Notícies  
 

Accés als materials del projecte GRECOL

https://sites.google.com/a/ioc.cat/grecol/home

GRECOL és un projecte de cooperació i innovació de bones pràctiques. 

El projecte coordinat per l’IOC, durant el període 2014-2017, ha elaborat material didàctic i activitats d’aprenentatge sobre ciutadania europea en format OER Open Educational Resources. 

El material està organitzat en 5 mòduls que es poden utilitzar de forma conjunta o individual abastant els següents temes:

  • Identitat Europea, 
  • Institucions Europees i les seves funcions, 
  • Mobilitat Europea: treballar, estudiar i viure a Europa,
  • Diversitat Cultural: treballar en un ambient multicultural iac 
  • Projecte Final: Proposta de casos. 

GRECOL es pot consultar i utilitzar en 8 llengües diferents.

Els materials s’han creat seguint la proposta de Disseny Universal de l’Aprenentatge (DUA),Universal Disseny for Learning,(UDL) del Center for Applied Special Technology (CAST)

web del projecte: https://sites.google.com/a/ioc.cat/grecol/home


Primer Seminari Biennal: "Paisatge i imatge. La fotografia"


Ens plau donar-vos a conèixer la primera edició del Seminari Paisatge i Imatge, que en aquesta edició estarà dedicat a la fotografia, i que se celebrarà els dies 19 i 20 d’octubre a l’EspaiCaixa de Girona.

 

El seminari biennal, organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), enguany pretén analitzar el paper de la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge i conèixer la nova fotografia de paisatge des d’una perspectiva interdisciplinària i internacional.

 

Programa


Inscripció
Tercera Jornada Patrimoni i Escola

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural posa en marxa la 3a Jornada Patrimoni i Escola dedicada enguany a les estratègies i experiències d’educació patrimonial col·laborativa. 
 

La jornada, que se celebrarà els propers 29 i 30 de setembre al mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) a Terrassa, presenta en l’edició d’enguany diverses novetats, fruit de les avaluacions fetes per les persones participants en les edicions anteriors
D’acord amb la Llei 11/2017 l'Arxiu Nacional de Catalunya publica la llista de processos i resolucions dictades pels tribunals militars (sumaríssims)

En aplicació de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya publica la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco.

Publicació d'una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980


L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980

La publicació inclou 81.966 processos que constitueixen una sèrie documental de gran valor històric i social.

És el resultat de 10 anys de feina sobre una de les sèries documentals més importants per conèixer l’abast de la repressió a CatalunyaPodeu consultar la guia al web de l'Arxiu Nacional de Catalunya
i clicant aquíTREBALL DE RECERCA A L'ARXIU

L'Arxiu Nacional de Catalunya ofereix assessorament al professorat i l'alumnat per la realització del treball de recerca amb fonts documentals. 

Atenció individualitzada i suport, tant en el plantejament metodològic de la recerca com en la selecció, consulta i interpretació de les fonts.

Es treballa amb coordinació amb el tutor/a del treball i s'ofereixen informes de seguiment.

Podeu consultar algunes de les propostes clicant en aquest enllaç

Si desitgeu treballar altres temes, us podeu posar en contacte amb sdidactic_anc.cultura@gencat.cat


Dossiers catalans. Documents d'arxius estrangers sobre el segle XX catalàWeb que presenta una selecció de documents francesos, britànics i italians sobre esdeveniments de la història de Catalunya de la primera meitat de s.XX, amb una voluntat divulgativa i educativa.

La majoria dels documents es presenten en la llengua original i van seguits d’una bateria de preguntes a tall d’activitat d’ampliació per realitzar a l’aula o a casa.

Els destinataris principals d’aquesta proposta educativa són el professorat d’història i els seus alumnes de 4rt d’ESO i de 2on de Batxillerat, així com el professorat de llengua anglesa, francesa i italiana que busqui un recurs diferent per a fer un exercici de traducció real.


III Jornada d'Experiències Didàctiques de Memòria Històrica

            
Jornada de trobada i intercanvi d'experiències que permet posar en contacte a docents de diferents territoris interessats per tractar temes relacionats amb la memòria històrica i fomentar la xarxa de centres que treballen aquests temes.

Data: 28 de juny de 2017
Horari: de 9 a 14h
Lloc: CESIRE. Av. Drassanes, 10. Barcelona
Jornada (Des)fer el territori

https://museudelamediterrania.cat/museu-de-la-mediterrania/1-noticies-museu/816-desfer-el-territori-practiques-culturals-i-regeneracio-del-paisatge.html
Dissabte 17 de juny a les 10 h.

Museu de la Mediterrània
C. Ullà, 27-31. 
Torroella de Montgrí
DOCTECH. Plataforma online dels Arxius Nacionals dels EEUU per ensenyar amb documents

Si voleu incorporar les fonts documentals a la vostra aula, us recomanem que visiteu aquesta plataforma, on trobareu nombrosos recursos de qualitat. 
https://www.docsteach.org/ 

Programa d’intervenció integral contra la violència masclista


El Govern ha aprovat el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, que estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Commemoració del Tricentenari 1714-2014Nova web editada pel Departament 'Ensenyament.
Conté nombrosos recursos didàctics relacionats amb l'efemèride
Commemoració bombardeigs

Catalunya bombardejada.

