Santa Pola

Santa Pola

Hvor mange har ikke lagt mærke til afkørslen Santa Pola, enten når man syd fra eller modsat retning har ærinde i Altet Lufthavnen. De fleste haster forbi, og det er egentlig synd. Byen Santa Pola er bestemt et besøg værd. Kommer man i vinterhalvåret er der god plads til at opdage en by, hvis historie går tilbage til år 400 før Kristi fødsel. Kommer man modsat i de hotteste sommermåneder, er det næsten ikke til at opdrive en ledig plads. Fra i vintermånederne at være en ”soveby” på 25.000 indbyggere, sætter knap 200.000 feriegæster om sommeren sit præg - på godt og ondt.

Kommer man ad nationalvej N 332 er der i realiteten kun en indfaldsvej til Santa Pola, og så vil man uundværlig først støde på rundkørslen Plaza de Europa. Vil man til centrum, er det bedst at køre efter havnen, Puerto. Derfor til højre på Plaza de Europa og ind på Lavente. I den første rundkørsel til venstre mod Plaza Diputacio. I rundkørslen til højre ad Avenida Portus Illictanus og så er det ellers bare at følge skilte, der viser mod Puerto.

Gode parkeringsmuligheder

Når havnepromenaden er nået, er der flere gode muligheder for parkering. For eksempel på molen Puerto Pesquero eller på Plaza Constitución. Her findes turistinformationen, hvilket er et udmærket udgangspunkt på en vandretur op i byen.

Men først kan man måske tage et kig inden for på fiskeauktionen, La Lonja, der ligger på havnemolen. Hvis man kommer i sommermånederne, kan der måske være lukket for turister. At besøge La Lonja har næsten været for stort et tilløbsstykke.

Men vælger man at gå op i byen ad Del Muelle, vil man på højre hånd finde det nye Acuario (akvariet), som har erstattet det gamle, der lå i Castillo. Der er ni store bassiner med havvand og som viser faunaen og floraen ud for kysten.

Slottet

Vandrer man et par hundrede meter videre ad Del Muelle kommer man til Plaza del Castillo. Pladsen og det gamle slot har i foråret været under renovation, men skulle kort efter påske være klar til ny turistinvasion. Der er nok at se på, og slottet rummer museer, Museo de la Pesca (fiskemuseum), Museo del Mar (sømuseum). Endvidere Sala Exposiones (byens udstillingshal) og Centro Cultural Castillo (slottets kulturudstilling).

Det er spændende at gå på opdagelse i det gamle slot, og skulle man blive tørstig eller trænge til en bid mad oven på, så ligger der en række fortovscafeer på Plaza del Castillos sydside.

Har man mod på at bevæge sig mere, så kan man fortsætte ad La Cruz, der ender i Parque de la Cruz, hvor der er flot udsigt over byen og havnen.

Tilbage på Plaza Constitucion findes en række hyggelige restauranter og herfra sejler også udflugtsbådene til den lille ø ud for Santa Pola - Isla de Tabarca. Det tager ca. 20 minutter at sejle ud til øen, og i højsæsonen sejler bådene hver halve time.

Er man den type, der tænder på et gademarked, så bør man, hvis talen falder på et besøg i Santa Pola, bestemme sig for en mandag.

Mandagsmarkedet i Santa Pola er ikke beslægtet med de markeder, der den ene ugedag efter den anden slår sine salgsboder op i en ny by.

Santa Pola-markedet er helt igennem et lokal marked, hvor lokale handlende stiller deres produkter til salg på et ydmygt gadested for en rimelig pengepung.

Hvor finder man så markedet?

Søg mod havnen og centrum.

Så kan det ikke gå galt.

Vi anbefaler helt klart at tage på Santa Polas lørdagsmarked, da der er større udvalg og flere boder.

Fyrtårnet

Af andre seværdigheder i Santa Pola kan f.eks. nævnes Faro (fyrtårnet), der ligger umiddelbart øst for byen ved Callas del Cuartel og er bygget oven på et vagttårn fra det 16. århundrede. Herfra kan man se ud til øen Tabarca.

På vestre hånd lige efter indfaldsvejen til Santa Pola kan man gøre ophold ved Molina La Calera, en vindmølle bygget i 1771. Herfra er der et ganske godt ud vue over byen og havnen.

Santa Polas historie kan føres tilbage til år 400 før Kristi fødsel, hvor de første mennesker slog sig ned. Godt 100 år efter Kristi fødsel kom romerne, og området blev kendt som Portus Illicitanus. Der findes flere arkæologiske fund fra denne tid. Efter romerrigets fald blev området udsat for en række plyndringer fra især pirater, hvilket motiverede bygningen af slottet.

I dag er Santa Pola med de 10 km lange sandstrande og mange hoteller først og fremmest en turistby, men også en af Spaniens vigtigste fiskerbyer i Middelhavet. I slutningen af april var byen desuden vært for europamesterskaberne i windsurfing.