Cane Corso Fokkers in Nederland

Cane Corso

Cane Corso Fokkers

CANE CORSO FOKKERS IN NEDERLAND

Nederland kent diverse Cane Corso fokkers. Hun aantal is de afgelopen jaren erg sterk gegroeid en darom is het zeer belangrijk te weten waarom iemand dit ras is gaan fokken. Is dit alleen maar uit winstbejag omdat de Cane Corso een sterk opkomend en erg geliefd ras aan het worden is? Of ligt hieraan de liefde voor het ras ten grondslag?

In dit laatste geval is het nog steeds maar de vraag of de fokker erg doordacht te werk gaat. De cane Corso is een zeer lastig ras om te fokken. Er is weinig homogeniteit binnen het ras en de beschikbare bloedlijnen zijn erg beperkt. het ras is als het ware "teruggefokt" vanuit slechts enkele exemplaren zodat de kans dat het percentage inteelt binnen een kennel hoog wordt vrij groot is. Dit heeft als gevolg dat negatieve eigenschappen zoals ziektes en gebreken eerder naar boven komen. Dit zorgt voor een ongezond ras.
Het is dus van het grootste belang dat de fokker van een Cane Corso zich verdiept in bloedlijnen, erfelijke afwijkingen, afstamming van de ouderhonden etc. etc. zodat men de gezondheid van het ras voorop stelt.

Het gebrek aan homogeniteit (gelijk uitziende honden) wordt ook veroorzaakt door het geringe aantal boedlijnen waaruit het ras is opgebouwd. De honden die zijn gebruikt waren allemaal net iets anders waardoor het erg moeilijk wordt om één type hond te fokken. Niet alle Cane Corso's lijken op elkaar. Sommige zijn zelfs nauwelijks als Cane Corso te herkennen en lijken soms meer op honden als de Boxer, Bull mastiff of de Mastino Napolitano (en zo zijn er nog wel wat vergelijkbare rassen te noemen). Het is belangrijk dat een fokker de rasstandaard kent en deze ook weet te interpreteren. Zo kan er worden toegewerkt naar één herkenbaar type Cane Corso. helaas zijn veel fokkers onvoldoende op de hoogte van het type van de cane corso waardoor zowel hoofd- als ook bouw van de hond in veel gevallen wel de naam maar niet de kenmerken van de Cane Corso heeft

HOE HERKEN IK EEN GOEDE FOKKER?

Een goede fokker herken je niet aan zijn voorkomen. Ook zegt een mooie website meestal niet veel, behalve dat er veel tijd en energie gestoken wordt in het promoten van de gefokte honden. Hoe herken je de juiste fokker dan wel?

Het aanschaffen van een raszuivere Cane Corso vergt veel tijd en voorbereiding. Als eerste dien je jezelf te verdiepen in het ras. Ga op zoek naar informatie over hoe de Cane Corso er uit hoort te zien, wat veelvoorkomende gezondheidsproblemen zijn en waar de diverse fokkers zich bevinden. Als je eenmaal weet wat er leeft binnen het ras en hoe een typische Cane Corso er uit hoort te zien kom je al goed beslagen ten ijs en laat je je minder snel verleiden door gladde praatjes van een onbetrouwbare fokker.

Een goede fokker fokt vaak niet te veel honden en is meer bedacht op de kwaliteit dan op de kwantiteit van zijn of haar honden. Als je een aantal voorbeelden hebt gezien van goede Cane Corso's weet je of de honden van de fokker ook voldoen aan het type dat de Cane Corso moet hebben. Het beste kun je een aantal fokkers bezoeken waarvan de honden je aanspreken (bijna alle fokkers hebben foto's op de website). Fokkers geven vaak best hun eerlijke mening over de andere fokkers die je hebt bezocht dus vraag ook gewoon naar de mening van fokkers over fokkers.

Kijk bij de keuze voor een pup niet alleen naar nesten die op dit moment beschikbaar zijn maar bedenk je dat goed werk tijd nodig heeft. Kijk naar welke combinaties een fokker gaat maken en zoek naar een combinatie van honden die je aanspreken. Een goede fokker heeft soms zelfs een wachtlijst. Fokkers die nog hele nesten beschikbaar hebben of zelfs niet verkochte honden van 3 maanden of ouder aanbieden zijn meestal niet degenen die je hebben moet!
Je kunt beter bij een goede fokker op een wachtlijst komen staan dan dat je bij de eerste de beste fokker een pup vandaan halen.
Ook als pups worden aangeboden voor minder dan 1000 Euro zou ik gaan twijfelen, mits hiervoor een hele goede reden is. Bedenk je dat het fokken van een rashond een kostbare aangelegenheid is. Fokkers dienen alle entingen, stamboomaanvragen en dekgeld (1000 euro of meer per nest) te voldoen.

Daarnaast bezoekt een goede fokker shows (wat ook veel geld kost) en maakt een fokker met regelmaat reizen om zelf honden te kunnen beoordelen als potentiële partner van de eigen honden. Wat soms ook kan helpen is het bezoeken van een show of evenement van het ras. Daar zie je vaak veel fokkers en honden bij elkaar en je kunt er enorm veel informatie vergaren

Kijk tijdens een fokkersbezoek goed naar hoe de fokker met de honden en eventuele pups om gaat. Een pup behoeft een goede socialisatie en dit geldt zeker voor de Cane Corso. Als een pup onvoldoende wordt gesocialiseerd heb je een grote kans op een lastige hond die je later moet gaan herplaatsen.

Als je zelf voldoende bent geïnformeerd, je hebt voldoende fokkers bezocht en je weet van welke combinaties van honden er pups gaan komen bij de fokkers die je op het oog hebt (met niet teveel nesten, goede socialisatie, kennis van het ras etc.) kun je een keuze gaan maken. Laat de fokker van je keuze weten wat je met je hond van plan bent. Het kan voor een fokker van belang zijn om te weten of je bijvoorbeeld zelf plannen hebt ooit met de hond te gaan fokken of shows te bezoeken of dat de hond alleen een trouwe metgezel moet worden. Honden die in het openbaar getoond worden op shows, of honden die nageslacht produceren zijn voor de fokker van belang omdat deze de naam van zijn of haar kennel dragen. Mocht er een ongezond nest met je hond worden gefokt dan zal de fokker hierop worden aangekenen. Ook als een hond niet aan de verwachtingen op het gebied van rasspecifieke kenmereken voldoet zal de fokker je liever niet op een keuring zien verschijnen. Daar behoort het mooiste van de kennel te verschijnen.

Mocht je zelf dergelijke plannen hebben dan zal de fokker de pup met de meeste potentie hiertoe toewijzen>


Comments