Reisverslagen‎ > ‎

Friesland: de elf steden 04 2014

Friesland: de elf steden

Friesland


Fryslân 042014


Stavoren

Bezoek de prachtige haven van Stavoren. Het statige Vrouwtje van Stavoren kijkt uit over de zee. Achter dit standbeeld schuilt een pracht verhaal. Leuk om ter plekke te horen!

Invalspoort
Tegenwoordig viert de watersport in Stavoren hoogtij. Tijdens het seizoen is het een drukke en gezellige invalspoort op het uiterst zuidwestelijke puntje van Friesland. De J.W. Frisosluis is een van de belangrijkste doorgangen voor watersporters van het IJsselmeer naar de Friese meren.

De Friese Troubadour
De haven van Stavoren is voor veel toeristen ook het vertrekpunt voor een tocht met een schip van de bruine vloot. Stil uw lekkere trek bij de viszaak van de Friese Troubadour Doede Bleeker.

Tips

 • Naast de pleziervaart is er ‘s zomers ook de lijndienst Stavoren-Enkhuizen. Deze vaart drie keer per dag, een mooie boottocht over het IJsselmeer!
 • Op het Rode Klif vlakbij Stavoren staat een gedenkteken van de beroemde slag bij Warns in 1345. Graaf Willem IV van Holland sneuvelde hier tijdens zijn poging Fryslân te veroveren. De tekst op de grote steen ‘Leaver dea as slaef’ (Liever dood dan slaaf) wordt nog ieder jaar uitgesproken. Als teken van de Friese onafhankelijkheid wordt ‘De slag bij Warns’ jaarlijks herdacht.

Meer weten over deze Friese stad? Kijk ook eens op stavoren.nl.

 

Hindeloopen

Houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes en smalle straatjes. Hindeloopen is met zijn jachthaven en strand, met een klassiek paviljoengebouw op de zeedijk, populair bij vele toeristen.

Hindelooper klederdracht. Typische schilderingen. Met een eigen taal, die zelfs de Friezen niet verstaan. Allemaal kenmerken van het pittoreske stadje Hindeloopen.

Kapiteinshuizen
Een wandeling door het stadje levert fraaie doorkijkjes op. In Hindeloopen zijn nog steeds kapiteinshuizen te vinden met een klein ankertje aan de gevel. Dat was vroeger het teken dat de kapitein thuis was. Zomers als de kapitein op zee was, woonden de vrouwen met de kinderen in een kleiner huisje dat achter in de tuin aan een grachtje gebouwd was.

Lichtblauw hokje
Als je door de haven loopt, kun je het lichtblauwe en hoog gelegen houten hokje niet missen. Dit is het oude gebouwtje van De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Kijk gerust eens binnen! 

Hindelooper geschiedenis
Uiteraard is er nog veel meer te bewonderen. Zoals het Museum Hindeloopen. Een kennismaking met de Hindelooper geschiedenis. In het Schaatsmuseum kun je de grote schaatscollectie bewonderen. Bovendien is er nog een originele smederij, lakkerij en houtbewerkingplaats.

Tips

 • Terwijl de meeste Friese steden een shantykoor hebben dat alleen bestaat uit mannen, heeft Hindeloopen een vrouwenkoor. Het populaire viswijvenkoor Grietje Sprot treedt op in werkkleding uit 1920. Het koor zingt Nederlands en Friese liedjes over het harde, maar ook kleurrijke bestaan van vissers en hun gezinnen.
 • Hindeloopen ligt in een van de twee nationale landschappen die Fryslân kent. Het prachtige gebied stamt uit de middeleeuwen en dat zie je terug in de natuur. Het gebied is ideaal voor wandelaars en fietsers die eens lekker willen uitwaaien in de uitgestrekte landschappen.

Meer interessante weetjes vind je op toeristinfohindeloopen.n


Workum

Stillevens met een menselijk verhaal. Dat kon niemand zo goed schilderen als Jopie Huisman. Drie populaire zeilraces in één week. Gegarandeerd feest. Welkom in Workum!

Houten strafcel
De oude binnenstad van Workum nodigt zeker uit voor een wandeling. In het historisch stadhuis vind je ‘It Kasjot’. Landlopers, dronkenlappen en criminelen brachten soms veel tijd door in deze houten strafcel. Het is nogal een contrast met het versierde plafond en goudleren behang in de Oude Raadszaal. Op het plein De Merk, gelegen in het hart van de stad, is het zomers heerlijk toeven op de vele terrasjes. Bekijk eens de Boterwaag uit 1650. Vlakbij staat ook de St. Gertrudiskerk. Opvallend aan deze kerk is de vrijstaande toren en sacristie.

Tankstop en De Hoop
Ken je het karakteristieke Workumer aardewerk? Pottenbakker Aurora maakte het trouwservies van prinses Beatrix en prins Claus. Vergeet verder niet het Museum Warkums Erfskip, Museum Kerkelijke Kunst en Museum “Tankstop”. Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ is zeker ook een bezoekje waard. De oude werf ligt naast de oude zeesluis van Workum.

De Strontrace en de Beurtveer
De Strontrace en Beurtveer. Twee populaire zeilraces die in de herfstvakantie in Workum plaatsvinden. De strontrace; klinkt vies, maar is reteleuk! Bij de Strontrace en Beurtveer worden alleen traditionele zeilschepen gebruikt. Motorgebruik is dan ook niet toegestaan, maar (bijna) alle andere manieren die je kunt bedenken om een boot vooruit te krijgen wel! Het talrijke publiek steekt altijd enthousiast de handen uit de mouwen om de schepen de haven uit te trekken.

Tips

 • Uiteraard mag je bij een bezoek aan Workum het Jopie Huisman Museum niet voorbijlopen. Deze Friese oud ijzer- en lompenkoopman tekende en schilderde zijn handelswaar. Hij maakte er stillevens van met een menselijk verhaal.
 • Iedere vierde woensdag van september worden op het plein De Merk koeien gekeurd. Al meer dan 100 jaar is deze ‘Keuringsdei’ een oude traditie. Aansluitend op de keuring begint vervolgens het Concours Hippique met de beste tuigpaarden, hackney’s en Fries ras.
 • Door de ligging aan het IJsselmeer is Workum erg in trek. Jongeren zoeken vaak het water bij Workum op om te kitesurfen en te windsurfen. Een aantal kilometers ten noorden van Workum ligt Makkum. Heerlijk paraderen over de boulevard of neerstrijken op het strand. In Makkum is de befaamde aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar gevestigd. Hou jezelf in de hand als je hier een kijkje neemt, voor je het weet kom je met zo'n prachtige vaas thuis!

Meer weten over dit kleine, maar bijzondere stadje? Kijk eens op workum.nl of vvvworkum.nl.


Bolsward

Bolsward, de Hanzestad van Friesland. Waar de Fietselfstedentocht zowel begint als eindigt. In Bolsward vind je ook nog het mooiste Stadhuis van Nederland. Welkom!

Kathedraal van het Noorden
Bolsward is een historische Hanzestad die je in al haar glorie kunt bewonderen. Met het befaamde stadhuis, maar vooral ook de Martinikerk. Deze kerk, de ‘Kathedraal van het Noorden’ bevat prachtige middeleeuwse koorbanken met rijk snijwerk.

De Broerekerk
De 13e eeuwse Broerekerk, het oudste gebouw van Bolsward, was vroeger onderdeel van een Minderbroedersklooster. De robuuste Middeleeuwse ruïne, is begin 2006 van een unieke, zwevende glazen overkapping voorzien. Zo is de kerk ruimtelijk, licht en sfeervol en vormt een uniek podium voor allerlei bijeenkomsten.

Sonnenma Beerenburg en Us Heit bier
En je hebt vast altijd al willen weten hoe Beerenburg wordt gemaakt. In de zomermaanden geeft de fabriek van Sonnema interessante rondleidingen. Na afloop mag zo’n lekkere borrel gedronken worden. Beerenburg te sterk? Rijd dan door naar de bierbrouwerij van Us Heit aan de Snekerstraat. Hier maken ze heerlijk bier, dat uw smaakpapillen zal verrassen.
Vergeet niet het Gysbert Japicxhûs te bezoeken. Bewonder hier het werk van misschien wel de grootste dichter van Fryslân.

Tips

 • Bolsward heeft jaarlijks twee traditionele feesten; Heamiel en Bolletongersdei. Heamiel, letterlijk vertaald als hooimaaltijd, is gebaseerd op een agrarische traditie die de hooitijd in de lente afsluit. De Bolswarders vieren vier dagen lang groot feest.
 • Bolletongersdei, oftewel stierendonderdag, stamt uit de tijd dat boeren en burgers van het platteland voor hun inkopen naar de stad kwamen, voordat de winter inviel. Tegenwoordig is het een grote, feestelijke jaarmarkt. Naast deze feestdagen is het tijdens de Rijwielelfstedentocht op tweede pinksterdag gegarandeerd feest in Bolsward!
 • Door de Ald Faers Erf Route maak je op unieke wijze kennis met het Friese Erfgoed. Bezoek het museumdorp Allingawier met het prachtige Allingastate, een schilderswerkplaats, een brandweerhuis met een spuit uit 1850, een stropershut waar de palingroker verse aal rookt en een smederij waar de smid de hete ijzers in het vuur smeedt. Rij, fiets of wandel de Aldfaers Erf Route en beleef het verleden van Fryslân!

