Benvinguts a la web del CEL'HNOTÍCIES

EL CEL'H tancarà per vacances al públic del 15 de juliol al 4 de setembre, ambdós inclosos.

Esperem que tothom tingui un molt bon estiu i esperem tornar-vos a veure després de les vacances.

BEQUES CIUTAT DE L'HOSPITALET

Convocatòria de dues beques amb una dotació de 3.000 euros cadascuna, de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials.


Un any més, l’Ajuntament de l’Hospitalet convoca les BEQUES L’HOSPITALET de recerca en l’àmbit del Patrimoni Cultural per a llicenciats universitaris, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, i amb la col.laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

D’acord amb el termini establert a les bases els aspirants poden presentar les seves sol·licituds i la documentació requerida al Museu de l’Hospitalet, c/Joan Pallarès 38, 08091 L’Hospitalet, telèfon 93-3381396, cultura.museu@l-h.cat fins les 14 hores del 31 de juliol de 2016.

Temàtiques proposades per a la convocatòria 2016 per a cadascuna de les beques:

  1. - Retaules del Museu de l’Hospitalet.
  2. - Història de la sanitat pública a l’Hospitalet.  Des del segle XIX als nostres dies.

Anunci al BOP 03/05/2016

IMPRÈS NORMALITZAT DE SOL·LICITUD

BASES

EL CENTRE D'ESTUDIS REP UNA DE LES ST DISTINCIONS CIUTADANES QUE CONCEDEIX L'AJUNTAMENT


El passat 19 de maig la nostra entitat va estar entre els set guardonats amb una Distinció Ciutadana. Guardó que coincideix l'Ajuntament de la ciutat a entitats i persones que destaquen pel seu compromís amb la ciutat.

 

Va ser Manuel Domínguez qui va recollir el guardó com a president de l'entitat.

Un reconeixement que ens omple de joia a tots els que formem part del CEL'H i que posa de manifest la voluntat ciutadana de compromís de l'entitat.

Un reconeixement que arriba després de 32 anys, en un moment de consolidació de l'entitat a partir dels molts projectes que es desenvolupen i en un moment en el que el nombre d'usuaris dels nostres serveis, bàsicament bibliogràfics i de testimonis orals, més ha augmentat. Un moment de més presencia en els barris i de més cooperació i col·laboració amb entitats i serveis locals.

 

De fet tot això és el que ens toca fer però el que destaca d'aquesta millora i ha estat el veritable motor d'aquesta evolució , és sense cap mena de dubte, comptar amb una petita però implicada massa social, comptar amb col·laboradors i col·laboradores que s’han anat afegint als diferents projectes de forma desinteressada però apreciant la feina de l’entitat en favor de la ciutat.


 

DISCURS AGRAÏMENT DISTINCIÓ CIUTADANA 2016

Amigues i amics, autoritats (que també sou amigues i amics encara que el protocol exigeixi un esment específic):

És normal que una bona part d’aquest breu discurs sigui per donar les gràcies a molta gent. En primer lloc a les persones que ens han proposat i han acordat de donar-nos aquesta distinció ciutadana.

En segon lloc, a aquell grup de dones i homes que en 1983 van endegar un projecte que volia treballar en el coneixement i la divulgació al voltant de la nostra ciutat. En aquells moments, també de greu crisi econòmica, feia poc que havia finalitzat el segon gran episodi immigratori dels darrers 100 anys i que havíem sortit del túnel fosc del franquisme. Una bona part de la població de l’Hospitalet no era conscient del municipi en el que vivia. Encara formen part de la junta o són col·laboradors/es actius/ves Pilar Massana, Jaume Botey, Joan Camós, Carles Santacana i Clara Parramon.

En tercer lloc, a totes les persones que han dedicat una part del seu temps a tirar endavant els projectes de l’entitat o que han fet servir l’entitat per materialitzar activitats socials i culturals. No podem fem un esment de totes, però sí que volem recordar algunes de les que ens han deixat: Josefina Gómez, Carme Arranz, Montserrat Solanes, Juan Manuel Fernández i Mireia Tapiador.

En quart lloc, a totes les persones que són i han estat sòcies de l’entitat. El seu suport ha estat fonamental al llarg dels anys de la nostra historia, i en els moments més complicats sempre han respost. Per cert, aprofito l’avinentesa per recordar-vos que podeu fer-vos socis i sòcies de la nostra entitat.

En cinquè lloc, gràcies a les moltes entitats de la ciutat amb les que hem col·laborat. De fet, amb gairebé totes les entitats i persones premiades avui hem treballat en alguna ocasió, i d’una, Bellvitge 50, en formem part. Estem convençuts que l’associacionisme és cabdal per a la bona salut d’una societat. I gràcies a les institucions que ens han donat suport, amb entusiasme irregular, però en ocasions, com aquest acte palesa, de forma sincera.

Finalment, el nostre agraïment a tothom que ha participat en les nostres activitats, assistit a les xerrades, llegit els llibres, consultat el centre de documentació, sou en la nostra llista de correu i ens seguiu en les xarxes socials. Sou la nostra raó de ser.

La segona part d’aquest discurs ha de servir per renovar el nostre compromís. Volem continuar oferint una base de dades bibliogràfiques de la ciutat i un centre de documentació utilitzable per alumnes de secundària i professionals altament qualificats. Volem continuar publicant llibres, com la cinquantena que hem editat fins avui. Volem seguir fent tota mena d’activitats culturals.

I també renovem el nostre compromís cívic amb la ciutat. No només treballem en el coneixement, també creiem que cal actuar davant els problemes que patim. Seguirem a l’Espai de Ciutadania, als consells de la ciutat, a la Coordinadora l’Hospitalet Sense Vies, a l’Observatori de la Infància, a la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, al Fòrum interreligiós, etc.

Moltes gràcies i endavant! Visca l’Hospitalet!


RECURSOS I TERRITORI. PERSPECTIVA HISTÒRICA I NOUS EQUILIBRIS

 

X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

 

Aquest nou congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalan es farà

els dies 21, 22 i 23 d’octubre a la Sala Plana de l’Om de Manresa.

El sòl, el subsòl, els minerals, les aigües continentals, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos (ecosocials, més que naturals) que transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquests recursos: la visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat; o l’abordatge des de disciplines científiques i tècniques que il·luminen el seu tractament present i futur.

Aquest congrés s’estructura en 4 àmbits temàtics:

  1. Alimentació: Agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura, cadascuna relacionada amb uns recursos (sòl, aigua, clima) i unes infraestructures. I també biodiversitat, malalties, conservació, transport o impactes ambientals. Com s’ha resolt l’alimentació en el passat i com evolucionarà en el futur?

  2. Poblament: Històricament vinculat amb els recursos d’aigua, amb les terres de cultiu i amb una energia assequible, amb la generalització del transport del poblament s’ha concentrat en les grans ciutats i conurbacions. Com s’ha resolt el poblament en el passat i com evolucionarà condicionat pel futur canvi energètic?

  3. Comunicacions: La mobilitat de les persones, el transport de les mercaderies i la comunicació a distància (ràdio, televisió, telèfon, internet) requereixen xarxes estretament relacionades amb el territori. Què ens ensenyen les comunicacions del passat i quines oportunitats s’obren en el futur de cada territori?

  4. Energia: Els combustibles fòssils i l’urani (energies no renovables) són molt més potents i concentrades que les energies renovables, però comporten riscos i impactes ambientals greus. Quin nou plantejament social, tecnològic i territorial caldrà per al sistema energètic futur?

Tothom que estigui interessat en participar en aquest congrés pot presentar comunicacions en cada un dels àmbits.

Terminis:

30 de maig de 2016: Inscripció del títol de la comunicació i resum de mil caràcters.

5 de setembre de 2016 : Lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de trenta mil caràcters, notes incloses i tres imatges o gràfics).

RECEPCIÓ DE TEXTOS I INFORMACIÓ GENERAL

CCEPC: c/ del Carme, 47 (IEC) 08001 BARCELONA

Tel: 93 324 85 85 Ext 131

A/e: ccepc@iec.catAv. Josep Tarradellas i Joan, 44
Av. Josep Tarradellas i Joan, 44 (Espai Molí) | 08901 L'Hospitalet de Llob. |  
Tel. 933386091 | celh@celh.cat

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1984

Espais d´interès:

El CEL'H a les xarxes socials

http://www.facebook.com/pages/Centre-dEstudis-de-lHospitalet/194351183917202
https://twitter.com/CELHOSPIhttps://www.flickr.com/photos/centredestudisdelhospitalet/https://www.youtube.com/channel/UCCyDnEe85LF-V0yxnzd_aig
 

AGENDA

Butlletí "Memòria Democràtica"
Enllaç als Butlletins del Memorial