Reistips

Hier vind je nuttige reistips m.b.t. het reizen met een camper

Reistip 1 : Gratis overnachten in Frankrijk via “France Passion”

France Passion: Het boekje.

Hierin vindt u 1300 adressen van wijnbouwers, boeren en ambachtslieden die u bij hen thuis uitnodigen.
U kunt vrij en gratis op hun landgoed verblijven voor een periode van 24 uur per stopplaats. Dit zijn geen campings met voorzieningen zoals watervulling, sanitairlozing of afvalcontainers, de uitnodiging geldt uitsluitend voor onafhankelijke motorhomes met een lidmaatschap van France Passion.
In de gids vindt u regionale kaarten per departement waarop u via de gekleurde stippen kunt nagaan of er een gastfamilie in de buurt is. Kijk op de pagina die op de kaart staat aangeduidt voor adres en verdere details.
Vanaf de ingang van het domein vindt u de volgende pijl die de standplaats op de eigendom aanwijst.

Enkele tips bij het gebruik van “France Passion”:
• Kondig steeds uw aankomst of vertrek aan, “bonjour” of  “au revoir, à bientôt” aan het adres van de gastheer word altijd gewaardeerd.
• Arriveer op een redelijk uur bij uw gastheer, niet in het midden van de nacht.
• Gebruik de aanwezige faciliteiten op de standplaats enkel als ze u door de gastheer aangeboden worden en gebruik ze met mate.
• Vermijdt alle geluidsoverlast (luide muziek,stroomaggregaten,schreeuwen...).
• Uw gastfamilies zijn vooral wijnboeren,landbouwers en ambachtslui die u als gast ontvangen, niet als klant. U verblijft niet op een commercieel kampeerterrein waar u uw rechten als klant kan laten gelden. U bent vooral gast van deze mensen.

Veel Plezier !!!

Reistip 2 : Festival d'Avignon - De Ardeche

De ideale mix tussen cultuur en avontuur.

Eerste doel van onze trip is Avignon, het Babylon aan de Rhône en tevens de Provencaalse pausenstad. Hier verblijven we enkele dagen op een schiereilandje vlak voor de stad, genaamd Ile de Barthelasse. Op dit eilandje zijn 3 campings, onze voorkeur gaat naar de middelste, namelijk “Camping du Pont d’ Avignon”.
Inderdaad, hetgeen de naam doet vermoeden klopt, zij lokaliseert zich vlak voor de beroemde Pont St. Bénezet, nog beter bekend als de “Pont d’ Avignon". Op deze site zijn er een aantal mooie motorhomeplaatsen netjes in het groen gekaderd, inclusief elektriciteitsvoorziening.
Er zijn tevens tal van sportvelden (tennis, volleybal, petanque….) inclusief een prachtig zwembad.
De Rhône oversteken naar de oude Pausenstad kan makkelijk via de nabijgelegen veerboot (gelegen aan de linkerzijde van de camping op ongeveer 5 minuutjes te voet) of via de pont Edouard Daladier (rechts van de camping)
Let wel: u kan uw plaatsje op deze camping best op voorhand reserveren, www.camping-avignon.com of via het telefoonnummer + 33 4 90806350.

 

De ideale periode om Avignon te bezoeken is juli, tijdens het “Festival d’ Avignon” (doorlopend vanaf 4 tot en met 26 juli doorheen de ganse oude stad). Dit wereldberoemde theaterfestival, opgericht in 1947 door Jean Vilat, bestaat eigenlijk uit 2 delen. Vooreerst het officiële festival dat plaats biedt aan de grote theaterproducties van Frankrijk. Hoogtepunt elk jaar is de opvoering op de binnenplaats van het Pausenpaleis. Daarnaast kent het festival ook het zogenaamde “OFF” gedeelte, optredens van honderden kleinschalige theaterproducties, die her en der in de stad, op straten en pleinen, vertoond worden. Acteurs, muzikanten, goochelaars, mimespelers uit gans Europa zetten ieder jaar weer hun beste beentje voor.
Alle info en data vindt u op www.festival-avignon.com.

Tijd nu voor het avontuur. We nemen de N580 richting Bagnols s/Cèze, langsheen talloze wijndorpen met klinkende namen zoals Lirac, Tavel, Roquemaure etc…. Het ideale moment om stock in te slaan. In Bagnols s/Cèze nemen we de N86 richting Pont St. Esprit, een gezellig oud stadje, waarna we richting St. Just rijden. Hier nemen we de D290, een prachtig baantje dat ons langs de Ardeche voert. Voor de grottenliefhebbers onder ons, het paradijs. Onder het enorme aanbod onthouden we er vooral twee. Allereerst Aven d’Orgnac, opgenomen in het Unesco werelderfgoed, geldend als één der mooiste grotten in de wereld. Deze “aven” (grot met verticale ingang) strekt zich uit over een oppervlakte van 32 ha (waarvan er slechts 3 ha voor het publiek open zijn) en daalt af tot een diepte van 130 meter. Hier bevinden zich kalkstollingen tot meer dan 20 meter hoog, waardoor sommige van deze ondergrondse zalen op ware kathedralen lijken. Tevens is hier een pre-historisch museum dat zeer het bezoeken waard is. Open elke dag van februari tot november. www.orgnac.com
Een tweede beauty van een grot is deze van St.Marcel d’Ardeche. Via een tunnel van 120 meter komen we in een ondergrondse droogstaande rivier terecht. De grot bestaat uit een netwerk van 46 km onderaardse gangen. Vooral prachtig zijn de verlichte waterbekkens en de unieke geluid- en lichtshow. Dit bezoek duurt ongeveer 1 uur.

Tijd om een rustplaats te zoeken. Naast en rond de Ardeche zijn tal van campings waar u kan overnachten. www.campingsinfrankrijk.nl

De gorges de l’Ardeche is een reusachtige kloof uitgesleten door de rivier l’Ardeche en zij loopt van St.Martin d’Ardeche tot aan Vallon Pont d’Arc. De enorme rotsformaties in kalksteen zijn nog het best te bewonderen met kano of kajak. U kan best een boot huren in de omgeving van Vallon Pont d’Arc en zo stroomafwaarts varen. Er zijn diverse trajecten te bevaren gaande vanaf 5 tot 21 km. Let wel: enige sportiviteit is vereist.

Ook zeer zeker een bezoekje waard in de buurt is de streek van Carpentras. De streek is bekend voor zijn uitstekende wijnen waaronder de beroemde Chateuaneuf-du-Pape en de côtes de Ventoux. Hier ligt ook de Mont  Ventoux, de eenzame reus van de Provence, 1912 meter hoog. Het dorpje Bédoin ligt aan de voet van de berg en vormt het ideale startpunt voor vermetele wielertoeristen die de reus wensen te bedwingen. Het is evenwel niet aangeraden deze gigant met de motorhome te beklimmen daar de weg ernaartoe smal, druk, stijl en bochtig blijkt. In ieder geval heeft Bédoin genoeg te bieden, waaronder gezellige restaurants onder de platanen en enkele uitstekende campings.

Alvorens huiswaarts te keren kan u nog Montélimar bezoeken, het mekka van de lekkernij die noga genaamd is.

Ah, la douce France…
Comments