info Dorn-methode & Breuss-massage

Wat is de  Dorn-methode

 

                                 


De Dorn-methode is een zachte behandeling om gewrichten en wervels te corrigeren. De basis van de behandeling is altijd het bepalen van het beenlengte verschil. Verschillen van een paar mm tot een paar cm kunnen met de Dorn-methode worden opgeheven. Bij een beenlengte verschil kan er een bekkenscheefstand ontstaan en van daaruit kunnen er wervels verschuiven door het ontstane spanningsgebied in het bekken.

 

De Dorn behandelaar geeft met de duim lichte druk op de heupen en wervels, de cliënt maakt ondertussen een pendelbeweging met zijn been of arm. Hierdoor wordt het bindweefsel mee losgemaakt zodat de doorbloeding van de huid beter wordt. De behandeling vind altijd plaats binnen de grenzen/beperkingen van het lichaam, niets gebeurt geforceerd.

Als eerste vinden er correcties plaats in de gewrichten van de heup, knie en enkel. Daarna volgen het SI-gewricht, bekken, wervelkolom, nekwervels schouders, armgewrichten en sleutelbeenderen.

 

 

Wat is het effect van de Dorn-methode

Binnen de wervelkolom bevind zich het wervelkanaal, hierdoor loopt het ruggenmerg. Dit is een grote bundel zenuwen die zorgt voor de zenuwbevloeiing in ons lichaam.                         

Indien er sprake is van beenlengte verschil  wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal in een andere houding. Pijn is een logisch vervolg als deze houding lange tijd aangehouden wordt.

Mensen die al heel lang rug- en gewrichtsklachten hebben horen vaak van de dokter: “Er is niets meer aan te doen, het is slijtage en u moet er maar mee leren leven….”
Dat is fundamenteel onjuist! Een machine slijt, maar een levend organisme herstelt zich zo lang het leeft. Al onze organen, botten, weefsels, gewrichten, alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan nieuwe situaties en belastingen aan te passen.

In tegenstelling tot “kraken” is de Dorn-methode een milde therapie.

·         Met de duimen zet de  Dorn-behandelaar op een voorzichtige manier de wervels op hun plaats terug.

·         Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten verholpen.                                          

·         Het evenwicht in geestelijke, emotionele en lichamelijke zin, geeft ook meer stabiliteit en evenwicht in de lichaamshouding.

·         Na elke behandeling heb je  een fijn en ontspannen gevoel.

 

De Dorn-methode wordt bijna altijd afgesloten met een Breuss-massage, dit is een energetische massage die er voor zorgt dat de wervelkolom op zijn plaats blijft en nog eens extra gestrekt wordt. De Dorn & Breuss methode heeft geen negatieve bijwerkingen.

Voor een optimaal resultaat heeft men 3 behandelingen nodig die met een tussenpose van 7 a 10 dagen gegeven worden, dit om het lichaam niet terug in zijn oude positie te laten vervallen. Belangrijk zijn ook de oefeningen die u thuis voor het slapen gaan doet om het lichaam te herinneren aan zijn nieuwe positie.

 

Breuss-massage


De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels dat ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken.
Rudolf Breuss ontwikkelde de tussenwervelschijf-massage en stelde vast dat deze zich heel goed laat combineren met de Dorn-behandeling.
De Breuss-massage is een fijngevoelige, energetische rug massage, die psychische energetische en lichamelijke blokkades kan oplossen. Hierbij wordt gebruik gemaakt va ST. Jansolie en zijde papier.                                           ST. Jansolie heeft een diep verwarmend effect en regenereert de tussenwervelschijven. Het zijde papier wordt de laatste 10 min. Op de ruggenwervel gelegd om de warmte van de olie dieper te laten indringen. 

Bij de zachte Breuss-massage van de wervelkolom gaan we er van uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren, regenereren.
Bij osteoporose of pijn moet de massage heel voorzichtig gedaan worden, de massage mag niet pijnlijk zijn.
Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op de Dorn-behandeling. Ook problemen zoals ischias of een hernia kan je er zonder risico mee behandelen.