Kaj dogaja‎ > ‎

Pust, čas za norčije


Sara Bašelj


Iz pripovedovanja dedkov in babic vemo, da je včasih na hišna vrata v času pusta potrkalo precej večkrat, kot pa se to zgodi danes. Letos sem bila prav razočarana, ker sta  na naša vrata potrkali le dve majhni skupinici veselih, našemljenih otrok. Seveda razumem, zakaj je temu tako – tehnologija je postala nadomestek za igro in zabavo, zato se marsikateremu otroku zdi pust "kr neki".

Sreča, da smo tu mladi, še vedno zabave željni dijaki.  Nekateri so se našemili in popestrili pustni torek tudi v času pouka.
Foto: M.T.B.

 

Dogajanje na pustni torek pa ni bilo pestro le v šoli, ampak tudi popoldne na  Mestnem trgu v Idriji,  kjer se je gnetlo maškar, ki so si prišle ogledat vsakoletni pustni karneval Kulturnega pustnega društva Grapa,  v katerem je tudi letos sodelovalo nekaj dijakov z GJV Idrija. 

Vse pustne maske, ki so se sprehajale po šoli, Mestnem trgu ali pa kje drugje,  so si morale vzeti čas najprej za izbiro, nato za izdelavo kostumov, make upa ter plesnih, glasbenih ali govornih točk.
Seveda pa niso pozabile na izvirnost in humornost vsega naštetega.
 
Foto: Dušan Kacin


Priprave na pust so lahko precej stresne. Zbiranje idej, usklajevanje  želja, grupiranje, dodeljevanje  vlog, šivanje kostumov, izdelava raznih  objektov, snemanje glasbe, vadba plesnih, glasbenih, govornih točk, nato še organizacija … Končni rezultat je moč videti vsem zabave željnim gledalcem vsako leto na Mestnem trgu, kjer se ponorčujemo iz udarnih novic leta,  na humoren način komentiramo najbolj zagonetna vprašanja vsakdana in  nekatera najbolj nesmiselna dejanja iz sveta »slavnih« ter uresničujemo neuresničljivo, kajti v pustnem času je možno prav vse. 
Čeprav nam je letos vreme na pustno soboto kar malo ponagajalo,  je bil karneval tako v soboto kot v torek uspešno izpeljan.

Seveda pa sta najpomembnejša od vsega smeh in zabava, zatorej si lahko za pusta brez zadržkov privoščimo najbolj neumne pustne maske.  
ŽIVEL PUST!

Za naslednje leto pa vas KPD Grapa že v naprej vabi na »tanau plac«! 

Foto: Dušan Kacin
Comments