Meer weten over deze Hanzestad? Kijk op friesehanzesteden.nl!

 

Harlingen

De vissersstad. De havenstad. Vertrekpunt van de veerboten naar Terschelling en Vlieland. Maar vooral een gezellige stad waar je heerlijk over de dijk flaneert.

Of kies je toch liever voor de gezellige binnenstad van Harlingen? Je ruikt de zilte lucht bij aankomst. Je hoort de scheepshoorn die duidelijk maakt dat de veerboot naar de Waddeneilanden vertrekt. Als havenstad leent Harlingen zich ook uitstekend voor een citytrip. Flaneer over de Waddenpromenade met uitzicht op de Waddenzee en de voorbij varende schepen en bootjes.

Citytrip
Ontdek de geheimen van de binnenstad onder begeleiding van een stadsgids. Wandel langs de prachtige binnenstad met zijn grachten, de talloze monumenten, de grote pakhuizen en de vele kroegen, eethuisjes en restaurants. Ook is de havenstad prachtig om vanaf het water te bewonderen. De rondvaartboot ligt voor je klaar bij de Havenbrug (Zuiderhaven).

Kunstroute
Daarnaast telt de stad een groot aantal galeries die gezamenlijk een kunstroute hebben ontwikkeld. Onder het motto ‘wandel en waai binnen’ kunt u op tien locaties kennis maken met diverse kunstuitingen.

Tips

 • Elk laatste weekend in augustus staat Harlingen op z’n kop. Vier dagen lang is het feest in de haven van Harlingen. Ook in de stad zijn de hele dag activiteiten voor jong en oud gepland. De Harlingen Visserijdagen is een druk bezocht evenement in Fryslân.
 • Een echte aanrader! Een ander gezellig evenement om bij te zijn, is de HT Sloepenrace. In wedstrijdvorm roeien echte ‘bikkels’ van Harlingen naar Terschelling. Een overtocht over de Waddenzee waar een veerboot bijna 2 uur over doet! Maar ook ’s winters weet Harlingen de sfeer hoog te houden.
 • De Zoutsloter Kerstmarkt werd namelijk in 2007 door de Libelle als nummer 1 van mooiste kerstmarkten getipt! De Harlinger grachten met de aanliggende, gerestaureerde huizen zijn dan omgetoverd tot een sfeervol kerstdecor. Harlingen krijgt hierdoor een "Anton Pieck"-achtige uitstraling.
 • Stap in Harlingen aan boord van een vissersboot en ontdek het wad. Een prachtige tocht over de Waddenzee brengt je zelfs naar de zeehondenbank. Zijn ze niet schattig?
 • In Kimswerd, 5 minuten buiten Harlingen, staat het standbeeld van Greate Pier. Deze vrijheidsstrijder van Fryslân heeft jouw bezoek wel verdiend!

Toeristisch Informatiepunt Harlingen

Toeristisch Informatiepunt Harlingen
St.Odolphisteeg 10
8861 CA Harlingen
 

Franeker

De op een na oudste universiteit, de oudste studentenkroeg en het oudste, nog werkende planetarium van Nederland staan allemaal in Franeker.

De inwoners van Franeker stalen ooit de kerkklokken van Harlingen en worden nog steeds de Klokkendieven genoemd.

Koninklijk planetarium
Een planetarium dat nog geheel in werking is, dat mag je niet missen. Het Koninklijk Museum Eijse Eijsinga heeft een brede verzameling van historische, astronomische instrumenten. De universiteit van Franeker bestaat niet meer. Toch hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het oudste studentencafé van het land, Bogt van Guné.

Middeleeuwse kerk met kooromgang
Daarnaast zijn er nog drie belangrijke historische bouwwerken die zeker uw bezoek waard zijn. De Martinikerk is in Fryslân de enige middeleeuwse kerk met een kooromgang. Het stadhuis van Franeker uit 1591 is compleet gebouwd in de renaissancestijl. De Martenastins is het stadskasteel dat in het hart van de historische stad in 1498 is gebouwd. Sinds 2006 laat Museum Martena hier allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien.

Tips

 • Wil je de Friese sfeer proeven? Grijp dan de kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. Op de vijfde woensdag na 1 juli is de spanning in Franeker om te snijden. De belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar, de PC, wordt dan op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen. Snap je niks van al die ingewikkelde regels? Geeft niets, dan stort je je gewoon in de gezelligheid op straat of in de kroeg, tijdens en vooral ná de wedstrijd.
 • Franeker ligt in de omgeving die in Fryslân ook wel It Terpelân wordt genoemd. Rijd door prachtige terpendorpjes of maak een wandeling over de zeedijk, zeker de moeite waard. Of maak een uitstapje naar Sexbierum waar kinderen een geweldige tijd kunnen beleven in Aeolus. In Sint Annaparochie, waar Rembrandt zijn Saskia trouwde, vind je leuke (ambachtelijke) winkeltjes.

Op zoek naar meer informatie over Franeker? Bekijk ook eens stervandeelfsteden.nl.Leeuwarden

De hoofdstad en Hofstad van Friesland. De stad van Mata Hari, van Slauerhoff en van Escher. Een stad waar de Nassau’s een tijd de scepter hebben gezwaaid en veel monumenten hebben nagelaten.

De Friese hoofdstad heeft veel te bieden. Bijvoorbeeld een prachtige historische binnenstad, boeiende musea en spetterende evenementen. Wandelend door het centrum ontdek je de stad waar danseres Mata Hari haar jeugd doorbracht, de dichter Slauerhoff en kunstenaar Escher werden geboren en de voorouders van ons huidig koningshuis regeerden. De geschiedenis van de stad vind je terug in de vele monumentale panden. Bij de VVV zijn verschillende wandelroutes te verkrijgen om in eigen tempo deze stad te bewonderen.

Via het water ontdek je een hele andere kant van de stad. Stap op een rondvaartboot of laat je in de zomermaanden met een praam door de grachten varen.

Een bezoek aan één van de musea is meer dan de moeite waard. Zo is er onder andere het wereldberoemde Keramiekmuseum Princessehof en het grootste provinciale museum van Nederland, het Fries Museum.

Alle informatie die je zoekt over Hofstad Leeuwarden vind je op vvvleeuwarden.nl.

Leeuwarden is in de race voor de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.Dokkum

Dokkum, bekend van Bonifatius. Ooit een havenstad, maar nu vooral bekend als bedevaartsoord. Een prachtige stad met een historische sfeer.

Vestingstad
Het centrum van vestingstad Dokkum met trapgevels, grachten en bolwerken, ademt nog altijd de historische sfeer uit. Kenmerkend voor het stadhuis zijn de 17e, 18e en 19e eeuwse bouwstijlen. Je kunt zelfs het authentieke interieur bezichtigen. Ook de korenmolen Zeldenrust en de pelmolen De Hoop zijn de moeite zeker waard. Je hoeft je ogen niet eens te sluiten om je een paar eeuwen terug te wanen.

Bonifatius
Een bezoek aan de inmiddels wereldberoemde Bonifatiusbron mag je zeker niet overslaan. De bron is volgens de legende ontdekt en gezegend door Bonifatius. Er vloeide zuiver, zoet water uit, terwijl het water in de omgeving zout en bitter was! Volgens zeggen waart zijn geest nog steeds rond en kent de bron inmiddels ook geneeskrachtige werkingen.

Tuindersvlet
Met de historische ‘tuindersvlet’ die door de Dokkumer grachten vaart, is Dokkum uitstekend vanaf het water te bewonderen. Ook voor innerlijke verzorging ben je hier op het juiste adres. En wat dacht je van het winkelen in Dokkum?

Tips

 • Jaarlijks wordt er in Dokkum een kunstmarkt georganiseerd waar verscheidene culturele, artistieke en muzikale deelnemers in de prachtige oude binnenstad van Dokkum hun kunsten tonen.
 • Tot uw knieën in de blubber en soms even tot uw nek in het water. Wadlopen is geen sport voor watjes. Het uitzicht, de stilte en natuur zijn overweldigend. In de omgeving van Dokkum worden verscheidene wadlooptochten georganiseerd. Durft u deze unieke sport aan?
 • Op beleefDokkum.nl kunt u via de webcam het centrum van Dokkum vanuit uw computer bekijken.

Ben je op zoek naar meer informatie over deze prachtige vestigingstad? Op dokkum.nl of op vvvlauwersland.nl vind je alle info waar je naar op zoek bent!Sneek

De waterpoort van Sneek. Prachtig verlicht. De Sneekweek. Het skûtsjesilen. Gegarandeerd feest. Zowel op het water als op het land. Sneek bruist!

Grutte Pier
Naast watersport heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten. Het is de moeite waard om verder te kijken dan de Waterpoort, het stadhuis en de Martinikerk. De beroemde Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier ligt daar begraven.