Memorial Democràtic.

Dossier amb activitats didàctiques.Documentació de l'ANC sobre els bombardeigsDiari del setge de 1714


Us recomanem que visiteu el blog Diari de Setge
 
Presenta el relat dels 413 dies de resistència que es van iniciar el 25 de juliol de 1713.

S'actualitzarà, a diari, fins l'Onze de Setembre de l'any vinent, amb el relat sobre els principals fets del setge de cada jornada, elaborat a partir de fonts primàries i historiogràfiques.

Ofereix, a més, diverses referències que us poden ser útils per treballar temes relacionats amb la Guerra de Successió a l'aula.


Ruta 1714

Espai per conèixer d'una manera diferent el món de 1714.
Més informació

Recursos per conèixer el patrimoni cultural de Catalunya

El Departament de Cultura publica en el seu web diverses aplicacions que poden ser útils com a recurs educatiu per donar a conèixer el patrimoni cultural

Les podreu consultar clicant aquí 

Open Culture. Plataforma que presenta gran diversitat de recursos lliures


Us recomanem que visiteu aquest espai, on podreu trobar diversos recursos que us poden interessar per la preparació de les vostres classes: llibres, àudios, pel·lícules, cursos relacionats amb diferents matèries, així com imatges lliures d'art i de documents.


Activitats Didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

https://issuu.com/sdanc/docs/sdanc_activitats


Oferta d'activitats didàctiques de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Set claus per desbloquejar el patrimoni digital per al seu ús en l'educació

A mesura que millora l'accés a internet, es facilita l'accés al patrimoni digital que museus, arxius, bliblioteques i altres institucions, publiquen a la xarxa.

Fins ara, però, això no ha portat les millores en l'educació que es podria esperar. Per què és això? I què es pot fer per desbloquejar el potencial per a la l'ús del patrimoni digital en l'educació? 

El "Grup de treball per a l'Educació d'Europeana" ens dóna la resposta a aquestes preguntes i ens proposa set claus per revertir la situació


 Jornades Internacionals "Las escrituras del exilio republicano y los campos de concentración nazis"


7 i 8 de juny de 2017

UAB. Facultat de Filosofia i Lletres, sala de graus i 
Arxiu Històric de la Ciutat (Barcelona), sala d'actes

Organiza: GEXEL-CEFID-UAB / Ajuntament de Barcelona


Europeana Photography. La col·lecció fotogràfica online més gran d'Europa

Europeana PhotographyProjecte multilingüe i transnacional de gran magnitud que reuneix en un portal online més de 500.000 fotografies procedents de les col·leccions fotogràfiques més prestigioses d'arxius, biblioteques i museus de la Unió Europea.

Guerra Civil i Brigades Internacionals

L' Arxiu Estatal Rus d'Història Político-Social ha publicat milers de documents sobre la Guerra Civil espanyola i les Brigades Internacionals. 
Podeu consultar els documents a: http://interbrigades.inforost.org/


IBGE PAISES@


Aplicació que presenta dades d'indicadors socials, ambientals, de població, economia i xarxes dels diferents països del món
 

La Filmoteca de Catalunya ofereix recursos educatius


http://www.filmoteca.cat/web/  


Consulteu els recursos que ofereixen clicant aquí


Com era Catalunya? (des de 1945)

Aplicació de l'ICGC que ofereix, simultàniament,  imatges aèries de Catalunya des de 1946 fins l'actualitat. Permet recórrer el territori observant els canvis en el paisatge.

Cliqueu aquí 

Coneixeu el Betaportal ICGC ?

El Betaportal de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ens presenta un conjunt de recursos que ens poden ser molt útils per a l'estudi de la geografia de Catalunya.

El podeu consultar a http://betaportal.icgc.cat/


La Mesura de la Terra. ICGC Catalunya


Manifest del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust

El Grup de Treball, integrat per docents i professorat universitari, ha fet aquest Manifest per respondre a la utilització frívola de la paraula nazisme. Educació per la pau.

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) analitza els valors que promouen els llibres de text escolars des d’una perspectiva de pau a través d’aquestes dues publicacions:

ICIP Policy Paper 09:  “Didàctica de la història i educació per la pau en temps de crisi: com construir un futur basat en el diàleg i la pau? de la professora Gemma Tribó.

Revista Per la Pau / Peace in Progress Núm. 17: "L'educació per la pau avui: com són els nostres llibres de text?". Articles dels professors Jaume Botey, Gemma Tribó, Joan Camós, Albert Marzà i M. Carme Boqué, entre d’altres. 

Malala Yousafzai, guanya el Premi Nobel de la Pau 2014

 
La jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, que lluita pel dret a l'educació dels infants i molt especialment de les nenes, ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2014.


A l'aplicació ARC trobareu material educatiu sobre la Malala.

 
Destacats

http://sdanc-recursos.blogspot.com.es/2011_02_01_archive.html

Recursos didàctics per treballar amb fonts d'arxiu


https://blocs.xtec.cat/dossierscatalans/
Dossiers catalans. Documents d'arxius estrangers s. XX català


Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya