massages‎ > ‎

cupping therapie


                                                                                                                                                                                                                                                                 Wat is cupping therapie

Cupping is een oude Chinese methode voor het veroorzaken van lokale congestie (een overmatige toevoer van bloed). Door het plaatsen van een cup op de huid vindt er een onderdruk plaats door middel van zuiging. Dit zorgt voor een reactie in het onderliggende weefsel.


Het is een intensieve manier om energie/spierblokkades op te heffen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.


Wat is het effect van cupping therapie

Nadat de huid is opgewarmd wordt er een cup op geplaatst, vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het spierverloop.  Ook kunnen er op een bepaalde zone (bv trapezius zone) cups geplaats worden die een paar minuten blijven staan.         
Het cuppen is niet pijnlijk, maar kan wel even een onaangenaam gevoel geven. De vacuümkracht van de cup kan dan eventueel verminderd worden. 
Het therapeutisch effect is echter wel afhankelijk van de zuigkracht die door de cupping ontstaat. Het is één van de effectiefste manieren om de pijn en spierspanning snel te verminderen. 
Doordat de huid vacuüm wordt getrokken worden de histamine (= weefselhormoon, veroorzaakt roodheid)  en de endorfine (= natuurlijke pijnstiller) lokaal gestimuleerd waardoor het behandelende gebied min of meer wordt verdoofd. Hoe verstoorder het gebied hoe gevoeliger het “gecupte” gebied na de behandeling is. In het ergste geval kan je +/ 4 dagen napijn hebben, de hersteltijd wordt na elke behandeling korter. Op de plaats waar de plaats waar de cup is geplaatst kan een rode tot paarse verkleuring te zien zijn, deze zal na een aantal dagen weer verdwijnen.
Cupping dringt diep door tot in de bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt.                                                                                                                             
Ook het gebied tussen de wervels kan ‘losgetrokken’ worden, wat masserend moeilijk is. Door de negatieve druk in de plastic cups word de afvoer van verhard vetweefsel bevorderd.  
Vooral bij spier en gewrichtspijnen is het effect snel merkbaar. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverslakking opgeheven. Je komt zogezegd ‘ruimer in je vel te zitten’. Na een Cuppingbehandeling voelt men zich mentaal en fysiek een stuk beter!
De cupping therapie kan bij iedere massage worden toegepast en is dus geen therapie op zich. Wel gebeurt dit altijd in overleg met de cliënt en na de nodige uitleg hierover. Hier worden geen extra kosten voor aangerekend.

Voor wie is cupping therapie geschikt
Met het opheffen van energie/spierblokkades kan cupping effectief worden toegepast bij onder meer:

  • schouderklachten / frozen shoulder 
  • armklachten
  • spier en gewrichtsklachten
  • stress gerelateerde spierspanning
  • rugklachten
  • sportblessure
  • zwelling, vocht in knie en enkel
  • versoepeling van littekenweefsel
  • verlichting van klachten bij fibromyalgie
Voor wie is cupping therapie niet geschikt

Niet iedereen kan een cuppingbehandeling ondergaan, zwangerschap, koorts, een flinke verkoudheid, veel te hoge bloeddruk en behandeling van chemo of bestraling zijn redenen om geen behandeling te ondergaan. Heeft u last van spataderen, dan zullen  de benen niet behandeld worden.    
Het is dus erg belangrijk om het info formulier correct in te vullen