De grachtengordel
Binnen de grachtengordel van Sneek ligt het gezellige centrum met zijn restaurants, cafés en discotheken. In de zomer is het goed toeven op de vele terrasjes. Je kunt hier ook ontzettend leuk winkelen. Als je met de trein komt, bezoek dan het Nationaal Modelspoor Museum in het stationsgebouw.

Sneeker Drabbelkoeken
Als je meer wilt weten over het verleden van de scheepvaart, neem dan een kijkje in het Scheepvaartmuseum. Vergeet niet voor je naar huis gaat Sneeker Drabbelkoeken mee te nemen. Kun je thuis nog even heerlijk nagenieten van je bezoek aan deze watersportstad!

Alles weten over deze bruisende stad? Kijk eens op vvvsneek.nl of op sneekpromotion.nl.IJlst

Wie door het langgerekte centrum van IJlst wandelt, wordt meteen verliefd op de twee kleine grachten. Let vooral ook op de ‘bleken’ of ‘overtuinen’.

Dit zijn aan het water grenzende tuinen die slechts door een weg worden gescheiden van de nabijgelegen huizen. Vroeger werden deze tuinen gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn nog steeds in particuliere handen en zijn bijvoorbeeld ook gebruikt als filmdecor voor de Kameleonfilm.

De Rat en J. Nooitgedagt & Zn
Een opvallende bezienswaardigheid is de houtzaagmolen De Rat uit 1638. IJlst is ook bekend van de vroegere Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn die schaatsen, speelgoed en gereedschap vervaardigde. Momenteel doet de voormalige fabriek dienst als museum: het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt. Leuk om te bezoeken, zeker ook voor kinderen! Vermeldenswaard is het klokkenatelier van Hans Visser. Hij restaureert antieke klokken en ontwerpt nieuwe klokken.

Tips

 • Het veilinghuis 'Ald Fryslân' aan de Roodhemsterweg houdt een aantal keren per jaar veilingen. Erg leuk om eens mee te maken. Heb je altijd al eens een fierljepwedstrijd willen bijwonen? Friese springers strijden in augustus om de Fryslân Cup. De laatste test voor het Nederlands Kampioenschap!
 • IJlst ligt dichtbij Heeg. Deze plaats staat bekend als gezellig watersportdorp. Geniet van het Heegermeer vanaf een zonnig terras of ga varen op het meer. Geen boot? Huur er dan één met alle gemak. Geniet van de vrijheid op het water.


Sloten

Sloten is de kleinste van de Friese elf steden en misschien ook wel de mooiste. Of je nu zeilt, surft, fietst of wandelt, in Sloten kom je het gehele jaar ogen en oren tekort.

Stadswallen, grachten en poorten
Sloten is een stadje waar ongeveer 900 mensen wonen. Eeuwen geleden was het ook al klein, maar wel dapper. De muren, wallen, grachten en stadspoorten moesten de stad onneembaar maken voor indringers. Ze zijn nog steeds helemaal intact.

Bekijk vanaf de middeleeuwse stadswallen de kanonnen die de inwoners van Sloten ooit beschermden. Je hoort ze knallen! Of luister eens naar de stem van de stadsomroeper die nog buldert door de straten van Sloten. Hier krijg je op ouderwetse wijze het nieuws aangekondigd.

In de Korenmolen De Kaai wordt op ambachtelijke wijze tarwe tot meel verwerkt. Je kunt er zelfs een zakje meel kopen!

Geld in het laatje
Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. Je kunt deze rijkdom goed zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en aan het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd.

Ook de zeventiende eeuwse kerk mag je echt niet missen. Op de vele terrasjes aan de grachten is het zomers altijd gezellig. Ook watersporters komen graag naar Sloten. Het Slotermeer is immers vlakbij.

Tips

 • Eens in de drie jaar wordt Sloten omgetoverd tot de stad zoals deze vier eeuwen geleden was. Tijdens het Historische Kijkfeest wordt de aanval van de Spanjaarden met het bierschip uit het jaar 1588 nagespeeld. Ook in andere opzichten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo wordt er iedere zomer in klederdracht een ringrijderij met paard en wagen gehouden.
 • Sloten is een goede uitvalbasis voor een fietstocht door het nabijgelegen mooie Gaasterland. Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn lichte glooiendheid en de bosrijke omgeving, met een oppervlakte van ruim 2000 voetbalvelden aan meren en vaarten. Ontdek Sloten en haar omgeving!

Meer weten over dit bijzondere stadje? Kijk eens op sloten.nl.

 

Comments