Benvinguts a la web del CEL'H


NOTÍCIES

JA ESTÀ EN MARXA UNA NOVA EDICIÓ DE "CONÈIXER L'HOSPITALET". UNA ACTIVITAT ADREÇADA ESPECIALMENT ALS PROFESSORS NOUS DE LA CIUTAT

Aquesta activitat que s'organitza en col·laboració amb El Casalet, El Centre de Recursos Pedagògics de l'Hospitalet, l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament i el Museu de l'Hospitalet s'estructura en tres sessions que tenen com a objectiu posar a l'abast del professorat de la ciutat els recursos dels que es disposa per poder fer estudis i treballs relacionats amb l'Hospitalet.
Tots els professors i professores que hi vulguin assistir s'hauran de posar en contacte i fer la petició a través de la web del Centre de Recursos Pedagògics.
Aquesta edició es farà els dies 16 de novembre: Xerrada sobre "Les transformacions urbanístiques de l'Hospitalet" a càrrec d'un representant del CEL'H. la conferència serà a les 17.30 hores a les dependències del CRP.
El 19 de novembre: Es farà un recorregut en bus pels espais més destacats i emblemàtics de la ciutat. La ruta començarà a les 10 hores i es preveu que s'acabi cap a les 13.30 hores .
I la tercera activitat jas serà l'any 2017 en concret el 26 d'abril quan es farà la visita a la Vila Vella amb sortida al Museu de l'Hospitalet al carrer Xipreret.
 

DEL 15 D'OCTUBRE I LA COMMEMORACIÓ DE L'AFUSELLAMENT DE LLUÍS COMPANYS AL 16 D'OCTUBRE I LA COMMEMORACIÓ DEL "DIA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA DE L'HOSPITALET"

L'any 1997 l'Isidre Molas obria una nova activitat del CEL'H. Es tractava de la Conferència que serviria per recordar l'afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, l'Honorable Lluís Companys.
L'any passat, Santiago Izquierdo va fer la 19ena edició d'aquesta activitat que com no podia ser d'una altra forma també servia com a reconeixement a totes les persones qwue van viure i patir la guerra civil i el difícil franquisme. En aquell moment la idea de l'entitat era continuar amb aquestes xerrades, que tan bona acollida han tingut i que han acabat essent un referent a la ciutat, però la decisió de fer el "Dia de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet".
El 26 d'octubre ha estat el dia escollit per a que sigui el "Dia de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet", dia que coincideix amb la inauguració de l'escultura del Pont de la Llibertat, la inauguració del qual es va fer el 26 d'octubre de 2007.
La proximitat de les dues dates i el fet que tan la conferència de Companys com aquesta efemèride tenen el mateix sentit de retre homenatge a les persones que van lluitar contra el franquisme i pel retorn de la democràcia i suposen un pas en la recuperació de la memòria ciutadana, des del CEL'H, s'ha pensat que valia la pena a unificar esforços i centrar tota l'activitat al voltant del que serà a partir d'aquest any el "Dia de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet", en el marc de la qual s'organitza també una conferència relacionada amb el tema que anirà a càrrec de Carles Santacana i de la que teniu la informació en l'apartat de l'agenda.

PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DE GRANVIA

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet sempre s'ha manifestat en relació als grans temes de ciutat, i la Junta de l'entitat creu que el Pla Director Urbanístic de Granvia (PDU en endavant) ho és amb escreix.
Per una banda, reafirmem els acords que vam prendre uns anys ençà quan ens vam manifestar a favor del manteniment de la zona agrícola de Cal Trabal. Per tant, celebrem la part del PDU que manté aquesta previsió.
Sense entrar en el contingut del PDU, creiem que és un tema d'una enorme importància, d'un pla que afecta un 10% del terme municipal, que hauria de ser explicat i debatut a tota la ciutat, utilitzant per exemple, el Consell de Ciutat i els Consells de Districte, organismes de participació ciutadana oficials i plurals. Els períodes d'al·legacions són un pas indispensables però insuficient.
Per enriquir el debat hem  de tenir present quin és el model de ciutat que volem per les properes dècades, no només pels anys immediats, perquè com sabem per les herències rebudes del passat, el que es construeix o no es construeix és decisiu per la vida dels habitants de la ciutat.
La nostra ciutat té una densitat de població i d'edificació de les més altes d'Europa, i ha de mirar que l'ús del seu espai sigui en profit de la població local, molt castigada ja per la crisi econòmica actual.
Per tot plegat, cal obrir un debat sobre quins han de ser aquests usos, especialment de les últimes zones que encara resten sense urbanitzar. En els nostres 12,5 Qm2 el sòl és un bé molt preuat i escàs i cal reflexionar amb serenitat en relació a com el qualifiquem.
Hauríem de portar el debat del PDU a la més gran quantitat de persones i entitats que sigui possible. És un tema cabdal pr la ciutat.
 
RECURSOS I TERRITORI. PERSPECTIVA HISTÒRICA I NOUS EQUILIBRIS

 

X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

 

Aquest nou congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalan es farà

els dies 21, 22 i 23 d’octubre a la Sala Plana de l’Om de Manresa.

El sòl, el subsòl, els minerals, les aigües continentals, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos (ecosocials, més que naturals) que transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquests recursos: la visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat; o l’abordatge des de disciplines científiques i tècniques que il·luminen el seu tractament present i futur.

Aquest congrés s’estructura en 4 àmbits temàtics:

  1. Alimentació: Agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura, cadascuna relacionada amb uns recursos (sòl, aigua, clima) i unes infraestructures. I també biodiversitat, malalties, conservació, transport o impactes ambientals. Com s’ha resolt l’alimentació en el passat i com evolucionarà en el futur?

  2. Poblament: Històricament vinculat amb els recursos d’aigua, amb les terres de cultiu i amb una energia assequible, amb la generalització del transport del poblament s’ha concentrat en les grans ciutats i conurbacions. Com s’ha resolt el poblament en el passat i com evolucionarà condicionat pel futur canvi energètic?

  3. Comunicacions: La mobilitat de les persones, el transport de les mercaderies i la comunicació a distància (ràdio, televisió, telèfon, internet) requereixen xarxes estretament relacionades amb el territori. Què ens ensenyen les comunicacions del passat i quines oportunitats s’obren en el futur de cada territori?

  4. Energia: Els combustibles fòssils i l’urani (energies no renovables) són molt més potents i concentrades que les energies renovables, però comporten riscos i impactes ambientals greus. Quin nou plantejament social, tecnològic i territorial caldrà per al sistema energètic futur?

Tothom que estigui interessat en participar en aquest congrés pot presentar comunicacions en cada un dels àmbits.

Terminis:

30 de maig de 2016: Inscripció del títol de la comunicació i resum de mil caràcters.

5 de setembre de 2016 Lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de trenta mil caràcters, notes incloses i tres imatges o gràfics).

RECEPCIÓ DE TEXTOS I INFORMACIÓ GENERAL

CCEPC: c/ del Carme, 47 (IEC) 08001 BARCELONA

Tel: 93 324 85 85 Ext 131

A/e: ccepc@iec.cat


EL CENTRE D'ESTUDIS REP UNA DE LES ST DISTINCIONS CIUTADANES QUE CONCEDEIX L'AJUNTAMENT


El passat 19 de maig la nostra entitat va estar entre els set guardonats amb una Distinció Ciutadana. Guardó que coincideix l'Ajuntament de la ciutat a entitats i persones que destaquen pel seu compromís amb la ciutat.

 

Va ser Manuel Domínguez qui va recollir el guardó com a president de l'entitat.

Un reconeixement que ens omple de joia a tots els que formem part del CEL'H i que posa de manifest la voluntat ciutadana de compromís de l'entitat.

Un reconeixement que arriba després de 32 anys, en un moment de consolidació de l'entitat a partir dels molts projectes que es desenvolupen i en un moment en el que el nombre d'usuaris dels nostres serveis, bàsicament bibliogràfics i de testimonis orals, més ha augmentat. Un moment de més presencia en els barris i de més cooperació i col·laboració amb entitats i serveis locals.

 

De fet tot això és el que ens toca fer però el que destaca d'aquesta millora i ha estat el veritable motor d'aquesta evolució , és sense cap mena de dubte, comptar amb una petita però implicada massa social, comptar amb col·laboradors i col·laboradores que s’han anat afegint als diferents projectes de forma desinteressada però apreciant la feina de l’entitat en favor de la ciutat.


 

DISCURS AGRAÏMENT DISTINCIÓ CIUTADANA 2016

Amigues i amics, autoritats (que també sou amigues i amics encara que el protocol exigeixi un esment específic):

És normal que una bona part d’aquest breu discurs sigui per donar les gràcies a molta gent. En primer lloc a les persones que ens han proposat i han acordat de donar-nos aquesta distinció ciutadana.

En segon lloc, a aquell grup de dones i homes que en 1983 van endegar un projecte que volia treballar en el coneixement i la divulgació al voltant de la nostra ciutat. En aquells moments, també de greu crisi econòmica, feia poc que havia finalitzat el segon gran episodi immigratori dels darrers 100 anys i que havíem sortit del túnel fosc del franquisme. Una bona part de la població de l’Hospitalet no era conscient del municipi en el que vivia. Encara formen part de la junta o són col·laboradors/es actius/ves Pilar Massana, Jaume Botey, Joan Camós, Carles Santacana i Clara Parramon.

En tercer lloc, a totes les persones que han dedicat una part del seu temps a tirar endavant els projectes de l’entitat o que han fet servir l’entitat per materialitzar activitats socials i culturals. No podem fem un esment de totes, però sí que volem recordar algunes de les que ens han deixat: Josefina Gómez, Carme Arranz, Montserrat Solanes, Juan Manuel Fernández i Mireia Tapiador.

En quart lloc, a totes les persones que són i han estat sòcies de l’entitat. El seu suport ha estat fonamental al llarg dels anys de la nostra historia, i en els moments més complicats sempre han respost. Per cert, aprofito l’avinentesa per recordar-vos que podeu fer-vos socis i sòcies de la nostra entitat.

En cinquè lloc, gràcies a les moltes entitats de la ciutat amb les que hem col·laborat. De fet, amb gairebé totes les entitats i persones premiades avui hem treballat en alguna ocasió, i d’una, Bellvitge 50, en formem part. Estem convençuts que l’associacionisme és cabdal per a la bona salut d’una societat. I gràcies a les institucions que ens han donat suport, amb entusiasme irregular, però en ocasions, com aquest acte palesa, de forma sincera.

Finalment, el nostre agraïment a tothom que ha participat en les nostres activitats, assistit a les xerrades, llegit els llibres, consultat el centre de documentació, sou en la nostra llista de correu i ens seguiu en les xarxes socials. Sou la nostra raó de ser.

La segona part d’aquest discurs ha de servir per renovar el nostre compromís. Volem continuar oferint una base de dades bibliogràfiques de la ciutat i un centre de documentació utilitzable per alumnes de secundària i professionals altament qualificats. Volem continuar publicant llibres, com la cinquantena que hem editat fins avui. Volem seguir fent tota mena d’activitats culturals.

I també renovem el nostre compromís cívic amb la ciutat. No només treballem en el coneixement, també creiem que cal actuar davant els problemes que patim. Seguirem a l’Espai de Ciutadania, als consells de la ciutat, a la Coordinadora l’Hospitalet Sense Vies, a l’Observatori de la Infància, a la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, al Fòrum interreligiós, etc.

