Nizozemska

Lokacija

Nizozemska (uradna spletna stran) je beneluška država, ki se nahaja v severozahodni Evropi. Na severu in zahodu meji na Severno morje, na jugu na Belgijo, na vzhodu pa na Nemčijo. Njen uradni naziv je Kraljevina Nizozemska (Koninkrijk der Nederlanden). Ima površino 41.526 km2,oz. je dva krat večja od Slovenije. Nizozemska je z 378 prebivalcev/km2 (tri krat več kot Slovenija) ena najbolj naseljenih in zemljepisno nizko ležečih držav na svetu. Teren pokrivajo večinoma celinske nižine in z nasipi morju iztrgana zemlja (polderji); na jugovzhodu se nahajajo tudi hribovja. Je skoraj popolnoma ravna, saj je najviši vrh Nizozemske je Vaalsberg (322 m), najnižja točka pa Zuidplaspolder (7 m pod gladino morja). Nizozemska klima je zmerna; atlantska; s hladnimi poletji in blagimi zimami.

Osnovni podatki

Glavno mesto je Amsterdam, drugi veliki mesti sta Rotterdam in Haag. Kraljevina Nizozemska je nastala l. 1815, v letu 1830 pa se je od nje odcepila Belgija. Med prvo svetovno vojno je Nizozemska ostala nevtralna, med drugo je bila okupirana s strani Nemcev. Država je ustavna članica NATO in EU, sodelovala je pa pri uvedbi evra l. 1999. Na Nizozemskem je uraden jezik nizozemščina, na severu pa govorijo tudi frizijščino. Veliko ljudi pa govori angleško in/ali nemško, tako da komunikacija ne bi smela biti problem.

Demografija

Vir: earthinpictures

Tipično nizozemsko

  • Tulipani
    Park tulipanov Keukenhof in znamenita Flower parade (v mesecu aprilu) je obvezen izlet za vse ljubitelje pomladi in tulipanov.
  • Mlini na veter
    Mlini na veter so pod Unescovo zaščito. Najlepše si jih je ogledati kar s kolesom, ki se ga da precej poceni najeti na vhodu. Stari mlini na veter spadajo med največje znamenitosti na Nizozemskem. V mlin lahko tudi vstopimo in si igledamo muzej - kako so mline včasih uporabljali in kako so v njih živeli. Čeprav so podobni mlini na veter tudi drugih evropskih državah, takšnega slovesa nimajo nikjer drugje. Pokrajina je izredno slikovita in nekateri mlii so predelani v simpatične "vikend hišice".
  • Siri
    Tržnice sira v poletnih mesecih v mestih Gouda, Edam in Alkmaar. Čeprav se dogodek imenuje tržnica, je to pravzaprav predstava nizozemskih navad. Pozor pri obisku; pogosto imajo ta mesta "en dan prosto" in lahko naletite med tednom na zaprte trgovine. Preverite pred prihodom.
Spomini z NizozemskeComments

foto album

Kontakt