Lo Castell‎ > ‎

Sant Miquel i Santa Maria

L’arcàngel Sant Miquel
: en hebreu: יכאל  Mija-El,  "¿Qui com Déu?" en àrab: ميخائيل  Mījā'īl; en grec: Μιχαήλ  Mijaíl; en llatí: Michael; és el cap dels Exèrcits de Déu en les religions jueva, islàmica i cristiana (Església  Catòlica, Ortodoxa, Copta i Anglicana).

 Pels hebreus és el protector d’Israel i patró de la sinagoga. L’Església Catòlica el considera el patró i  protector de ‘Església Universal; i el primer dels set arcàngels, juntament amb Gabriel i  Rafael. Suposadament  tocarà la trompeta el dia de l’arravatament (1° Tessalonicencs 4, 16), i és l’encarregat de frustrar a Llucifer o Satanàs, enemic principal de Sant Miquel  per ser l’arcàngel dels àngels caiguts o del mal (Apocalipsis 12:7). Per això, en l’art se’l representa como un àngel amb armadura  de general romà, a vegades dempeus i a vegades dalt  un cavall, amenaçant  o matant amb  una llança o espada a un dimoni o drac. També el solen representar  pesant les ànimes en una balança romana, doncs  segons la tradició,  Sant Miquel  estarà present i participarà en el dia del judici final.

En el gravat de Sant Miquel del castell d'Alta-riba podem veure a Sant Miquel d'empeus, vestit de soldat romà; i que porta un escut. Dins l'escut està representat el blasó dels actuals propietaris del castell; on la creu originària ha estat canviada per la creu de Santes Creus en homenatge als monjos de Santes Creus que fóren propietaris de la contrada durant 600 anys.  El sant es troba  lluitant amb el drac que alhora és el símbol-anagrama de l'Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba (AACSMA), actuals gestors de la fortalesa. A la part dreta de la figura  podem contemplar el Castell de Sant Miquel, dalt el tossal d'Alta-riba; on des de la torre de l'homenatge oneja una senyera; i a l'esquerra del sant podem veure representat el poble d'Alta-riba i la seva esglesiola de Sant Jordi. 

 

En aquesta terra de frontera,  els infidels musulmans eren tinguts pel dimoni i el mal.  Sovint en l’època romànica i gòtica es representa Satanàs  en forma de cap de personatge musulmà,  amb turbant i barba.  Un clar exemple d’això ho són les  pintures murals del Castell d’Alcanyís; i d’aquí que el castell d’Alta-riba estigui sota la protecció d’aquest arcàngel guerrer important per totes les religions.

El Castell Sant Miquel d'Alta-riba també està sota la protecció de la Verge Maria, Mare de Déu, i interceptora de la mà de Déu en la lluita contra el mal.  

 

 

SANCTUS MICHAELIS D' ALTARRIBA ET

MATER IMMACULATA D'ALTARRIBA

ORA PRO NOBIS

Comments