Visserswoning (Oudheidkamer)

Wie in de oudste straat van Bruinisse de Oudheidkamer bezoekt, stapt een andere tijd binnen. U vindt er een voorbije wereld die in een prachtige collectie antiquiteiten en kunstvoorwerpen springlevend naar voren komt.


De Oudheidkamer is ondergebracht in een stijlvol 18e eeuws monumentenpand dat in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Het gezeefde licht dat door de ramen naar binnen valt, roept in de authentiek ingerichte expositieruimte - met hun zware zolderbalken en gave houten betimmeringen – de sfeer op van het goede leven van toen. Eerlijk en zonder opsmuk. Overgoten door de rust van een innige intimiteit.


In de Oudheidkamer komt een hoogst interessant brok geschiedenis tot uitdrukking. Daarbij is één ding zeker: U zult na deze unieke expositie bewonderd te hebben onmogelijk meer kunnen zeggen:

“Me komme van Bru en me wete van niks………”Een bijzondere ervaring is het u in te leven in een tijdsperiode die definitief achter ons ligt. Dat maakt uw bezoek aan de Oudheidkamer tot een spel van steeds nieuwe ontdekkingen. Interessant zijn de besteden met hun gemetselde gewelven. In één ervan hangt boven het bed nog de kribbe, waar de baby in sliep. In de andere bedstede zijn oude komstuumonderdelen en sieraden te zien. Het echtpaar aan tafel is in Bruse dracht gekleed. De sierlijke sluiermuts van de vrouw werd tot de overstromingsramp van 1953 nog gedragen. Het interieur van de ‘grote’ kamer, met o.a. een sleekachel, is een bezienswaardigheid op zichzelf. Maar er is meer.

Rechts van de ingang bevindt zich de keuken met vele potten en oude testen van aardewerk, een mangel en ander keukengerei. De achterkamer, met z’n rijke 18e eeuwse deuren, laat zien hoe het leven van alle dag moet zijn geweest. In één van de bedsteden wordt aandacht besteed aan speelgoed uit grootmoeder tijd. Achter het woonhuis bevindt zich een ingesloten kruidentuin, een oase van rust.