Castelul Peles din Sinaia - Obiectiv Turistic Romania - Peles Castle - Castelul Peles DescriereCastelul Peles SinaiaCastelul Peles Sinaia, resedinta de vara a regilor are un profil bine determinat.

Creatia acestui castel deosebit apartine regelui Carol I al Romaniei (1866 – 1914), iar miracolul arhitectonic, arhiectilor Johannes Schultz si Karel Liman.

Decoratorii prestigiosi J.D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Berhard Ludwig din Viena au facut din castelul Peles cel mai important edificiu de acest tip din Romania si poate chiar din Europa celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Castelul Peles pastreaza caracteristicile arhitecturii specifice stilului neorenasterii germane:

  • profiluri ascutite
  • verticale zvelte
  • forme neregulate
  • fragmentarea compozitiei fatadelor
  • asimetria corpurilor
  • abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative.

Terasa Peles Sinaia

Terasele castelului Peles, concepute in stilul neorenasterii italiene, sunt impodobite cu statui, vase, coloane si fantani.Castelul Peles din Sinaia

Amplasat in Sinaia (la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti), Castelul Peles este unul dintre cele mai importante muzee din tara, fiind si locul unde si-au petrecut ultimele clipe si cativa monarhi ai Romaniei printre care si Regele Carol I, care a murit aici in 1914.

Construirea castelului a inceput in 1873 sub directa indrumare a arhitectului vienez Wilhelm Doderer si a fost continuata in 1876 de catre asistentul lui, Johann Schultz de Lemberg. Intre 1877 - 1879, din cauza razboiului, lucrarile au fost oprite. De aceea castelul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883. Langa castelul initial, arhitectul ceh Karel Liman a adaugat, intre 1896 - 1914, un castel mai mic cu 70 camere numit Pelisor.

Locatia castelului a fost aleasa de printul german Carol I de Hohenzollern (ce urma sa devina rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al raului ce curge prin curtea acestuia.

Castelul a fost construit din lemn, piatra, caramida si marmura si are peste 160 camere. Stilul predominant este cel al Renasterii Germane insa se pot identifica si elemente ale stilurilor Renascentist Italian, Gotic, Baroc German, si Francez Rococo.

Castelul Peles este inconjurat de sapte terase decorate cu statui (apartinand sculptorului Italian Romanelli), fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara. Arhitectii au utilizat din abundenta decoratiunile din lemn atat la exterior cat si in interiorul castelului si acest lucru ofera un aspect cu totul special cladirii.

De remarcat sunt camerele armurilor, Camera Florentina, sala de receptie (unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern), Camera Franceza, Camera Turceasca, Sala de Consiliu, Sala de concerte si Apartamentul Imperial.

Merita amintite si alte obiecte expuse la castelul Peles precum statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan precum si o colectie bogata de arme.

Langa castelul Peles se afla Foisorul, o rezidenta regala cu 42 camere in stil Elvetian.

Poze si imagini din Sinaia de la Castelul Peles si Pelisor

Adresa Castelului Peles: Muzeul National Peles, Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.
Telefon: 0244-310.918, Telefon/Fax: 0244-312.416
Email: museum@peles.ro
Website: www.peles.ro
Program vizitare Castelul Peles:
Program de vara (15 Mai - 15 Septembrie)
Luni inchis, Marti 11.00 - 17.00, Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00
Program de iarna (16 Septembrie - 14 Mai)
Luni, Marti - inchis, Miercuri 11.00 - 17.00, Joi - Duminica 09.00 - 17.00

Comments