2011 toernooien‎ > ‎

d-Suriname Open Rotary Chess Tournament

SURINAME OPEN  ROTARY CHESS TOURNAMENT 2011
Link to Rotary Chess

Master-, open- en damesklasse

Lokatie : gebouw Surinaams Olympisch Comite

Registratie : www.rotarychess.com


Orga : Rotary Suriname i.s.m. SSB

Suriname open Rotary Chess Tournament 2011

Final Round, Results and closing Ceremony

Zondag 27 november 2011

Open klasse

 1. Immanuel Kromosoeto : 6,5 punt
 2. Jerome Harewood : 5,5 punt
 3. Joel Frijde : 5,5 punt
 4. Geryen Dos Ramos : 5,5 punt
 5. Vicky Ramdat Tewarie : 5,5 punt

r7-1

Ladies klasse

 1. Rosangela dos Ramos : 6 punt
 2. Ekaterina Naipal: 6 punt
 3. Reyna Frijde: 5 punt
 4. Romalho Gelique: 4 punt
 5. Elysia Chou: 4 punt

r7-2

Master klasse

 1. Samy Shoker : 7 punt
 2. Marcus Joseph : 5 punt
 3. Kevin Daniel : 4,5 punt
 4. Calvin Tjong Tjin Joe : 4,5 punt
 5. Nestor Velez Betancourt : 4,5 punt

r7-3

De afsluiting ceremonie ving aan tegen 8 uur.

Rotarian Roy van Aerde was wederom de MC die het geheel prachtig aan een kon praten. Gestart werd met wederom zang van Rotaract club Fresh. Hierna kwam er een 5 minuten durende geimproviseerde filmpje met sfeer foto’s van de afgelopen 4 dagen. Hierna kwam Coen Valk president van RCPResidence aan het woord namens Rotary Suriname. Hij gaf het belang van schaken aan voor de ontwikkeling van de jeugd en dat de Rotary het internationaal toernooi heeft ondersteund.

De voorzitter van de SSB dankte een ieder voor het welslagen van deze grootste internationale toernooi. Het is een toernooi geweest welke zeer enerverend was geweest maar waarvan hij verzekerd was dat een ieder had genoten. Ook gaf hij een aandenken aan Edwin Tjong A Hung uit Curacao en Kevin Daniel uit Barbados voor hun ondersteuning wanneer een beroep om hun wordt gedaan vanuit de bond.

Er volgde een culturele dans van een Marron groep bestaande uit 8 personen die met 3 apintie’s culturele liederen ten gehore brachten. Hun dansers hadden speciale schelpen aan hun voeten gebonden die een onvoorstelbaar geluid konden voortbrengen bij hun speciale pasjes. De dans bracht sommigen in beroering en nodigde o.a. onze FM Dew Gajadin uit om ook spontaan deze pasjes te maken.

r7-4

Hierna kwam de Tournament Director Rudie Tjong Tjin Joe aan het woord die het belang van het toernooi aangaf en een voordracht hield van “lessons learned”. Hij gaf een inleiding in de four-way test van de Rotary waarbij elke handeling getoetst moet worden aan deze test. De boodschap was dat de SSB alleen geen niet in staat zal zijn om ontwikkeling te brengen. Samen met andere instanties w.o. Rotary, ministerie, sponsors maar bovenal ouder participatie zal dit kunnen worden gerealiseerd. Dit groot toernooi is tot een succes gekomen dankzij samenwerking van diverse groeperingen.

Er werd hulde gebracht aan Janice Rasam als vertegenwoordiger van Rotary en hulpkrachten van de Rotary voor haar uitstekende ondersteuning; Mevr Lena Soetosenojo als vertegenwoordiger van de Schaakbond en aan Genevieve van organice als externe ondersteuning.

Ook aan de social being guy Alexander Kafiluddin die de website www.rotarychess.com digitaal heeft geplaatst werd erkenning uitgesproken.

Hierna vond de overdracht plaats van het DGT bord, klok en een printer door Coen Valk van Rotary Suriname aan de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Carlos dos Ramos.

De prijsuitreiking van de diverse leeftijdcategorie prijzen in de open klasse werd verricht door verschillende vertegenwoordigers.

Ook speciale aandacht werd gegeven aan de 2 rotarians die als participanten hebben deelgenomen nl. Adrianus Vlugman en Flip de Vries.

De diverse trofeeen en geldprijzen werden vervolgens uitgereikt.

Het officiele gedeelte werd afgesloten met de trekking van de loterij met als hoofdprijs een trip naar Berg en Dal welke gewonnen werd door Genevieve van Organice, heel nice.

r7-5

 

Dit is het einde van de zeer enerverende eerste Suriname Open Rotary Chess tournament 2011.

 

 

Suriname Open Rotary Chess Tournament - Zesde ronde

27 november 2011

Open klasse

In de zesde ronde was het zeer spannend op bord 1 tussen Immanuel Kromosoeto en de jonge Barbadiaan Jerome Harewood. In het eindspel waarbij beide spelers nog een dame over hadden en Immanuel nog een vrije pion probeerde Jerome eeuwig schaak te geven. Echter moest hij zeer bedacht zijn zetten uitzoeken omdat een verkeerde zet zou kunnen leiden tot een mataanval van Immanuel. Ondanks dat hij op zijn tijd lette tikte zijn tijd terug naar 0. Door de winst van Immanuel gaat hij nu alleen ongeslagen aan kop met 6 uit 6.

r6-1

Ook op bord 2 was het een goede ronde voor Suriname want Joel Frijde wist te winnen van de Guyanees Hussain Rashad. Joel heeft 5 punten maar ook Geryen heeft 5 punten omdat hij sterker was dan Justin Chou.
Henk Chang had een hele goede stelling tegen Vicky Ramdat Tewarie maar blunderde op het eind en moest opgeven.

In de laatste ronde zal het op bord 1 en 2 eindelijk een Surinaamse aangelegenheid worden waar Geryen Dos Ramos zal zitten tegenover Immanuel Kromosoeto. Op bord 2 zit Vicky met 4 ½ punt tegenover Joel Frijde, 5 punten.

Jerome Harewood mag op bord 3 het opnemen tegen Zubair Wirodikromo, beide hebben 4 ½ punt.

In de ladies class heeft Ekaterina wederom geen fout meer gemaakt tegen Gelique Romalho en heeft 5 punten uit 6 partijen. De laatste ronde heeft zij een bye en komt dan op 6 punten.

Rosangela kon na een lange strijd aan het langste eind trekken tegen Elysia Chou en komt op 5 punten.

Sabrina dos Ramos en Tanuja Pahladsingh kwamen niet verder dan een remise.

Nicole was beter dan Jeruza en komt nu op 3 punten.

Voor de zevende ronde staan de twee nichten dos Ramos tegen elkaar opgesteld. Rosangela zal moeten winnen wil zij op gelijke hoogte komen met Ekaterina Naipal.

Reyna maakt kans op een derde  of tweede plaats indien Rosangela verliest van Sabrina. Reyna moet van Nicole Soemodihardjo zien te winnen.

r6-2

In de master class deed onze FM Dew Gajadin zijn uiterste best om goed tegenstand te bieden tegen IM Samy Shoker maar moest helaas na een urenlange strijd deze opgeven. Samy Shoker is officieel IM maar heeft al zijn normen gehaald voor de Grand Master Titel (GM) en zal bij het eerstvolgende congres van de FIDE deze toegekend krijgen.

Daniel Kelvin uit Barbados is goed op dreef en ook Romario Sanches moest hieraan geloven.

r6-3

Ook Suradj Hanoeman moest zich gewonnen geven tegen Joseph Marcus uit Trinidad.

Het was geen goede ronde voor onze jongens want ook de Curacaose kampioen Izijk liet zien dat ze op de eilanden heel goed in het schaken zijn; Matoewi werd slachtoffer.

De jongensstrijd tussen Pierre en Calvin eindigde in het voordeel van Calvin.

Viresh Giasi en Avinash Wahi kwamen niet opdagen en reglementair verloren ze hun partij tegen Nestor Velez Betancourt en Jayson Paul.

De Egyptenaar “grootmeester” Samy Shoker gaat de zevende ronde in zonder risico, met zijn 6 punten kan het kampioenschap hem niet meer worden ontnomen.

Hij zal zijn partij spelen tegen Kevin Daniel ( 4 ½ punt) van Barbados.

Marcus Joseph zal wit hebben tegen FM Dew Gajadin, beide hebben 4 punten en maken kans op de tweede plaats.

Op bord 3 wordt het Cuba, Betancourt, vs Curacao, Izijk.  Izijk heeft eveneens 4 punten en de Cubaanse maestro een half punt minder.

Calvin Tjong Tjin Joe heeft evenveel punten als de Cubaanse entrenador en zal een extra punt hard nodig hebben tegen Jayson Paul wil hij nog in de top 5 eindigen.

Deze ronde zal bepalend zijn wie in de top 5 zal eindigen. Zeker is wel dat Samy Shoker de USD 1000,- naar huis zal brengen.

Tegen 8 uur zal het officiele gedeelte worden gestart.

 

 

Vijfde ronde SURINAME OPEN ROTARY CHESS TOURNAMENT

Zaterdag middag 26 november 2011

Om precies 16:00 uur werd een aanvang gemaakt in de olympic house met de vijfde ronde. Het gebouw van het SOC is volledig voor deze gelegenheid afgehuurd waarbij er een flinke reductie is gegeven door het SOC. Z.a. bekend is de Surinaamse Schaakbond een van de leden van het SOC. Het is voor het SOC ook voor het eerst dat een evenement wordt gehouden in hun mooie gerenoveerde Olympic House. De organisatie heeft gemeend om de grote zaal als speelruimte te gebruiken waar alle 3 klasen spelen en alle regels van de FIDE in acht worden genomen m.n. een doodse stilte in de ruime hal. De vergaderruimte is aangewend als persruimte en analyse ruimte, het is ook de ruimte waar de wedstrijdleiding zijn pairing doet en de organisatie haar planning doorneemt.

In de open klasse wist Immanuel Kromosoeto te bewijzen dat hij de betere was dan Vicky Ramdat Tewarie waardoor hij nu eenzaam aan kop gaat met 5 uit 5. Vicky blijft steken op zijn 3 ½ punt.

r5-1

Michael Rozenblad was niet sterk genoeg om de Barbadiaan Jerome Harewood tegen te houden waardoor deze ongeslagen met 4 ½ punt op de tweede positie zit.

Joel Frijde wist te winnen van Jamal Chiragally en de Guyanees Rashad Hassain deed hetzelfde met Roche Young A Fat. Deze 2 winnaars rennen achter de koplopers aan met 4 punten. Zij worden vergezeld door Geryen dos Ramos eveneens met 4 punten na zijn winst op Vishay Hardwarsing.

Rotarian Vlugmans kwam niet verder dan een remise tegen de Guyanese Jeugdkampioen Su.

Onze andere Rotarian Flip de Vries moest helaas een verlies incasseren tegen Justin Chou.

Morgen, zondag 27 november, is D-day want in ronde 6 zal Immanuel nu de taak krijgen om de sterk spelende Barbadiaan Jerome Harewood te laten zien dat Suriname beter kan schaken.

Op bord 2 wordt eveneens een internationale wedstrijd wanneer Joel Frijde opgesteld staat tegen de Guyanees Rashad Hussain.

Bord 3 gaat gaan tussen Justin Chou, die een heel goed toernooi speelt, met Geryen Dos Ramos de semi-jeugdkampioen. In het gezelschap van jongeren valt de vader van Pierre op, Henk, die op bord 4 met 3 ½ punt zijn ervaring zal moeten tonen tegen Vicky Ramdat Tewarie met evenveel punten.

In de master klasse was voor vanavond de grootste verrassing het verlies van onze Cubaanse maestro Nestor Velez Betancourt tegen onze enige Fide Master Dew Gajadin. Tot het laaste minuut werd gestreden waarbij in het eindspel Gajadien 3 pionnen had tegenover 1 van de maestro, beide met nog een toren op het bord.

r5-2

Op het bord ernaast was het een zware teleurstelling voor Calvin Tjong Tjin Joe omdat hij in een ingewikkeld middenspel slechter kwam te staan omdat zijn tegenstander Kelvin Daniel uit Barbados ook nog een mat dreiging had. Hoewel Kelvin minder dan 2 minuten had wist hij toch door beheerst spel een mat stelling te creeeren op het bord.

Nationaal kampioen Matoewi kwam niet verder dan een remise tegen Marcus Joseph uit Trinidad.

Suradj Hanoeman, Pierre Chang en Romario Sanches, toevalligerwijs speelden ze allen met wit, konden allemaal lachend naar huis gaan na hun winst tegen respectievelijk Wim Veer, Edwin Tjong A Hung en Viresh Giasi.

Het wordt bijna geen strijd meer om de eerste plaats want Shoker wist de Curacaose kampioen Izijk te laten zien dat hij terecht een rating heeft van 2512.

Morgen mag Dew Gajadin, 4 punten,  proberen om nog een IM in zijn overwinningskar te gooien door Shoker te verslaan. We zullen morgen allemaal kunnen meegenieten van dit spektakel doordat dankzij het DGT bord het schaakbord op tafel 1 geprojecteerd wordt tot een mega grote bord van ongeveer 16 m2.

Op bord 2 ligt het aan Romario Sanches die nu 3 punten heeft om de “grote” Barbadiaan Kevin Daniel met 3 ½ punt tegen te houden.

Joseph Marcus uit Trinidad zal zitten tegenover Nationaal Meester Suradj Hanoeman, beide heren hebben 3 punten.

Op bord 4 zal het een kampioenen gevecht worden tussen de Curacaose landskampioen Izijk, met 3 punten,  en onze eigen Nationaal Kampioen CM Roger Matoewi, die 2 ½ punt heeft.

De twee jongste spelers van het toernooi in de Master klasse die eveneens 2 ½ punt hebben zullen het uitmaken wie beter les heeft gevolgd bij de Cubaanse trainer. Wordt het Pierre Chang of Calvin Tjong Tjin Joe.

De Cubaanse trainer Betancourt blijft door zijn verlies van vanavond steken op 2 ½ punt en hij staat opgesteld tegen Viresh Giasi die 2 punten heeft.

In de damesklasse maakte Dames Kampioen Ekaterina geen fouten tegen Sabrina Dos Ramos en gaat zij nu aan kop met 4 punten echter wordt zij vergezeld van Rosangela Dos Ramos die eveneens geen fouten maakte tegen Reyna Frijde.

Elysia Chou en Gelique Romalho wonnen beide hun partij tegen respectievelijk Tanuja Pahladsing en Jeruza Kartodikromo.

Romalho zal met wit op bord spelen tegen Ekaterina Naipal in ronde 6.

Op tafel 2 zal Rosangela dos Ramos het opnemen tegen Elysia Chou.

Wie van de dames zal morgen USD 500 rijker worden ?

r5-3

Morgen zal het zeer enerverende toernooi worden afgesloten na de zevende ronde.

Veel spelers ervaren het als zeer zwaar en de vermoeidheid begint nu zijn tol te eisen. Om 2 partijen te spelen waarbij een partij wel vaker langer dan 3 uren duurt en dus in totaal 6 uren per dag je concentratie op 100 % te zetten vergt wel heel veel. Ook een verlies na zoveel inspanning veroorzaakt een behoorlijke dreun in je eigen waarde. Desalnietemin maken onze jongens kennis met wat internationaal gangbaar is en dat dagelijkse schaaktrainingen in principe niet ongebruikelijk is. In de master klasse is de gemiddelde rating wel 2025 wat dus veel hoger is dan onze eigen nationale kampioenschappen die ook in een veel trager tempo wordt afgedraaid.

Een ieder is van harte welkom om de wedstrijden mee te mogen maken; het is de laatste dag.

De zesde ronde is om 9:00 uur en de laatste ronde om 15:00 uur. Het afsluitingsgedeelte is gepland om 20:00 uur. Het geheel zal tegen 22:00 uur worden afgesloten en onze gasten zullen daarna richting Johan Adolf Pengel luchthaven vertrekken in de ochtenduren.

 

 

Vierde ronde SURINAME OPEN ROTARY CHESS TOURNAMENT

26 november 2011

Vanmorgen tegen 9 uur werd de vierde ronde van het Suriname Open Rotary Chess Tournament gestart.

In de Master class stevent de Egyptenaar Shoker af op het kampioenschap. Hij wist vandaag wederom te winnen en zijn tegenstander Marcus Joseph uit Trinidad moest eraan geloven.

Op bord 2 gelukte het onze semi-kampioen Calvin Tjong Tjin Joe niet om ondanks zijn betere stelling en mogelijke winstpositie dit uit te buiten. Op het eind had de Curacaose kampioen Izijk 2 vrijpionnen die afstevenden op promotie waardoor Calvin zijn koning neerlegde.

Cubaanse IM en entrenador Nestor Velez Betancourt liet aan zijn 10 jarige pupil, Pierre Chang,  zien dat hij nog steeds de meester is en liet een volle punt bijschrijven aan zijn resultaat.

Romario Sanches en Matoewi wonnen van hun buitenlandse tegenstanders respectievelijk Edwin Tjong A Hung uit Curacao en Jayson Paul uit Trinidad.

Suradj Hanoeman maakte remise tegen de Barbadiaan Kevin Daniel.

IM Samy Shoker staat alleen aan kop met 4 punten uit 4 partijen.

Hij wordt gevolgd met 3 punten door Fide Meester Dew Gajadin en de Curacaoenaar Jimmy Izijk.

Het peleton hierna bestaat uit 4 spelers met 2 ½ punt w.o. Calvin Tjong Tjin Joe en de Cubaanse entrenador “Maestro”. Ook Joseph Marcus uit Trinidad en Kevin Daniel van Barbados behoren tot dit gezelschap.

Vanmiddag mag Izijk door zijn winst van vanmorgen met zwart achter het DGT bord plaatsnemen voor de 5e ronde.

Op bord 2 kan het spannend worden wanneer FM Dew Gajadin met wit speelt tegen “maestro” uit Cuba.

Andere interessante match up zijn op bord 3 Calvin Tjong Tjin Joe vs Kevin Daniel en op bord 4 Roger Matoewi vs Joseph Marcus.

r4-1

In de Ladies class heeft onze dames kampioen Ekaterina Naipal zich na het verlies van gisteravond herteld door winst op Reyna Frijde.

Rosangela dos Ramos maakte geen fouten tegen Gelique Romalho die eveneens twee punten heeft.

Sabrina Dos Ramos en Tanuja Pahladsing maakten ook geen fouten tegen respectievelijk Nicole Simodihardjo en Jeruza Kartodikromo. Elysia Chou was vrijgeloot.

Na deze vierde ronde gaan er 4 dames aan kop met 3 punten w.o. Ekaterina Naipal, Reyna Frijde en de nichten Dos Ramos Sabrina en Rosangela.

De vijfde ronde zal ervoor zorgen dat deze groep uit elkaar zal worden gehaald want deze dames worden tegen elkaar opgesteld. De twee Women Candidate masters (WCM) Ekaterina en Reyna zullen het tegen de Dos Ramossen opnemen en wel respectievelijk Sabrina en Rosangela.

r4-2

In de open klasse kon Vicky Ramdat Tewarie niet door de gesloten stelling van de Barbadiaan Harewood doordringen en na driemaal herhaling van zetten was het remise.

Immanuel Kromosoeto dwong Rotarian Adrianus op zijn 2 ½ punt te blijven.

De laastste en dus ook langste partij in deze klasse was die op bord 4 tussen de Guyanese jeugdkampioen Su tegen onze semi-jeugdkampioen Geryen Dos Ramos. Er wordt met de klok gespeeld en wel 90 minuten per persoon met 30 seconden increment na elke zet. Aanvankelijk had Geryen minder dan een minuut op de klok en Su had meer dan 5 minuten. Na elke zet krijg je dus nog 30 seconden erbij. Het was nog een moeilijk middenspel. Geryen was zeer bedacht op zijn tijd en deed zijn uiterste best om binnen 30 seconden een zet te doen. De tijd van Su tikte langzaam weg en ook hij kwam in tijdnood met minder dan 60 seconden op zijn klok. Uiteindelijk wist Geryen op tijd te winnen van Su.

De andere Rotarian in het toernooi Flip De Vries wist van de jeugdige Frans-Guyanese schaker Odang remise af te dwingen.

Immanuel Kromosoeto gaat de vijfde ronde in met een 100% score maar zal het zeker moeilijk krijgen in deze ronde wanneer Vicky Ramdat Tewarie met 3 ½ punt tegenover hem plaats neemt.

Nu zal Rozenblad de zware taak krijgen om Harwood uit Barbados te stoppen; beide spelers hebben 3 ½ punt uit 4 wedstrijden.

Op bord 3, 4 en 5 zitten 6 spelers die elk 3 punten hebben t.w. Jamal Chiragally vs Joel Frijde, Rashad Hussain vs Roche Young A Fat en Geryen dos Ramos vs Vishay Hardwarsing.

r4-3

De vijfde ronde start vanmiddag om 16:00 uur

Morgen 27 november is de zesde ronde om 9:00 uur en de laatste ronde zal om 15:00 uur aanvangen.

Tegen 20:00 uur vindt de afsluiting plaats met prijsuitreiking voorafgegaan door het verplichte officiele gedeelte met speeches.

Een ieder is van harte welkom om dit geheel mee te maken in de Olympic House van het SOC aan de Letitia Vriesde laan.

 

 

Rotary Chess Tournament 2011  - 2e ronde

25 november 2011

Twintig minuten later dan het geplande tijdstip van 9 uur s’morgens op Srefidensi dag werd gestart met de 2e ronde.  De reden voor dit verlate tijdstip was het installeren van een DGT electronisch schaakbord op tafel 1 van de Master class.

Dit DGT schaakbord welke een waarde heeft van meer dan 1000 USD heeft de mogelijkheid dat elke zet live kan worden uitgezonden via de beamer of via het internet. Het is bij grote schaaktoernooien  gebruikelijk dat zulke borden ingezet worden. Voor Suriname was het op deze 36e jaardag van onze republiek een unicum dat ook wij met dit bord hebben mogen kennis maken. Het Schaakbord zal na het toernooi door de Rotary aan de Surinaamse Schaakbond worden geschonken compleet met de daarbij behorende schaakklok.

 

Open klasse

In deze klasse moest Rotarian Flip de Vries de kracht erkennen van de jeugd. Hij had na een uur moeten opgeven tegen de Guyanese jeugdkampioen Su Hai Feng. Het onderling treffen tussen de clubgenoten Joel Frijde en Geryen dos Ramos werd gewonnen door eerstgenoemde.  Voor de rest waren er geen verrassingen in deze klasse.

Na 2 ronden gaan er 9 spelers aan kop met de volle 100% score. De Barbadiaan Jerome Harewood en de Guyanees Su Hai Feng behoren ook tot deze groep. Voor de derde ronde zijn deze spelers tegen elkaar gepaired.  De Barbadiaan zal het opnemen tegen Joel Frijde en de Guyanees Su zal kennis maken met Vishay Hardwarsing die 1 ½ punt heeft.

 

Ladies klasse

In deze klasse staan er 3 spelers aan kop w.o. onze dames kampioen Ekaterina Naipal.  Zij wordt vergezeld door Reyna Frijde en Gelique Romalho. Deze 2 dames zullen in de derde ronde tegen elkaar uitkomen.  Er zijn 9 dames in deze klasse die zullen strijden om de hoofdprijs van USD 500,-.

