la resposta a aquestes preguntes i ens proposa set claus per revertir la situació


 Jornades Internacionals "Las escrituras del exilio republicano y los campos de concentración nazis"


7 i 8 de juny de 2017

UAB. Facultat de Filosofia i Lletres, sala de graus i 
Arxiu Històric de la Ciutat (Barcelona), sala d'actes

Organiza: GEXEL-CEFID-UAB / Ajuntament de Barcelona


Europeana Photography. La col·lecció fotogràfica online més gran d'Europa

Europeana PhotographyProjecte multilingüe i transnacional de gran magnitud que reuneix en un portal online més de 500.000 fotografies procedents de les col·leccions fotogràfiques més prestigioses d'arxius, biblioteques i museus de la Unió Europea.

Guerra Civil i Brigades Internacionals

L' Arxiu Estatal Rus d'Història Político-Social ha publicat milers de documents sobre la Guerra Civil espanyola i les Brigades Internacionals. 
Podeu consultar els documents a: http://interbrigades.inforost.org/


IBGE PAISES@


Aplicació que presenta dades d'indicadors socials, ambientals, de població, economia i xarxes dels diferents països del món
 

La Filmoteca de Catalunya ofereix recursos educatius


http://www.filmoteca.cat/web/  


Consulteu els recursos que ofereixen clicant aquí


Com era Catalunya? (des de 1945)

Aplicació de l'ICGC que ofereix, simultàniament,  imatges aèries de Catalunya des de 1946 fins l'actualitat. Permet recórrer el territori observant els canvis en el paisatge.

Cliqueu aquí 

Coneixeu el Betaportal ICGC ?

El Betaportal de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ens presenta un conjunt de recursos que ens poden ser molt útils per a l'estudi de la geografia de Catalunya.

El podeu consultar a http://betaportal.icgc.cat/


La Mesura de la Terra. ICGC Catalunya


Manifest del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust

El Grup de Treball, integrat per docents i professorat universitari, ha fet aquest Manifest per respondre a la utilització frívola de la paraula nazisme. Educació per la pau.

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) analitza els valors que promouen els llibres de text escolars des d’una perspectiva de pau a través d’aquestes dues publicacions:

ICIP Policy Paper 09:  “Didàctica de la història i educació per la pau en temps de crisi: com construir un futur basat en el diàleg i la pau? de la professora Gemma Tribó.

Revista Per la Pau / Peace in Progress Núm. 17: "L'educació per la pau avui: com són els nostres llibres de text?". Articles dels professors Jaume Botey, Gemma Tribó, Joan Camós, Albert Marzà i M. Carme Boqué, entre d’altres. 

Malala Yousafzai, guanya el Premi Nobel de la Pau 2014

 
La jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, que lluita pel dret a l'educació dels infants i molt especialment de les nenes, ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2014.


A l'aplicació ARC trobareu material educatiu sobre la Malala.

 
Destacats

http://sdanc-recursos.blogspot.com.es/2011_02_01_archive.html

Recursos didàctics per treballar amb fonts d'arxiu


https://blocs.xtec.cat/dossierscatalans/
Dossiers catalans. Documents d'arxius estrangers s. XX català


Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya