Reisverslagen‎ > ‎

Spanje Roses & rondje Dordogne - Perigord - Brantôme - Lingé 07/2013

Het wordt camping Salata in Roses Costa Brava van 15/07/2013 tot en met 24/07/2013.

Spanje Costa Brava Roses, Dordogne ‎‎(Domme, St. Cyprien, Perigueux, Brantôme, Lingé)‎‎

Roses & Dordogne 07/2013Reis Spanje & Dordogne 07/2013
Na een 10 daags verblijf in Roses Spanje voorzien we nog een “rondje” Dordogne/Perigord noir & vert.
Domme en Perigord
Domme is een van de mooiste dorpen in Frankrijk, Domme ligt een tiental kilometer ten zuiden van Sarlat. Domme is gelegen op een adembenemend hoge klif die het mogelijk maakt om te genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de Dordogne-vallei en de aangrenzende ´Mooiste Dorpen van La Roque-Gageac en Beynac-et-Cazenac´. Dit romige-stoned ´bastide´ of versterkte dorp Domme heeft een geslaagde combinatie van architectuur, natuur en gastronomisch erfgoed typisch voor de Perigord Noir. De betalende camperplaats in Domme heeft een sanistation, er zijn plaatsen voor grotere motorhomes met aanhangwagens.
Het dorp, stadje, is begonnen met een kasteel, gesticht in 1283 door Filips de Stoute, die zo een oogje op de omgeving kon houden en de opmars van de Engelsen wenste tegen te houden. De stevige muren hebben naast ook stand gehouden tegen de ergste vijand: de tijd. Het stadje is prachtige geconserveerd en het centrum herbergt vanzelfsprekend de mooiste gebouwen van de stad - al is het fenomenale uitzicht toch de grootste verleider van Domme.
De 17e eeuwse markthal van Domme biedt nog iets extra's: toegang tot de grotten van Domme. Een extra verstopplaats voor de bewoners van Domme in onzekere tijden. Daarnaast boden de grotten een geregelde toevoer van drinkwater voor deze stad. U kunt erin en de druipstenen bewonderen en niet te vergeten de beenderen van bizons en mammoeten.
Bezienswaardigheden:
De stadwallen, griffity van de tempeliers, La Halle, Jubilégrot met beenderen van mammoeten en bizons en la Barre de Domme: het uitzicht over de Dordogne, voor de vleigliefhebers: u kunt vliegen bij de vliegclub van Sarlat en verder klunt u er midget-golfen en kanoën
Campings
* Le Bras (30 plaatsen) - Le Bras Tél : 05 53 28 34 20 ** La Rivière de Domme (50 plaatsen) - La Rivière - www.camping-riviere-domme.com Tél : 05 53 28 33 46 - Fax : 05 53 29 56 04 ** Le Bosquet (60 plaatsen) - La Rivière - www.lebosquet.com Tél : 05 53 28 37 39 - Fax : 05 53 29 41 95 ** Le Moulin de Caudon (60 plaatsen) - www.campingdordogne.com Tél : 05 53 31 03 69 - Fax : 05 53 31 03 69 *** Le Perpetuum (120 plaatsen) - www.campingleperpetuum.com Tél : 05 53 28 35 18 - Fax : 05 53 29 63 64
La Roque-Gageac
La Roque Gageac ligt in een van de mooiste streken van Frankrijk, de vallei van de La Dordogne, en de gelijknamige rivier de La Dordogne is een van de langste rivieren van Frankrijk, 490km. Wanneer u aankomt in La Roque Gageac komt u op een wel zeer spectaculaire plaats. Hier zijn huizen dicht tegen elkaar tegen een steile rots gebouwd. De rots eindigt in de Dordogne rivier. Er is een camperplaats in La Roque Gageac met sanistation maar ... ze zijn niet motorhome vriendelijk in La Roque Gageac, u moet 2 maal per dag parking betalen, wij hebben maar 1 keer betaald en zijn dan verder gereden, overnachten kost 7 euro extra. Er is een camping www.camping-laplage.fr, een leuke, niet al te grote camping, gelegen direct aan de Dordogne en op loopafstand van La Roque Cageac. De camping Laplage is open van april tot einde september, in voor en naseizoen, april en mai, juni en september, is het niet duurder op Laplage dan op de motorhome parking.
La Roque-Gageac behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Officieel. Nummer drie, jawel. En da's terecht - maar ook een beetje jammer, want sinds ze dat weten,
hebben ze ook opgeruimd en is het stoffige er een beetje vanaf. En dat stoffige kan ook héél charmant zijn hoor. Maar goed, wat overblijft is ook zeer de moeite waard.
Het dorp is gebouwd aan en op een rechtomhoog stekende rotswand. De huizen lijken wel een onderdeel te vormen van de rotswand. Dit dorp was in de middeleeuwen toch een heuze stad waar de bisschoppen van Sarlat hun zomerhuis hadden. De rivier zorgde voor de haven en handel.
Slenter maar door de straatjes an dit prachtige dorp en voel en ruik de Dordogne ten voeten uit. De stenen en planten hebben hier een bijzondere kleur en geur. In het dorp zijn verschillende mooie gebouwen te bewonderen. Besteed ook even aandacht aan de vegetatie: afwijkend door de hoge rots die de warmte in het dorp houdt.
Een beetje zijdelings van het dorp bevindt zich nog het kasteeltje la Malaterie. Neem de tijd voor een wandeling in le Roque Gageac, maar nog beter: neem de tijd voor nog een paar wandelingen meer: de omgeving is er echt naar. Bekijk bevoorbeeld het Manoir de Tarde (patriciërshuis van een vooraanstaande familie in de Dordogne) en de rivier & de omgeving - ga omhoog voor verschillende spectaculaire uitzichten.
Wat kunt er verder doen?
U kunt hier een Ballontocht boeken, de rondvaartboot over de Dordogne (Gabares Norbert) nemen, Kanovaren of een mooie stop maken in een fietstocht (bijvoorbeeld Les Eyzies - Le Roque Gageac of Sarlat - Le Roque Gageac (reken voor beide één dag fietsen ca 40 km met 800 meter hoogte verschil).
Marqueyssac bij La Roque Gageac
De kasteeltuin van Marqueyssac is een heel bijzondere plaats in de Perdigord Noir kunnen zijn. Langerekt en 'gekleed op zijn Sarladais' is het domein dat genoemd is naar de adelijke familie Marquessac die in de 15e eeuw het bevel voerde over het kasteel van Castelnaud. Het domein bevindt zich dan ook gelegen vlakbij le Roque Gageac en Castelnaud en biedt ander andere een prachtige uitzicht over de plaats, het dal en de rivier
De familie verliet in later tijden de Dordogne voor Auvézére en liet een ander kasteel van Marqueyssac bouwen in Saint-Pantaly-d'Ans.
't Is ook niet het kasteel dat interessant is, maar de directe omgeving ervan, de kasteeltuin van Marquessac. Deze biedt namelijk één van de twee ultime manieren om de vallei van de Dordogne optimaal te aanschouwen. De andere manier is op peddelen met een kano. Naast het mooie uitzicht, heeft het park ook de nodige variatie in de vegetatie te bieden.
Het park bij het kasteel is een tuin op z'n Italiaans, en geclassificeerd als historisch monument en ontworpen om in te wandelen. U kunt er dan ook over meer dan zes kilometer wandelen in de schaduw van tal van kunstig geknipte struikjes en afgewisseld met watervalletjes, uitzichten en groen-theaters.
Op zondagen rijden er rijtiugjes geheel gratis door het park, net als op schoolvakanties en feeestdagen. Er is ook een volière, een speelplaats en wat hutjes voor de kinderen. Verder zijn er op tal van dagen bijzondere dingen te doen. Een echte aanrader!
Beynac-Et-Cazenac (enkel betalende parkings)
Castenaud La Chapelle
Castelnaud la Chapelle is vooral bekend om de kastelen: het 12e eeuwse kasteleen dat een prachtig uitzicht biedt over de vallei van de Dordogne en dat tegenwoordig het museum van middeleeuws oorlogstuig herbergt en natuurlijk het Château des Milandes.
Château des Milandes is de oude woonplaats van Joséphine Baker, waarin zij met haar kinderen van de wereld leefde. Ook in de lucht is het hier feest, want vele luchtballonnen doen deze plek aan, vanwege de spectaculaire vergezichten.
Castelnaud is ook vele tuinen en muurtjes, typsiche Perigordijnse woningen met duiventillen, leistenen daken en stoffige weggetjes en overal leuke landschappen
Gouffre de Poumeyssac & Les Eyzies deTayac Sireuil
Périgueux is een stad in het departement Dordogne in het Zuid-Westen van Frankrijk. Perigueux is net als de Perigord genoemd naar de Gallische stam Petrocorii wat ´volk met de vier legers of stammen´ betekent en die op deze plek woonde voordat de Romeinen de streek veroverden in 122 - 51 vChr. De Romeinen hadden moeite met de Petrocorii, die toen al 500 jaar in de smalle vallei woonden. Ze hadden zich aangesloten bij het verzet van Vercingetorix tegen Caesar (bekend uit de boeken van Asterix), maar moesten zich uiteindelijk gewonnen geven aan de machtige Romeinse legers. Na de vijandigheden volgde de pax
Romana, een tijd waarin de Gallo-Romaanse maatschappij bloeide en de stad Perigueux een van de mooiste werd van de Romeinse provincie Aquitania. De stad heet dan nog Vesuna, naar de heilige bron van Vesunna die op de linkeroever van de Isle ligt. U kunt er nu de imposante ´Tour de Vesonne´ bewonderen uit de Romeinse tijd met erachter de fraai geconserveerde resten van een Romeinse villa. lees de volledige tekst op vakantie Perigord
Een nieuwe mooi aangelegde camperplaats in Perigueux, met sanistation, speelplein voor kinderen, en een hondenweide.
LES EYZIES DE TAYAC - SIREUIL
En het zijn er ècht drie. Drie plaatsen, één gemeente, dat wel. Les Eyzies, hoofdstad van de prehistorie, zoals de gemeente zich zelf graag afficheert, maar een stad? Niet echt - een dorpje langs de rivier met veel prehistorische schatten - dat wel.
In de zomer is het druk in Les Eyzies. De talloze cultuurhistorische attracties trekken vanzelfsprekend veel toeristen aan. Voeg daaraan toe de schitterende ligging aan één van Frankrijks mooiste rivieren-daar-op-z'n mooist, en het is allemaal te begrijpen.
Neemt niet weg, dat het er aangenaam vertoeven is. De toeristen zijn rustige genieters, aan de rivier liggen restaurants, campings, speelplekken en vertrekpunten van kanotochten. Er zijn tal van winkeltjes en eetgelegenheden
Les Eyzies is ook gewoonweg mooi. De stijle, overhangende rotsen hebben door de millenia heen de mens een schuilplaats geboden. Hoog in de rotsen en er tegen aan gebouwd, troont een middeleeuws kasteel (tegenwoordig het nationale museum van de prehistorie) daaronder bevinden zich tal van leuke perceeltjes met rotswoningen, grotten, eikenbossen, jeneverstruiken.
In het verlengde van Les Eyzies vinden we Tayac. Een dorp dat vroegre groter was dan Les Eyzies, maar de tijden zijn veranderd. Tayac biedt de
toerist van vandaah nog een prachtige vestingskerk, een Romaanse 'Eglise fortifiée', die de middeleeuwse bewoner bescherming bood tegen het gevaar van buiten.
Tot dezelfde gemeente als Eyzies behoort het leeggelopen Sireuil, een paar kilometer richting Sarlat. Een paar jaar geleden nog een zelfstandig dorp, nu gevoegd bij Les Eyzies. Hier is eens de "Venus van Sireuil", niet vreemd als je bedenkt dat Laussel (het beroemdste venusbeeldje uit Frankrijk - kijk maar in het rek met de anzichtkaarten) en de Cap Blanc op een steenworp liggen
(dorpsgezicht sireuil)
Sireuil, prachtig gelegen bovenop de heuvel, herbergt een Romaanse kerk in een melacholiek dorpsgezicht. Het brengt u het idee van hoe een plattelandsdorpje vroeger was. Pas op: de weg naar Sireuil is stijl. Eénmaal boven biedt een wandeling prachtige vergezichten. Ook Sireuil behoort tot de categorie rustige dorpen in de nabijheid van toeristische attracties.
PERIGUEUX & OMGEVING:
Perigueux dateert uit Romeinse tijd en biedt sindsdien aan de bezoekers uit iedere vervlogen tijd wel een restant. Het oude stadscentrum wordt gedomineerd door de middeleeuwse straten met her en der heuse stadspaleizen. Uit Romeinse tijd dateren nog de toren van Vesunna en de villa van Vesunna (Vesonne). De toren is sinds haar oprichting kenmerkend voor de stad. Ooit was de toren het hart van de grote tempel die het centrum van Vesunna vormde. In 1959 leidden opgravingen tot de ontdekking van de resten van een oude villa. Inmiddels beschermt een modern gebouw de resten van de oude villa en kunt u er gerievelijk een blik in de oudheid werpen.
In Perigueux kunt u heerlijk rondstruinen door de straatjes en steegjes van de Puy Saint Front, de roemruchte kathedraal van de stad. Ook de rue de Limogeanne moet u even bekijken – vol met prachtige renaissancegebouwen en stadspaleizen: de adel trok zich hier graag terug. Perigueux is een chique provinciestad, de winkeltjes zijn gericht op de welvarende bewoners van de provincie. Opvallend (of juist niet) ook is de aandacht voor de gastronomie. Overal vindt u winkeltjes die op de gourmands zijn gericht. U bent hier tenslotte in de hoofdstad van de Perigord, beroemd om zijn uitmuntende keuken.
In het middeleeuwse centrum vindt u er iedere dag de marche des fermiers (boerenmarkt), op woensdag en zaterdag zijn deze vergroot tot de “marches des saveurs” (markt van smaak).
Iets meer over de geschiedenis
Het Perigueux dat u bezoekt is ontstaan in 1240 toen twee bourgs samengingen: de cité, het deel van de graven en bisschoppen van Perigueux en de Puy-Saint-Front, de bourg van de burgers, vrij van de adelijk bemoeienis. Van de Puy Saint front is het meest bewaard gebleven. De kerk werd kathedraal in de 17e 18e eeuw, de straatjes en pleintjes ademen nog steeds de sfeer van weleer. Inmiddels is het hele stadsgezicht van Perigueux beschermd door de Franse monumentzorg:
Saint Front
Niet te missen in Perigueux is de kathedraal van Saint Front. Saint Front was de man die het christendom in de 3e eeuw naar Aquitaine bracht, meer in het bijzonder: naar de Dordogne. Zijn lichamelijke overblijfslen, relieken, liggen sinds 1575 in deze kerk. Van het oorspronkelijke bouwwerk resteert eigenlijk alleen nog de klokkentoren uit de 12e eeuw. De rest is van 1852 tot 1890 ingrijpend gerestaureerd (lees vergroot) – waarbij overigens de geest van het bouwwerk wel bewaard is gebleven. Het ontwerp is geinspireerd op Byznatijnse ideeen over kerkbouw en vindt zijn voorbeeld in de Irenekerk op het terrein van het Topkapi paleis in Istanbul. Wanneer u denkt: hé de kerk lijkt ook wel een beetje op de Sacré Coeur in Parijs?! Dan is dat niet gek. De architect van deze kerk klaarde eerst dit klusje en begon toen aan de Sacré Coeur. U kunt op bepaalde tijden over de daken van de Saint Front wandelen, hetgeen zeer zeker de moeite waard is
CHATEAU L'EVEQUE
 In de vallei van de Beauronne vindt u op 10 kilometer ten noordoosten van Périgueux vindt u op de weg naar Brantôme, Château l'Evêque. Ondanks de nabjheid van de grote stad,
heeft dit plaatsje zijn eigen karakter behouden.
 Het is een uitgestrekt dorp met in het centrum een romaanse kerk (in het gehucht Preyssac) en een epsicopaal (van de bisschop) kasteel, uit het midden van de 14e eeuw> Naar dit kasteel is de gemeente vernoemd, bij de officiële stichting in 1831 door een decreet van Louis Philippe. Met het noemen van het kerkje en het bisschoppelijk paleis, hebben we de twee bezienswaardigheden van deze gemeente meteen
gehad.
Brantome
Brantôme, het Venetië van de Périgord : Gelegen op een eiland, tegen de poorten van het Natuurpark "Perigord Limousin", is de charmante stad Brantôme een van de mooiste steden in de Perigord Vert. Zijn grote Benedictijner abdij gelegen aan de oever van de Dronne, beschermd door een hoge rots, maakt dit gebouw tot een van de mooiste in de regio. Een van de belangrijkste pluspunten van de stad Brantôme is haar natuurlijke omgeving, midden in het heuvelachtige landschap van de Perigord Vert. Het oude centrum van Brantôme is ingesloten tussen twee zijarmen van de Dronne, beschermd door een klif waar het prachtige klooster staat. Er is nu een motorhomeparking met sanistation in Brantome voor 49 motorhomes
BRANTÔME
De Kelten, dat waren de eerste bewoners van deze mooie plek: een beschermende rots en een bocht in de rivier. Ze woonden er gewoon en tevreden. Toen de plaats groeide werd het tijd voor een naam. De
toenmalige heerser riep een raad der wijzen bijeen om een naam te zoeken. Een nacht vergaderen leverde niets op. Ten einde raad riep de heer bij het ochtendgloren de hulp in van de goden. En onmiddellijk verscheen een fee in de azuurblauwe lucht en sprak: geliefden – u heeft een mooie plek op aarde gevonden – deze verdient een naam waardig voor de eeuwigheid – de rots en het water, de bron – noem het Brantome en zorg goed voor uw paradijs.
’t Is een mooi klein plaatsje en hoofdstad van een kanton van zo’n 7000 mensen. Iets minder dan de helft van dit gebied bestaat uit bos. Brantome is een toeristentrekker dankzij de Benedictijner abdij (gesticht door Karel de grote in de 9e eeuw), de bijhorende gotische kerk (oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar in de 19e eeuw flink onderhanden genomen door een leerling van de roemruchte bouwmeester Viollet le Duc), het klosstercomplex, de omringende stad en de prachtige ligging in het beschermende groen en de voedende rivier. In menig toeristengids is Brantome ‘een omrit waard’. Behalve de bossen, staan er in dit gebied veel vruchtenbomen en notenbomen. De rivier de Dronne, is de grootste rivier in dit gebied.
Menig toeristengids is er ook niet over uit of Brantome nu tot de Perigord Blanc of Vert behoort – ’t Is hier wel erg groen – in dat groen van Brantome liggen hunebedden verscholen (hier ook pierre levéé genoemd, verheven stenen) – van de Romeinse tijden is niets dat rest. De rots van Brantome moet in de vroeg christelijke tijd de nodige aantrekkingskracht hebben gehad op de gelovigen die hun leven als een kluizenaar wijdden aan god. De concentratie van de kluizenaars en de grote populariteit van de Benedictijner kloosterorde leidden tot de stichting van het klooster in Brantome. Strijd over en weer, de honderdjarige oorlog – pas na verloop van tijd krijgt het klooster de allure die het vandaag de dag heeft. Dat het franse hof Brantome tot één van haar steunpunten betitelde, droeg daaraan zeker bij.
Brantome vormt ook de toegang tot het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin en tot de vallei van de Dronne – behalve cultuur vindt u hier dus ook de nodige natuur en ontspanning daarin.
Brantome heeft meerdere hotels en in directe omgeving vindt u volop chambres d’hotes, campings zijn er natuurlijk ook. Het plaatsje kent mede dankzij de toeristen een bloeiende middenstand.
Ċ
Peter Poppe,
5 jul. 2013 11:35
Comments