Artikelen‎ > ‎

Cameron (1)

VVD en PvdA botsen over toespraak Cameron


Het Financieele Dagblad, 23-1-2013
Door Laurens Berentsen

 

De VVD is positief over de toespraak van de Britse premier Cameron. Regeringspartner PvdA vindt daarentegen dat het kabinet duidelijk afstand moet nemen van het standpunt van Cameron over de Europese Unie.

'Het Verenigd Koninkrijk is in het verleden een belangrijke partner voor Nederland geweest en dat blijft zo', zegt VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen naar aanleiding van de speech van de Britse premier over de EU. Verheijen deelt de analyse van Cameron dat er te veel macht naar Brussel is gegaan en dat er bevoegdheden moeten worden teruggehaald naar de nationale lidstaten.

Bijl aan de wortel

Volgens PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wil Cameron het karakter van de Europese samenwerking fundamenteel veranderen. De kern van diens boodschap is volgens Servaes dat er een flexibel type lidmaatschap van de EU moet komen, waardoor het Verenigd Koninkrijk zich aan kernregels van de Unie kan onttrekken.

'Cameron legt daarmee de bijl aan de wortel van de Europese samenwerking en de interne markt', aldus de PvdA-woordvoerder voor Europese zaken. Het Nederlandse kabinet moet wat hem betreft duidelijk afstand nemen van de weg die de Britse premier inslaat.

Zij-aan-zij optrekken

Verheijen beluistert bij Cameron vooral dat die voor alle lidstaten bevoegdheden van Brussel wil terugbrengen naar de nationale hoofdsteden. Hij bespeurt een open houding bij de Conservatieve premier ten aanzien van de nadere invulling daarvan. 'Ik denk dat wij zij-aan-zij kunnen optrekken', zegt het liberale Kamerlid.

Net als de PvdA is de VVD tegen een Britse 'opt out', aldus Verheijen. Dus geen uitzonderingen alleen voor het Verenigd Koninkrijk of andere afzonderlijke lidstaten.

Aan boord houden

Minster van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) benadrukt in een reactie namens het kabinet dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk het eens zijn dat de EU moet worden hervormd. Daarom wil het kabinet Groot-Brittannië graag aan boord houden in de EU, stelt Timmermans.

Zoals in het regeerakkoord is aangekondigd wil de regering nagaan wat Europees moet en wat nationaal kan, stelt Timmermans. Maar Nederland is tegen het maken van uitzonderingen. 'Het kabinet wil echter geen opt-outs bedingen en streeft evenmin naar een herdefiniëring van de relatie met de Europese Unie', stelt de minister in een schriftelijke reactie.

Interne aangelegenheid

Dat Cameron een referendum aankondigt waarin de Britten zich kunnen uitspreken voor of tegen het lidmaatschap van de EU, is volgens kabinet, VVD en PvdA een interne Britse aangelegenheid. In Nederland komt er niet zo'n volksraadpleging, mocht het Europese Verdrag worden gewijzigd, schrijft Timmermans.

Servaes noemt de aankondiging van een referendum nog voordat de onderhandelingen over de Britse wensen zijn gestart en er nog verkiezingen volgen voor het Britse Lager Huis wel 'vreemd'. Bovendien leidt het referendum af van waar het op dit moment in Europa werkelijk zou moeten gaan, aldus de PvdA'er. 'De prioriteit van Europa is de economische crisis bestrijden, de werkloosheid terugdringen en bij de banken orde op zaken stellen. Dan is het niet behulpzaam dat er zo'n onzekere factor bijkomt.'

Comments