Bericht voor de lezer:

Met enkele mosliefhebbers hebben we vele mooie uren aan bryologie gewijd, maar soms stuurt het leven mensen op andere paden.  BryoLim is daardoor op dit niet meer actief als werkgroep.  We kunnen dus niet ingaan op verzoeken tot inventarisaties of rondleidingen.  We verwijzen graag door naar de VWBL mocht u nog bijkomende informatie rond mossen zoeken.  De website hebben we echter wel nog grotendeels intact gelaten omdat hier nog veel informatie te vinden is voor al wie kennis wil maken met dit mooi segmentje van onze natuur. Het weerspiegelt een beetje de passie die ons lange tijd gevat heeft.

Welkom

Uw bezoek aan deze webpagina doet vermoeden dat u enige belangstelling hebt voor het onderwerp "mos".

Indien u op zoek bent naar informatie over het bestrijden van mos, gelijknamige fotomodellen of andere betekenissen die het woord mos als afkorting zou kunnen kennen, dan moeten we u teleurstellen.
Als u daarentegen op zoek was naar informatie over mossen -de kleine groene plantjes, iets zoals op de foto's hiernaast- dan bent u aan het juiste adres.

Doordat ander, meer in het oog springend, natuurschoon zoals bloemen, vogels, vlinders, paddenstoelen,... sneller de aandacht krijgt van natuurliefhebbers blijven mossen eerder ongekend en onbemind.

En dat is een beetje jammer, want mossen zijn alom aanwezig in onze leefomgeving en hebben veel meer fraais te bieden dan verondersteld wordt.We geven hier ook nog mee dat "bryologie" een wetenschappelijk synoniem is voor "mossenkunde".  Zoektochten op internet leveren dan ook meer op met trefwoorden "bryologie/bryology".

Op deze website vindt u :
  • een introductie tot het onderwerp "mos"
  • verwijzingen naar literatuur en andere websites over mossen
  • een lexicon waarin we bryologische terminologie op geïllustreerde wijze trachten te verduidelijken
  • beeldmateriaal over en sleutels voor sommige soorten
  • informatie over onze werkgroep en de projecten waar we aan werkenBryo Images

Grasduinen door fotomateriaal van mossen is een liefhebberij op zich.  De afbeeldingen van mossen die aangewend worden op deze BryoLim website zijn ondergebracht in een picasa webalbum dat je kunt inzien door te klikken op de fotocollage hiernaast.


Soorten vergelijken

Een deel van de fotocollectie is ook beschikbaar binnen een speciale webpaginalayout. 

Deze layout bestaat uit 3 deelvensters en binnen elk deelvenster kun je de foto's van één soort weergeven.
De bedoeling is om zo foto's van gelijkaardige aspecten (blad, cellen,...) van op elkaar gelijkende soorten volgens eigen inzicht naast elkaar te plaatsen en zo de verschillen beter te leren zien.