Qui som i què fem?

CASTELLÓ EN BICI és una agrupació de persones usuàries de la bicicleta, de Castelló ciutat i d'altres municipis de l'àrea metropolitana i de la província.

Usem la bicicleta a la ciutat, no per a fer exercici, sinò com a mitjà de transport habitual, perquè és més ràpid, fàcil, pràctic, econòmic i sostenible i amb molt menys petjada de carboni que anar en cotxe. Estem convençudes de quee la bicicleta és la solució més real i efectiva als greus problemes que causa el trànsit de cotxes a les ciutats.


El col·lectiu Castelló en Bici forma part de ConBici, la Coordinadora Ibèrica en Defensa de la Bicicleta.


D'ON VENIM?

El col·lectiu agrupa diferents inquietuds de l’àmbit educatiu, ecologista, social i ciutadà, però tothom coincidim en la percepció de què les persones que circulem en bicicleta per Castelló a diari en som moltes. I  cada dia en serem més... Però, es fa necessari fer visible i potenciar aquest mitjà de transport a les nostres ciutats, especialment a l’àrea metropolitana.

La llavor d'aquest moviment probicicleta a Castelló va sorgir de la confluència de tres iniciatives. Un curs sobre mobilitat sostenible organitzat pel Centre de professors (Cefire); la posada en marxa del blog castellonapiñon; i el fet que algunes vam participar de la Massa Crítica de València (amb l'energia que allò transmet). Aixó tot plegat, ens va animar a treballar conjuntament per la bicicleta a Castelló.

Així que, en maig de 2007, va començar a rodar la Massa Crítica de Castelló. La sorpresa va ser trobar-nos vora 50 persones, moltes de les quals no ens coneixíem de res però, compartíem el mateix compromís per la bicicleta. Des d'aleshores, la Massa s'ha consolidat com una cita mensual dels ciclistes urbans, cada segon divendres de mes.

A l'hora, un grup de gent de la Massa hem decidit anar més enllà i crear un col·lectiu estable per a promoure l'ús de la bicicleta a les nostres ciutats.

QUÈ VOLEM?


Els objectius de Castelló en Bici són, d’una banda, aconseguir millores en les condicions actuals dels carrers de les nostres ciutats per a la circulació ciclista i, d’altra, treballar per a eliminar els prejudicis existents sobre la bicicleta i dignificar-la socialment.

No estem obsesionades amb els  carrils bici! La prioritat ha de ser la pacificació del trànsit,  perquè resulte ser què és més segur i fàcil circular amb bicicleta juntament amb els cotxes.

Mesures com restringir el pas als cotxes en alguns carrers, crear zones 30, estretir la calçada en favor de les voreres, alternar l'estacionament, etc., fan que els carrers siguen més tranquils i segurs per a tothom (també per als vianants).

I només on les condicions siguen molt contràries a la bicicleta (velocitat elevada de cotxes o risc excessiu), caldrà instal·lar també els tradicionals carrils bici segregats del trànsit d'altres vehicles a motor.QUÈ FEM?
Realitzem ciclorutes d'estiu a les que anomenen Bicinits, amb contingut cultural, paisatgístic i ecològic mostrant les meravelles estructurals, paisatgístiques i naturals de les quals podem gaudir pedalant al voltant de la nostra ciutat i del terme de Castelló.

Col·laborem en la difusió i  a més participem de les convocatòries de les masses crítiques de Castelló de la Plana.

Formem part del fòrum de mobilitat de l'ajuntament de Castelló de la Plana, on traslladem les al·legacions per la millora de la mobilitat ciclista a la ciutat a més d'al·legar sense més participació ciutadana en l'elaboració dels plans director de la bicicleta, dintre el pla de mobilitat urbana sostenible a més del pla general d'ordenació urbana.

COM FUNCIONEM?
 

REUNIONS MENSUALS
Ens reunim mensualment, cada últim dimecres de mes a les 19h. El local de reunió és al c/Antoni Maura, núm 18 baix, de Castelló (entre els carrers Isabel Ferrer i Mealla). És la seu d'Escola Valenciana, que ens cedeixen l'espai amablement.


LLISTA DE CORREUS ELECTRÒNICS
Hi ha creada una llista de correu dirigida als socis. L'objectiu és compartir tot tipus d'infomació relacionada amb la bicicleta i la mobilitat urbana, així com debatre les idees i propostes dels socis.


GRUPS DE TREBALL 
Per a preparar les activitats, funcionem en 4 grups de treball (organització, comunicació, Cicloturisme EV8, Bateig de bici). Els socis que vullguen poden integrar-se en qualsevol d'aquests grups, segons el seu interés o preferència.


ASSEMBLEA ANUAL
Per tal de donar a conéixer les nostres propostes i activitats, celebrem una assemblea anual per als socis i simpatitzants.