Visserijmuseum

Wie “Bruinisse” zegt, denkt automatisch aan een heerlijk zilt zeebanket: “Mosselen!”. En om dát natuurlijk, schoon en gezond produkt draait het allemaal in het Visserijmuseum. Dat museum vindt u niet voor niets in de Oudestraat, generaties lang de woonplek van de mosselkwekers op steenworp afstand van “de koâje”, de aloude vissershaven van Bruinisse.


Op geheel eigen, bijna aaibare wijze, laat het museum u kennismaken met de historie van de Zeeuwse visserij op schelpdieren. Van armoede naar voorspoed, van volksvoedsel naar delicatesse. Een ontwikkeling van eeuwen!


Die ontwikkeling krijgt u thematisch voorgeschoteld met hulp van onze enthousiaste vrijwilligers. Het vissen “op de zeilen” met hoogaarzen, hengsten en lemmerjachten, dichtbij huis maar ook naar de toenmalige Zuiderzee. Destijds dé leverancier van het altijd zo broodnodige mosselzaad. Want zonder zaad, geen oogst! De mosselkweker was en is met recht een “landbouwer onder water”.


In de tijd ontstond er behoefte aan een eigen scheepswerf. Die kwam er en staat als maquette opgesteld. De zeilen werden schuchter vervangen door scheepsmotoren. Een origineel exemplaar van die eerste krachtbronnen staat te blinken in het museum. De voor- en nadelen van de inbouw in de toenmalige houten schepen worden u zonder meer duidelijk.


De kleding van de visserman, zijn gereedschap, de eenvoudige navigatiemiddelen: Het is allemaal overzichtelijk te bewonderen. Evenals de oorkondes en medailles, die Bruse vissers kregen voor menslievend hulpbetoon op de Zeeuwse stromen.

Niet vergeten is de ramp, die in 1911 de Bruse vissersvloot trof. Het was landelijk nieuws en Koningin Wilhelmina reisde af naar Bruinisse om de vissers een hart onder de riem te steken.

De maquette van de hangcultuur maakt veel duidelijk en het zoutwateraquarium en de schelpenverzameling geven een goed beeld van het rijke Zeeuwse onderwaterleven.

De opgestelde modelkotter biedt u de mogelijkheid zelf even schipper te zijn. Voor de “kids” zeker een “must”! In de filmzaal mag u kiezen voor een korte film over de bodem- of hangcultuur. Na het zien daarvan zegt u misschien ook wel (net als velen die u voorgingen): “Ik wist niet dat er zoveel werk voor nodig was!”

En zo krijgt u aan de hand van vele thema’s een indruk van de ontwikkeling in de achterliggende tijd van de schelpdiervisserij. Van vrije naar gereguleerde visserij. Van het zware, eenvoudige bestaan tot het runnen van een bedrijfstak met de meest moderne zeegaande mosselkotters.

Na uw bezoek hopen wij dat u nog lang napraat over de mosselkweek. Dat doen wij “op Bru”, zoals wij dat zeggen “al meer dan 500 jaar”.