 

Master klasse

Op bord 1 waar het DGT elektronisch schaakbord is geplaatst mochten de voorzitter van de SSB Carlos Dos Ramos en IM Samy Shoker zich de eersten noemen die officieel in Suriname op zo een bord hebben gespeeld. De Internationale meester kan eraan toevoegen dat hij ook als eerste in Suriname een overwinning heeft geboekt op dit bord.

Matoewi die gisteren een slechte dag had werd ongelukkigerwijs gepaired tegen de Cubaanse IM Nestor Velez Betancourt en ook de maestro liet zien dat hij de betere was.

Op bord 2 was het een eilanden aangelegenheid waar Joseph Marcus aan Daniel Kelvin liet zien dat Trinidad beter is dan Barbados. Een andere eilanden aangelegenheid op bord 9 tussen Edwin Tjong A Hung van Curacao en Jayson Paul van Trinidad eindigde in een remise. Pierre Chang, 10 jaar oud,  die gisteren voor een verrassing zorgde door te winnen van 10 voudig Landskampioen Matoewi moest op bord 3 blij zijn met zijn remise tegen Suradj Hanoeman die de partij niet in winst kon omzetten.

In deze klasse gaat de Egyptenaar Samy Shoker eenzaam aan kop met de volle 2 punten. Hij wordt echter op de hielen gevolgd door 7 spelers met 1 ½ punt.

In ronde 3 zal het een hoogtepunt worden wanneer het een maestro gevecht zal worden tussen Egypte en Cuba.  Gelukkig dat dankzij het electronisch schaakbord iedereen in de zaal via de beamer van afstand getuige kan zijn van dit spektakel. Pierre Chang zal het moeten opnemen tegen Joseph Marcus van Trinidad, beide hebben 1 ½ punt. Ook op bord 3 kan het spannend worden waar 2 clubgenoten het tegen elkaar opnemen nl. Calvin Tjong Tjin Joe vs Suradj Hanoeman, beide hebben eveneens 1 ½ punt.

In de middag werden alle spelers en aanwezigen getrakteerd op een lekkere Sranan njan van Moksi Alesi of Nasie of Bami door Rotarychess.

De derde ronde begint om 16:00 uur.

 

 

 

Rotary Chess Tournament 2011 opening en eerste ronde

24 november 2011

Een paar minuten over 6 in de middag werd het officieel gedeelte van de eerste Suriname Open Rotary Chess Tournament 2011 gestart door de conferencier Roy van Aerde.

Na het zingen van het volkslied door Rotaract club Fresh werd de president van de Rotary ClubParamaribo Central, Dhr. Ruben Yang  het woord gegeven om namens alle Rotary Clubs van Suriname het woord te richten.

Benadrukt werd dat het de eerste keer is voor district 7030 dat er een schaakevenement wordt gehouden welke ondersteunt wordt door de Rotary. Door gezamenlijke inspanning van de 3 clubs en in samenwerking van de Surinaamse Schaakbond is het toernooi mogelijk gemaakt.

Rotary ondersteunt het schaken omdat het een belangrijke hulpmiddel is bij de ontwikkeling van de jeugd. Ondertussen heeft Rotary ook met First Move schaken op 6 basisscholen geintroduceerd.

Hierna kwam de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Carlos Dos Ramos aan het woord.

Hij gaf aan dat het voor het eerst dat in Suriname zo een groot internationaal toernooi is gehouden. Het laatste internationale toernooi was in 2007. Onze schakers krijgen nu de kans om op eigen bodem hun krachten te meten met internationale schakers. Ook hij gaf aan ontzettend gelukkig te zijn met de ondersteuning van de Rotary.

Als gastspreker was uitgenodigd de governor van de Centrale Bank van Suriname Gilmore Hoefdraad, die vroeger ook meermalen jeugdkampioen was van Suriname. In zijn speech gaf hij het verschil aan van de training en dat het nu met moderne hulpmiddelen veel makkelijker is. Als hij kijkt naar de schakers van toen weet hij dat het schaken een zekere bijdrage heeft geleverd aan de positie in de maatschappij die zij nu bekleden.

Ook hij gaf aan dat de Schaakbond op zichzelf de schaaksport niet tot grotere hoogten kan brengen maar dat daarvoor hulp nodig is. Zo was hij byzonder ingenomen met de ondersteuning van de Rotary. Belangrijk is echter ook de ondersteuning van het ministerie en vaak hoeft dit niet financieel maar faciliterend. Hij gaf zijn woord als Governor van de CBvS dat de CBvS het schaken altijd zal ondersteunen.

Als laatste spreker kwam Minister Paul Abena van Sportzaken aan het woord.  Hij gaf de verzekering dat het ministerie het schaken ondersteunt. Door het ministerie is hier ook de Cubaanse trainer Nestor Velez Betancourt om onze schakers te trainen. Het ministerie overweegt zelf om een tweede trainer voor het schaken naar hier te halen.

Ook gaf hij aan dat door gezamenlijke samenwerking van alle partijen wij gezamenlijk grote projecten kunnen realiseren.

Hierna werd symbolisch de openingszet verricht door de Minister op het bord van de kampioen van Suriname Roger Matoewi tegen de kampioen van Curacao Jimmy Izijk.

Om half 8 konden de wedstrijden beginnen dit was enigszins vertraagd doordat de Fransen die over het land reisden de weg kwijt waren.

Op het toernooi zijn er 9 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.

Er zijn spelers afkomstig uit o.a. Trinidad, Barbados, Guyana, Frans Guyana, Cuba, Egypte en Curacao.

De hoogst gerate speler is de Egyptenaar Samy Shoker met een rating van 2512. Onze Cubaanse Trainer Nestor Velez Betancourt is de tweede hoogst gerate speler met 2300.

Verder nemen al onze toppers deel aan dit toernooi w.o. landskampioen Roger Matoewi,  semi-kampioen en jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe en onze Fide Meester Dew Gajadin. Ook in de ladies’ class is onze dames kampioen Ekaterina Naipal aanwezig.

Naast de Master class waar spelers met een rating deelnemen van hoger dan 1800 is er ook de ladies Class en de Open class voor spelers met een rating van <1800.

Er zijn 2 rotarians die ook in de open class meedoen:  Dhr. Adrians Vlugman van RC Georgetown en Dhr. Flip de Vries van RC Paramaribo Central.

In de Master class was de grootste verrassing de wedstrijd tussen David en Goliath, welke gespeeld werd door de jeugdige talentvolle Pierre Chang tegen meervoudig landskampioen Roger Matoewi; na 3 ½ uur werd Matoewi mat gezet door een zeer mooie eindcombinatie.

Ook de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Carlos Dos Ramos deed het niet onverdienstelijk en moest Romario Sanches erkennen dat er nog steeds rekening gehouden moet worden met de voorzitter.

Op 25 november, onafhankelijkheids dag wordt de 2e en 3e ronde om respectievelijk 9:00 en 16:00 uur afgwerkt. Het Toernooi is 7 ronden en loopt af op zondag.

Het geheel wordt gehouden in het Olympic House van de SOC aan de Letitia Vriesde laan.

  Groot internationaal schaaktoernooi rond Srefidensi.

Van 24 tot en met 27 november wordt het eerste Suriname Open Rotary Chess Tournament 2011 gehouden.
Het is een open toernooi waar vele sterke buitenlandse schakers worden verwacht.
Het toernooi wordt georganiseerd door de 3 Rotary Clubs in Suriname i.s.m. de Surinaamse Schaakbond.
De organisatie verloopt geheel volgens plan.
Het toernooi welke  7 ronden telt zal bestaan uit 3 verschillende klassen.
het speel tempo is 90 minuten per partij met 30 seconden increment vanaf de eerste zet.
In de masters klasse zullen schakers met een Fide rating van > 1800 strijden om de hoogste titel.
In de open klasse spelen de schakers met een rating van <1800 of nog geen rating hebben.
Daarnaast is er nog de ladies klasse waar de sterkste dames het tegen elkaar zullen opnemen.
Zoals bekend is het damesschaak in opmars.
Onze dames kampioen Ekatarina Naipal heeft bij de onlangs gehouden Umada cup op Barbados laten zien wat onze sterkte is door als beste dame te eindigen in de Challengers group.
Het totale prijzenpot heeft een waarde van meer dan 6000 usd, waarvan 1000 usd als prijs voor de winnaar van de masterklasse.
Ook voor de jongeren zal er in de open klasse extra aandacht worden gegeven door een trofee uit te reiken aan de beste U10, U12, U14, U16 en U20.

Uit verschillende landen worden de toppers verwacht.
Reeds hebben toegezegd Trinidad, Barbados, Curacao, Cuba, Guyana, Frans Guyana en Venezuela.

Het speelschema ziet er als volgt uit:
1e ronde: donderdag 24 november 19:00 uur
2e ronde: vrijdag 25 november 9:00 uur
3e ronde: vrijdag 25 november 16:00 uur
4e ronde: zaterdag 26 november 9:00 uur
5e ronde: zaterdag 26 november 16:00 uur
6e ronde: zondag 27 november 9:00 uur
7e ronde: zondag 27 november 15:00 uur

de openingceremonie begint op donderdag om 24 november om 18:00 uur. Hierbij zullen aan het woord komen Rotary Suriname, de Surinaamse Schaakbond en het Ministerie van Sport.
Als speciale gast is gevraagd onze governor van de Centrale Bank Dhr. Gilmore Hoefdraad die meermalen jeugdschaakkampioen is geweest van Suriname.
De governor van de Centrale Bank zal een motivational talk presenteren voor onze jeugd.

De locatie waar het geheel zal worden gehouden is het gebouw van de Suriname Olympic Comite aan de Letitia Vriesde laan.
Speciaal voor deze gelegenheid zal er bij dit schaakgebeuren uitgebreid mogelijkheid zijn voor media coverage door het inrichten van een speciale persruimte.
Ook zal er dagelijks persbriefings worden gegeven om de stand na elke ronde door te geven en zal de website van www.rotarychess na elke ronde worden geupdated.
De pers heeft de gelegenheid om interviews af te nemen van zowel de spelers als de organisatoren.

Om het geheel mogelijk te maken is er medewerking verleend vanuit het bedrijfsleven middels het sponsoren van financien en diensten.

Om de gemeenschap op de hoogte te houden van deze unieke internationale schaakevenement zal er op zondag 20 november om 18:00 uur in het SOC een persconferentie worden gehouden waar de laatste updates zullen worden medegedeeld.
Deze conferentie zal worden voorgezeten door Rotary Suriname en de Surinaamse Schaakbond.


SURINAME OPEN  ROTARY CHESS TOURNAMENT 2011

 

De Rotary clubs (ROTARY)  in Suriname t.w. Rotary Club Paramaribo Central (RCPC), Rotary Club Paramaribo Residence (RCPR) en de Rotary Club Paramaribo (RCP) zullen gezamenlijk in samenwerking met de Surinaamse Schaakbond (SSB) een Suriname Open Rotary Chess Tournament (SORCT) organiseren.

Op woensdag 5 oktober is er tussen de ROTARY en de SSB een MOU getekend waarin deze samenwerking is vastgelegd.

Voor de ROTARY hebben alle presidents van de 3 RC’s getekend t.w. Ruben Yang (RCPC), Coen Valk (RCPR) en Michel Brahim (RCP) en voor de SSB de voorzitter en secretaris respectievelijk Carlos Dos Ramos en Aubrey Kappel.

Het Open Schaak toernooi zal worden gehouden van 24 tot en met 27 november 2011. Het is een 7 ronden Zwitsers toernooi met 90 minuten bedenktijd per persoon en 30 seconden increment vanaf de eerste zet.

ROTARY  is een internationale service organisatie met clubs en leden in verschillende landen. Suriname telt in totaal 3 Rotary Clubs.

ROTARY stelt zich ten doel om projecten te initiëeren ten behoeve van de gemeenschap met als doel ontwikkeling en verbetering van het welzijn.

Door het ondersteunen van schaakaktiviteiten worden de idealen en voordelen van het schaken gestimuleerd bij de participanten en wordt meer bekendheid gegeven aan deze tak van sport.

Het is een primeur dat in district 7030 van de Rotary International organisatie waartoe Suriname  behoort een schaakproject wordt geinitieerd.

Dit project is het eerste door alle 3 Rotary Clubs gezamenlijk ondersteunde nieuwe project binnen het Rotary jaar met als motto “reach within to embrace humanity”.

Ook door participaties van andere buitenlandse Rotary Clubs via sponsoring van een van hun eigen spelers wordt invulling gegeven aan de internationale samenwerkings- gedachte van Rotary International.

De Rotary Clubs gaan  op zoek naar de nodige fondsen.

In 2007 werd voor het laatst een internationaal schaaktoernooi georganiseerd in Suriname .

Voor het SORCT heeft de Surinaamse Schaakbond reeds uitnodigingen gestuurd naar zustersfederaties in de regio waaronder Trinidad,  Barbados, Curacao, Aruba en Guyana.

Ook via het  Rotary netwerk is er reeds bekendheid gegeven aan dit toernooi.

De Surinaamse Schaakbond zal verantwoordelijk zijn voor de algehele technische begeleiding van het toernooi en zal erop toezien dat het geheel wordt georganiseerd volgens de richtlijnen van de internationale schaakfederatie (FIDE).

Het toernooi zal in principe bestaan uit 3 klassen t.w. een masterclass voor spelers met een rating van >1800, een algemene klasse en een ‘ladies’-class’.

Met de FIDE zal afgestemd worden om de kampioene van de ‘ladies’-class’ de titel te geven van “Caribbean Ladies Chess Champion”.

De kampioen van de Masterclass mag rekenen op een geldprijs van USD 1.000,-

In de algemene klasse zullen de besten van de diverse leeftijdscategorieen ook in aanmerking komen voor een prijs.

Het schaaktoernooi zal worden gehouden in het gebouw van de Suriname Olympic Comite (SOC) aan de Letitia Vriesde Laan.

Het toernooi, welke in ons srefidensi weekend wordt gehouden, staat open voor alle schaakliefhebbers en belangstellenden en de toegang is kosteloos.

Comments