Nuttige Weetjes

Nuttige tips voor het reizen met een motorhome.

ACTUEEL 2013

Motorhome vorstvrij maken


1. Watertank leegmaken
2. Boiler veiligheidsklep open
3. Kranen open
4. Pomp even laten draaien
5. Pomp WC
6. Afvaltank leegmaken
7. WC-cassette leegmaken
8. Airco met water aflaten
9. Koelvloeistof controleren -15 C°
10. Dieseltank voltanken.

Welk rijbewijs?

- Al onze voertuigen zijn rijbewijs B.
- Minimum drie jaar rijervaring .
- Minimum leeftijd van 25 jaar.

*Belangrijke tip aan onze klanten:Er blijkt een probleem te zijn met onze oude rijbewijzen,vooral deze met een geponsd gaatje ter aanduiding van de categorie.Wij zijn door verschillende instanties verwittigd dat de houders van dit oudere type rijbewijzen in sommige Europese landen een bekeuring riskeren,wegens niet conform aan de Europese richtlijnen.

Boetes kunnen oplopen tot 250 € ,nog niet gesproken over de administratieve rompslomp.

Daarom raden wij onze klanten aan voor de afreis een nieuw rijbewijs aan te schaffen bij de bevoegde instanties.

Waar parkeren of overnachten?

- Wacht niet tot de duisternis om een overnachtingsplaats te zoeken.
- Je kan best parkeren en overnachten op kampeerterreinen, dorpspleinen (let wel op dat je s’morgens niet tussen de marktkramers ontwaakt), speciale kampeerparkings door gemeenten ingericht (bv.de Franse Municipals). Sommige van deze plaatsen zijn gratis, sommige betalend. Je kan best op voorhand informeren. Respecteer ook de lokale wetgeving aangaande kamperen met motorhomes. Stoor bij vrij kamperen (indien toegelaten) de buurtbewoners zo weinig mogelijk. Laat ook geen zwerfvuil achter.
- Je vermijdt het best overnachtingen op rustplaatsen en parkings langs autosnelwegen (risico op diefstal en beschadiging). Het is raadzaam de autosnelweg te verlaten en in een nabijgelegen dorp een overnachtingsplaats te zoeken. Laat je steeds begeleiden door een medepassagier bij het parkeren. Vier ogen zien altijd meer dan twee.
Tip: Je vindt in onze voertuigen steeds een up-to-date gids waarin U de adressen van de meeste Europese campings kan terugvinden. De meeste campings zijn best betaalbaar en beschikken over moderne sanitaire inrichtingen en mogelijkheden tot recreatie.

Tip:Wij zijn tevens lid van “France Passion”,een organisatie dewelke ongeveer 1300 adressen catalogeert waar u gratis gedurende een periode van 24 uur met de motorhome kan parkeren en overnachten.Voor meer informatie kan u in het menu reistips terecht.

Veiligheidscode : Wat moet ik doen als ik de motorhome verlaat?

- Zelfs als je slechts even weg gaat, zorg ervoor dat alles goed afgesloten is. De deuren van de chauffeurscabine afsluiten (ook de veiligheidssloten binnenin). De deuren van de garage en de woonruimte afsluiten (ook het veiligheidsbeslag). Zorg ervoor dat alle ramen alsook het grote dakvenster vergrendeld zijn. Sluit de zonneweringen en cabinegordijnen. Laat geen dure spullen (GPS, laptop, iPod, GSM …) in het zicht liggen, stop ze weg in de opbergkastjes.
- Volg je gevoel indien je je ergens onveilig voelt. Zoek in dit geval veiliger oorden op.
- Zoek bij het parkeren niet de eenzaamheid op maar plaats je voertuig in de nabijheid van andere campers of vrachtwagens.
- Verstop je waardevolle spullen en je cash geld verspreid over de motorhome op niet voor de hand liggende plaatsen.

Waar kunt u water tanken?

In de meeste benzinestations, kampeerterreinen, jachthavens zijn voorzieningen voor het inslaan van water. Drinkbaarheid van dit water is geen garantie. Informeer U afdoende en gebruik voor alle zekerheid enkel flessenwater voor de bereiding van voedsel en voor persoonlijk gebruik.

Opgelet: Vergis je bij het vullen vooral niet met de vuldop van de dieseltank!!!!

Hoe zit het met de gastank?

- Onze motorhomes zijn uitgerust met een 27 liter LPG tank met vulstop aan de buitenzijde van het voertuig. De tank is steeds volledig gevuld bij aanvang van de huurperiode.
- Het gasverbruik wordt bepaald door het gebruik van de boiler, verwarming, kookfornuis en ijskast. Ter informatie: in de zomerperiode, bij normaal gebruik, zal een volle gastank ongeveer 2 weken kunnen meegaan.
- Het bijvullen mag enkel gebeuren door een daarvoor bevoegd persoon.
- Wij hebben voor U een Gids met daarin vermeld alle Europese LPG tankstations.

Waar kan ik toiletcassette en afvalwatertank lozen?

- De meeste tankstations, campings of ingerichte parkeerplaatsen zijn voorzien van accomodaties voor het lozen van afvalwater. Plaats het voertuig met de aflaatstop boven de afvoer en open de hendel van de afvalwatertank. Sluit daarna de tank terug af en giet 75 ml. tankrefresher in de afwaskom, spoel door met +/-1 liter water. Voor de toiletcassette is op de meeste kampeerplaatsen een speciale toiletbak voorzien, met mogelijkheid tot spoelen. Indien deze niet voorhanden is kan je nog altijd de cassette in de standaard toilet ledigen. Vergeet niet na het spoelen om nieuw toiletproduct in de cassette te doen tesamen met +/- 1 liter water.
- Probeer op reis zoveel mogelijk gebruik te maken van toiletten in restaurants, campings, supermarkten… Zodoende moet de toiletcassette minder gereinigd worden.
- Respecteer steeds de natuur en vermijdt strenge boetes: ledig nooit de toiletcassette of afvalwatertank in de open natuur.

Elektriciteitsvoorziening.

Er zijn twee mogelijkheden voor het gebruiken van elektrische toestellen. Allereerst via de woonaccu (12 V) tijdens het rijden of stationair gebruik. Let wel bij stationair gebruik om regelmatig de lading van de batterij te controleren via het controlepaneel. Een tweede mogelijkheid is via de netspanning 220 V aan te sluiten (tijdens stilstand indien aanwezig). Een netsnoer van 20 meter met universele stekker is bijgeleverd

Wat neem ik mee van thuis?

- Hier geldt het principe “less is more”. Hoe minder je meeneemt, hoe minder risico je loopt om overgewicht te laden. Maak reeds op voorhand een lijstje van wat je nodig hebt. Beddegoed en handdoeken zijn niet door ons bijgeleverd. Eten en drinken kan men steeds ter plaatse vinden in supermarkten of lokale markten. Neem slechts voldoende voedsel als noodrantsoen mee voor het geval je te laat op je bestemming arriveert en geen inkopen meer kan doen. Een fiets met winkelmandje meenemen (onze voertuigen zijn allen met fietsdrager uitgerust) is geen overbodige luxe om ter plaatse boodschappen te doen.

-Overgewicht van het voertuig wordt in verschillende landen zwaar beboet en kan ernstige gevolgen hebben ingeval van een ongeval. Onze voertuigen Type Steel hebben een MTM(Maximale toegelaten massa) van 3500Kg , het type Lagan heeft een MTM van 3300 Kg.Het Tarra gewicht van het voertuig vindt u in het identificatieverslag.Bv.: Een voertuig heeft een Tarra gewicht van 2980 Kg .Dit is het gewicht van het voertuig met volle gas en brandstoftank,met de watertank 3/4 gevuld,verder zonder personen en/of bagage).Per meereizende persoon wordt 75 kg bijgeteld.Indien er 5 reizigers zijn , zal het gewicht zonder baggage 2980 + (5 X 75) Kg.bedragen,zijnde 3355Kg. In dit geval zal er 145 kg bagage kunnen meegenomen worden,zijnde 3500 Kg (MTM) - 3355 Kg = 145 Kg .

Tip: een leuke site om je bagage samen te stellen is www.inpaklijst.nl

We gaan vertrekken:

- controleer alvorens te vertrekken of alle ramen, deuren en dakluiken gesloten en vergrendeld zijn, de luifel goed opgeborgen.
- Zijn alle kastjes en laden dicht en vergrendeld. Plaats zeker geen zware onderdelen in de kastjes, deze kunnen er bij bruusk remmen uitvliegen.
- Is de inkomdeur van de woonruimte op slot gedaan?
- Is de ijskastdeur vergrendeld?
- Oké, veiligheidsgordels om en vertrekken maar.

Welke snelheden mag ik rijden?

- Het eerste devies van een motorhomegebruiker luidt:”Haast en spoed is zelden goed”. Je bent op een welverdiende vakantie, laat je vooral niet opjagen. Als je vandaag je bestemming niet bereikt, dan is er morgen weer een dag. Denk aan de veiligheid van uzelf en uw mede-passagiers en rijd rustig.
- Respecteer steeds de lokale maximum snelheden, deze zijn meestal vermeld bij het overschrijden van de grens. Boetes zijn in de meeste landen niet mals en in vele gevallen cash te betalen.
- Autosnelwegen: Maximum snelheid is vrijwel overal tussen 110 en 130 km/u.
Niettegenstaande raden wij in het belang van de veiligheid van onze klanten aan om een maximum snelheid van 110 km/u niet te overschrijden.
- Binnen de bebouwde kom: Maximum snelheid 50 km/u.Houdt echter rekening met onverwachte situaties,de remweg van een motorhome is langer dan die van een personenwagen.

Wat mag ik verwachten aangaande het rijgedrag van een motorhome?

- Een motorhome heeft weliswaar afwijkende afmetingen tov een personenwagen. Vooral lengte (tot 7 meter) hoogte en spiegelafmetingen verschillen van de klassieke wagen. Binnen in de kabine zijn vignetten bevestigd met de correcte afmetingen van het voertuig.
- Rij vooral voorzichting. Trek langzaam op, houdt rekening met een lange remafstand, een volledig beladen motorhome weegt al snel rond de 3,5 ton die je in geval van nood niet zomaar tot stilstand krijgt. Bij het inhalen moet u rekening houden met een langer inhaaltraject, bij het invoegen nadien is vooral de lengte van uw eigen voertuig (tot 7 meter) goed in te schatten. Bij het afdalen (vooral bij steile en langdurige afdalingen) remt u zoveel mogelijk op de motor door één versnelling terug te schakelen om oververhitting van de remmen te vermijden.
- Vooral bij het parkeren en bij het zoeken van een standplaats is het aangewezen dat één van de medepassagiers uitstapt om extra aanwijzigingen te geven. Minstens de helft van de schadegevallen gebeuren tijdens het parkeren.
- Houdt ook extra rekening met de hoogte van het voertuig (vooral bij de alkoofmodellen).
Overhangende takken, luifels, oversteken van benzinestations, verkeers- en signalisatieborden zijn meestal de oorzaak van schade aan de cabine.
- De achteruitkijkspiegels van een motorhome hebben een bredere uitspan, let op bij het passeren van fietsers, tegenliggend verkeer in nauwere straten, betaalhokjes van tolwegen, alsook bij het parkeren van het voertuig.
- Bij het oversteken van bruggen, viaducten of het voorbij steken van vrachtwagens kan men te maken krijgen met stevige zijwaartse rukwinden, welke een invloed kunnen hebben op de stabiliteit van het voertuig. Het is aangewezen deze obstakels met aangepaste snelheid te passeren.
TIP: Probeer het gewicht van de lading zo veel mogelijk te verdelen, vooral tussen de wielbasis.

Wat kan ik voor vertrek al plannen?

- Je kan de vakantiesfeer al een beetje snuiven door vooraf reeds een reisroute uit te stippelen.
Op het internet vindt je alle informatie over diverse bestemmingen en datgene er te beleven valt. Kijk ook al eens uit naar mogelijke overnachtingsplaatsen in de buurt en mogelijke alternatieven in geval van overboeking. Vooral in het hoogseizoen is het aan te raden om op voorhand reeds kampeerplaats te boeken.
- Hieronder vindt je een aantal links naar sites die nuttig kunnen zijn bij het uitstippelen van je route.
- Kijk ook eens op een aantal motorhome-forums om al een indruk te krijgen van wat je zoal kan verwachten. Bv.: www.campersite.be - www.france-passion.com - www.campercontact.nl - www.vakantielanden.net - www.eurocampings.co.uk
-Een uitermate nuttige site is  http://www.vab.be/nl/viavab/verkeersinfo/europa/default.aspx

Hierop vindt je alle info aangaande wegentoestand,weersvoorspellingen,toltarieven,nuttige   links,brandstofprijzen,toeristische info ,etc……Een aanrader!!!!

Welk zijn de kosten bij diverse péages , tolovergangen en vignetten?

- Bij benadering mag men stellen: kost van personenwagen x 1,5.
- Voor verdere informatie check op onderstaande websites of wendt U naar onze linkpagina.

Péage?

Frankrijk: www.autoroutes.fr
Italie: www.autostrade.it
Slovenie: www.amzs.si en www.cestnina.si
Kroatie: www.hac.hr
Spanje: www.aseta.es
Portugal: www.brisa.pt en www.viaverde.pt
Zwitserland: www.sitrasb.it
Oostenrijk: www.asfinag.at en www.oesag.at

Welke zijn de belangrijke tolbruggen, -tunnels, -overgangen?

(Prijzen hier vermeld zijn voor personenwagens)

Frankrijk
Pont de Tancarville (Normandie): 2.30 euro
Pont de Normandie: 5 euro
Tunnel Maurice Lemaire: gesloten tot eind 2007!!!
Tunnel du Mont Blanc: 31.90 euro
Tunnel du Frejus: 31.90 euro
Viaduc de Millau: 7 euro
Tunnel du Puymorens: 5.60 euro
Italie,Slovenie,Kroatie
Grote St.Bernardstunnel: 22.40 euro
Tunnel Livigno: 10.00 euro
Karawankentunnel: 6.50 euro
Tunnel Ucka: 3.80 euro
Brug Krk: 4.10 euro
Spanje
Tunnel del caldi: 10.04 euro
Tunnel Vallvidrera: 2.86 euro
Tunnel de Artxandra: 1.45 euro
Portugal
Ponte de 25 Abril: 1.25 euro
Ponte Vasco da Gama: 2.20 euro
Zwitserland
Grote St Bernardstunnel: 17.80 euro
Arlbergtunnel: 8.50 euro
Oostenrijk
Tauerntunnel: 9.50 euro
Bosrucktunnel: 4.50 euro
Gleinalmtunnel: 7.50 euro
Verenigd koninkrijk
Diverse tolbruggen met een tol variërend van 0.05£ tot 2.70 £.
Denemarken
Grote Beltbrug (Nyborg): 29 euro
Oresundbrug (tss. Denemarken en Zweden): 34 euro
Nederland
Westerscheldebrug: 4.50 euro

Welke Europese landen hebben een vignetplicht op autosnelwegen?

Zwitserland: www.sitrasb.it
Oostenrijk: www.asfinag.at of www.oesag.at
Bulgarije: www.aebtri.com
Hongarije: enkel voor M1-M3-M5-M6-M7-M0: www.motorway.hu
Roemenie: www.untrr.ro
Slowakije: www.ndsas.sk
Tsjechie: www.czech.cz

Hoe over zee reizen met de wagen?

Het Kanaal
- Eurotunnel Calais - Folkstone: 53 treinen per dag, 35 minuten reistijd.
U kan boeken via internet op www.eurotunnel.com
U kan met uw voertuig met LPG tank (voor huishoudelijk gebruik) mee, mits melding.
- Veerdiensten:
Seafrance: Calais - Dover,18 overtochten per dag, 75 minuten vaartijd.www.seafrance.com
P&O ferries : Calais - Dover,25 overtochten per dag,90 minuten vaartijd.  www.poferries.com
Norfolk:Duinkerken - Dover,10 overtochten per dag,2 uur vaartijd . www.norfolkline.com
De Noordzee
P&O ferries: Zeebrugge - Hull(Engeland): 1 overtocht per dag,vaartijd 11 uur. www.poferries.com
Superfast ferries: Zeebrugge - Rosyth(Schotland): 3 overtochten per week (maandag-woensdag-vrijdag), vaartijd 18 uur. www.superfast.com
Trans Europa Ferries: Oostende - Ramsgate(Engeland): 3 overtochten per dag ,vaartijd 4 uur.
www.transeuropaferries.com
De Oostzee
Stena Line: Kiel(D) - Goteborg(Zw): 1 overtocht per dag, vaartijd 13 uur. www.stenaline.com
Color Line :Kiel(D) - Oslo(N): 6 overtochten per week,vaartijd 20 uur. www.colorline.com
Superfast Ferries:Rostock(D) - Hanko(F): 5 overtochten per week, vaartijd 21 uur. www.superfast.com
De Middellandse Zee
SNCM: Van Marseille naar 6 havens in Corsica: www.sncm.fr
- Naar Bastia en Ajaccio: 1 overtocht per dag, vaartijd 12 uur.
- Naar Porto Vecchio en Propriano: 3 overtochten per week,vaartijd 13.30 uur.
- Naar Ile Rousse: 2 overtochten per week ,vaartijd 11.30 uur.
- Naar Calvi: 1 overtocht per week,vaartijd 23 uur.
Moby Lines: Civitavecchia(It.) - Olbia(Sard.): 2 overtochten per dag, vaartijd 4.45 uur. www.mobylines.it
Grandi Navi Veloci: Genua(It.) - Palermo(Sic.): 6 overtochten per week, vaartijd 20 uur. www.gnv.it

Wat mag over de grens?

Binnen de EU :
- Sigaretten: 800 stuks
- Cigarillo’s: 400 stuks
- Sigaren: 200 stuks
- Rooktabak: 1 kg.
- Gedistilleerde alcoholhoudende drank: 10 liter
- Tussenproducten (bv. Port, Pineau des Charentes…): 20 liter
- Wijn (waarvan max. 60 liter mousserende wijn): 90 liter
- Bier: 110 liter
Komende uit niet EU landen:
- Sigaretten: 200 stuks of
- Cigarillo’s: 100 stuks of
- Sigaren: 50 stuks of
- Rooktabak: 250 gr.

Waar is er een verplicht gebruik van lichten overdag?

In volgende landen bent U verplicht van overdag de dimlichten te onsteken.
Denemarken, Italië (buiten de bebouwde kom), Kroatië, Oostenrijk, Portugal (enkel op de IP5), Slowakije, Slovenië, Tsjechië.


Comments