Elevberättelser

Eleverna nedan har gått på Kristinehamns högre allmänna läroverk, numera Brogårdsgymnasiet, under perioden 1930-2010-talet. Ambitionen har varit att låta en elev per decennium återge något särskilt minne eller erfarenhet från sin tid på skolan. Berättelserna är inspelade under hösten 2015 med en Iphone 4 och länkade via Youtube.     

Filmer inspelade hösten 2015

Elever berättar

 • Maud Sandströms film från studenten 1971, med bl.a. läraren Hampus Johansson.
 • Hans Jenseviks (student 1963) hyllning till sina två lärare i svenska i realskolan och i gymnasiet Gun Johansson och Inger Person.
 • Sten Blomberg skriver om sina år 1954-62 på Kristinehamns högre allmänna läroverk och om sin uppskattade lärare Lars Erik Olsson.
 • Journalisten Lars-G Holmström (f. 1940) var elev på Kristinehamns högre allmänna läroverk 1952-61, först i realskolan och sedan i gymnasiet där han blev student 1961. Här publiceras hans ny- och välskrivna minnen från skoltiden i Kristinehamn:
  • Här skriver Lars-G Holmström om sin klassresa i Kristinehamn från Södermalms folkskola till det högre allmänna läroverket. Han berättar även om ordning och disciplin, vad som i ett vidare perspektiv lärdes ut på läroverket, om förnedrande attityder lärare hade gentemot vissa elever och om biljarden på Gamla Kyrkogatan.
  • Hermann Kappner (1907-1977) var lärare i tyska på Brogårdsgymnasiet, dåvarande Kristinehamns högre allmänna läroverk, under åren 1957-1974. Han var från Tyskland och kom till Sverige 1933. År 1937 blev han medlem i det tyska nazistpartiet och under andra världskriget arbetade han på Tysklands ambassad i Stockholm. I krigets slutskede hoppade han av till Sverige och blev så småningom svensk medborgare. Journalisten Lars-G Holmström (f. 1940) tog studenten på Kristinehamns högre allmänna läroverk 1961. Här skriver han om sin lärare Hermann Kappner och om professor Birgitta Almgrens forskning om den tyska infiltrationen i Sverige innan och under andra världskriget och där Hermann Kappner har en central roll. Birgitta Almgren övertog Hermann Kappners lektorat i tyska på Brogårdsgymnasiet när han pensionerades 1974. På initiativ från Svenska humanistiska förbundet höll Lars-G Holmström ett uppskattat föredrag om Hermann Kappner på statsbiblioteket i Kristinehamn i 12 april 2018. Lars-G Holmström har omarbetat föredraget till en artikel som återges här.
  • Här är Lars-G Holmströms berättelse om knäck och rökning. Den tar sats i skolans närmiljö och elevernas upplevelser och följer återverkningarna långt fram i livet. Berättelsen är tänkt som en skildring av ett kulturfenomen och en tidsanda där det var helt naturligt att röka. Den är skriven utan politiskt korrekt fördömande, vilket skulle göra texten meningslös, osaklig per definition och lika falsk som när Pippi Långstrumps pappa omstöptes till söderhavskung.
  • Här berättar Lars-G Holmström om sina lärare och några rektorer under 1950-talet och tidigt 60-tal.
 • sss

Studentjubileer på Brogårdsgymnasiet

Här publiceras bild och text från klasser som haft återträffar på Brogårdsgymnasiet och firat att det är mint femtio år sedan de tog studenten. Maila anders.andersson@kristinehamn.se  bilder med bildtexter och berätta något om återträffen, vilka utbildningar, karriärer och yrkesliv klasskompisarna haft så publiceras detta på en egen hemsida med länk nedan:
 • Lars Blomkvists texter och bilder från 1968-års studenters jubileum 19 maj 2018 - klicka här!