Startpagina

Wat is Candida?

 

Candida is een lichaamseigen schimmel, die eigenlijk onschuldig is, maar in overmaat ziek kan maken. Wanneer het chronisch wordt, noem je het candidiasis. Er zijn nog meerdere benamingen op internet te vinden, maar dit zijn de belangrijkste. Deze schimmel veroorzaakt een hele reeks aan klachten. Je kan van 1 symptoom last hebben, maar ook van meerdere en ook op meerdere plaatsen op je lichaam. Dit kan zijn  van een onschuldige spruw of vaginale schimmelinfectie, maar het kan ook ernstig ziek maken en zelfs in je bloed of longen zitten en in enkele gevallen zelfs dodelijk zijn.

Candida is de familienaam van een aantal soorten Candida-schimmels. De meeste ervan zijn onschuldig, maar er zijn er een paar die je ernstig ziek kunnen maken. De bekendste is de Albicans, maar je hebt ook nog andere Candidaatjes die ziek maken, zoals de Krusei, Glabrata en Tropicalis. Bij Pagina's (zie rechts) zie je de pagina Algemene Informatie (of klik op de link hier), waar je een lijst met Candidasoorten tegenkomt.

 

Behandeling van deze ziekte hangt niet alleen af van welke Candida soort je hebt of waar je er last van hebt, maar ook van je eigen lichamelijke gesteldheid. Candida behandelen is maatwerk. De meeste regulieren artsen kennen de ernstige vorm van Candida bij Aids, Kanker en Diabetes. Echter, er zijn nog vele andere ziektes die gepaard kunnen gaan met Candida, zoals CVS/ME, HPU, Hypoglycemie, de ziekte van Crohn, oorontsteking, luchtwegproblemen, vaginale problemen zoals Vulvair Vestibulitis Syndroom en veel meer. Ook zogenaamd-gezonde mensen kunnen last krijgen van een ernstige mate aan Candida.

Als dan de Candida na behandeling nog steeds niet bestreden kan worden, moet er gekeken worden naar onderliggende oorzaken zoals het immuunsysteem, parasieten, hormonen of genen. Meer hierover lees je o.a. op de pagina Algemene Informatie, of kijk bij pagina's (zie rechts).

 


 
Dit is een open groep, zodat zoekende mensen makkelijk toegang kunnen krijgen tot de informatie op deze site. De site is van MSN verhuisd naar Google, omdat MSN er per februari 2008 mee opehouden is.