Moltes gràcies i endavant! Visca l’Hospitalet!

Av. Josep Tarradellas i Joan, 44
Av. Josep Tarradellas i Joan, 44 (Espai Molí) | 08901 L'Hospitalet de Llob. |  
Tel. 933386091 | celh@celh.cat

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1984

Espais d´interès:

El CEL'H a les xarxes socials

http://www.facebook.com/pages/Centre-dEstudis-de-lHospitalet/194351183917202
https://twitter.com/CELHOSPIhttps://www.flickr.com/photos/centredestudisdelhospitalet/https://www.youtube.com/channel/UCCyDnEe85LF-V0yxnzd_aig
 

AGENDA
22-10-2016: En el marc de les Jornades de la Secció Filològica de l'iec a l'Hospitalet de Llobregat, el proper 22 d'octubre Manuel Domínguez com a historiador i coautor de la publicació commemorativa dels 50 anys del barri de Bellvitge participarà en "La passejada pel barri de Bellvitge" explicant la història del barri juntament amb Sandra Bestraten, arquitecte i coautora de la publicació.
La visita es farà de 10 a 12 hores i el punt de trobada és davant del Centre Cultural Bellvitge- Gornal; Pl. de la Cultura, 1.

24-10-2016: L'Espai de Ciutadania convoca una trobada en defensa de les persones refugiades. Com ja és habitual, malauradament, la trobada es farà davant l'escultura de l'Acollidora a partir de les 18.30 hores.

25-10-2016:  El CEl'H organitza una altra Ruta per la Vila Vella per alumnes dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística. Les explicacions aniran a càrrec de Joan Camós, membre del CEL'H.

26-10-2016: En el marc dels actes organitzats per establir el dia de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet El Centre d'Estudis conjuntament amb l'Ajuntament, organitza la conferència "El passat, entre la història i la memòria". 
Una conferència que pretén explicar les diferències entre història i memòria, i les confusions que es produeixen més freqüentment entre els dos conceptes. A més s'explicarà l'aparició del fenomen de l'anomenada "memòria històrica" en el context polític en què va sorgir, i les diferents maneres de plantejar la col·laboració entre els historiadors i els sectors socials que demanden un major coneixement públic del passat.
El conferenciant serà Carles Santacana i Torres, professor d'història contemporània i director del departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. És membre del Centre d'Estudis de l'Hospitalet i ha publicat una vintena de llibres, entre els quals Victoriosos i derrotats. El franquisme a l'Hospitalet, El franquisme i els catalans. Els informes del Consejo Nacional del Movimento, El Barça i el franquisme. Crònica d'uns anys decisius (1968-1978) i Josep Tarradellas. L'exili, en dos volums.
La conferència serà a les 19 hores a l'Harmonia (Pl. Josep Bordonau i Balaguer, 6 de l'Hospitalet de Llobregat).

28-10-2016: El Manuel Domínguez farà una conferència a l'Ateneu Cultural Catalonia sobre "Influència del turisme a l'Hospitalet". La conferènci serà a les 20 hortes a la sala d'actes de l'entitat al carrer Rafael Campalans, 16 ; 2n pis de l'Hospitalet. 

15-11-2016: Conferència " Cartografiant Sant Josep", a càrrec de Manuel Domínguez, president del CEL'H i comissari de l'exposició que s'ha pogut veure durant els mesos de juliol, agost i setembre a l'Harmonia sobre els 150 anys de plans urbanístics a l'Hospitalet. Aquesta conferència s'emmarca dins dels Pessics de Ciència que organitza el Centre Cultural de Sant Josep. L'acte es farà al Kfe Ole (C/ Enric Prat de la Riba, 160 de l'Hospitalet) a partir de les 19 hores.
 
Butlletí "Memòria Democràtica"
Enllaç als Butlletins del Memorial