Artikelen‎ > ‎

Brits referendum

Cameron belooft Brits referendum EU

Britten krijgen de gelegenheid om over de Britse rol binnen de EU te stemmen


Het Financieele Dagblad, 1-7-2012
Door Joost van Mierlo

In een ingezonden artikel in The Sunday Telegraph belooft premier David Cameron dat er een referendum moet komen. Dat zal echter pas over een paar jaar, na de volgende verkiezingen, plaatsvinden.

Het is voor het eerst dat Cameron de mogelijkheid van een referendum oppert. In het huidige coalitie-akkoord met de EU-gezinde Liberaal Democraten is afgesproken dat een referendum zal plaatsvinden wanneer er sprake is van een nieuwe overdracht van Britse bevoegdheden richting Brussel. Om conflicten binnen de coalitie te voorkomen heeft Cameron tot nu toe discussies over een mogelijk referendum vermeden.

Anti-EU

De druk van de anti-EU gezinde rechterflank van Camerons Conservatieve partij groeit echter met de week. Bijna een derde van de Conservatieve Lagerhuisleden is voorstander van een dergelijk referendum. Het is eigenlijk het enige onderwerp waarop de partij zich kan profileren dat enigszins populair is. Bijna tweederde van de bevolking wil een referendum over Europa, zo bleek uit een peiling van afgelopen week.

De ommezwaai van Cameron is dan ook bedoeld als een eerste signaal dat de nieuwe verkiezingsstrijd is begonnen. In een officiële reactie zeggen de Liberaal Democraten geen moeite te hebben met de positie van Cameron, op voorwaarde dat een referendum pas na de komende verkiezingen plaatsvinden.

Vertrek

Waar veel rechtse Conservatieven opteren voor een referendum waar voor of tegen deelname aan de EU wordt gestemd, opteert Cameron voor een subtielere vraagstelling. ‘Een vertrek zou niet in het belang zijn van ons land’, aldus Cameron in zijn brief. ‘Een stem voor de EU zou iedere discussie over verandering van de Britse verhouding met Europa onmogelijk maken.’ Cameron pleit voor een referendum waarbij een oordeel kan worden uitgesproken over mogelijke veranderingen van de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

In een ook via The Sunday Telegraph uitgelekte toespraak van de voormalige minister van defensie Liam Fox wordt ook de voorkeur gegeven aan een dergelijk referendum. Fox, de meest prominente vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de Conservatieven, wil echter vertrekken uit de EU als aan de mogelijke wens van veranderingen geen gehoor wordt gegeven. ‘Ik beschouw een leven buiten de EU niet als een verschrikking’, aldus Fox. Volgens hem worden de vrijhandelsovereenkomsten tussen de EU-landen niet door het lidmaatschap van de EU bepaald, maar door internationale wetgeving. Een vertrek hoeft dan ook geen ernstige gevolgen te hebben.

Comments