Onderzoeksmogelijkheden

*  Ontlastingonderzoek

*  Levend Bloedbeeld Analyse (LBA), ook wel morfologisch onderzoek genoemd.

*  Kweek van weefsel door middel van afschraapsel, zoals bij bv. de tong of vagina, ook wel bekend als uitstrijkje.

*  Biopsie, ofwel het wegsnijden van weefsel

 

Ontlasting onderzoek

Dit is een complex onderzoek als het Candida betreft. Daar Candida van nature in ons darmsysteem aanwezig is, is ze ook van nature aanwezig in onze ontlasting. Dit onderzoek wordt in een laboratorium gedaan. Niet alle laboratoria werken betrouwbaar, daar ze niet voldoende kennis in huis hebben. Via de huisarts of een laboratorium kun je een onderzoekssetje krijgen. Volg de aanwijzingen nauwkeurig op, anders is de uitslag niet meer betrouwbaar.
De ontlasting moet dusdanig worden opgevangen, dat het geen contact met de rest van de wc krijgt en direct in een goed afsluitbare behouder wordt gedaan en uit direct zonlicht wordt gehouden. Hiertoe span je het beste een stuk papier die je over de wcbril, zodanig dat het iets doorhangt en niet nat kan worden. Anders wordt het echt een rommelboel! Daarna direct iets in een goed afsluitbare bewaarder doen en ook direct in de envelop doen en opsturen. Het is dus niet handig dit op vrijdag en zaterdag te doen, gezien de bezorgingstijden, vooral tijdens een hete zomer.

 

Bloedonderzoek: Leven Bloedbeeld Analyse

Levend Bloedbeeld Analyse, ofwel LBA is een morfologisch bloedonderzoek. Het is een goede manier om Candida vast te stellen in het bloed en geeft een betrouwbare uitkomst van het aantal gistcellen in het bloed. Het zegt echter alleen iets over het bloed, niet over de toestand van de organen of weefsels.
Tijdens de behandeling van de Candida zal het bloed zich eerder herstellen als de weefsels of organen.
Verder moet je er rekening mee houden dat niet elke verzekering de kosten van een LBA dekt. Ga dit dus na voor je een LBA laat doen! De meeste verzekeringen vergoeden een LBA als het wordt verricht door een arts die aangesloten is bij het MBOG (zie
Linken of http://www.mbog.nl).
 

Kweek

Met een speciaal wattenstaafje gaat de arts over de plek waar de Candida zit, bv. tong of vagina. Dit staafje gaat in zijn verpakking terug en wordt naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het staafje over een voedingsbodem gehaald, waarna het een bepaalde tijd in een 'broedkast' gaat. Is er een schimmel aanwezig, zal deze gaan groeien. Candida in het lichaam kan altijd worden aangetoond, daar het een lichaams eigen schimmel is. Daarom is het van groot belang zorgvuldig het onderzoek uit te voeren, zodat de uitslag wat zegt over het betroffen gebied. De kans dat de Candida niet op het wattenstaafje terechtkomt is altijd aanwezig.
 

Biopsie

Bij een biopsie wordt er een stukje huid of weefsel weggesneden, wat dan door het laboratorium onderzocht wordt. Dit kan vrij pijnlijk zijn en wordt daarom vaak dan ook onder (plaatselijke) verdoving gedaan.
Comments