Anglia‎ > ‎

Munkavállalás

Egy kis segítséget szeretnénk nyújtani azok számára akiknek nincs tapasztalatuk az önéletrajz írásban és munka keresésben.
Az Egyesült Királyságban a jelentkezési lap (Application Form) az amit ki kell tölteni amikor ügynökségnél, vagy munkáltatónál jelentkezel. Az önéletrajznak (CV, Curriculum Vitae) is fontos a szerepe, de a munkáltatók jelentős része csak az általuk írt jelentkezési lapot fogadja el. Érdemes regisztrálni munkaajánló weboldalakra és feltölteni a CV-det (RTF vagy PDF file javasolt). A munkáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a tapasztalatra, így az elmúlt 2 év munkában szerzett tapasztalatod az egy nagyon fontos rész a CV-ben. 

NI Szám Igénylés
A National Insurance (NI) számot (TB szám) a helyi Job Centre Plus irodán keresztűl tudod ígényelni - időpontot kell kérni a 0845 6000 643 -as telefonszámon (gov.uk). Az interjúra vidd el minden fontos iratodat és a leveleket az új bankszámládról hiszen ezzel tudod igazolni az új lakhelyedet. Az új munkaszerződésed is kell a munkáltatódtól vagy ügynökségtől. 
Információt a www.gov.uk oldalon találsz.
Amint megérkezett a NI számod, igényeld meg az European Health Insurance Card (EHIC) amit a www.nhs.uk oldalán találsz. Ezzel a kártyával tudsz odahaza (és Európában) egészségügyi ellátást kapni ami lehet ingyenes, vagy csökkentett költségű. A kártya igénylése ingyenes az NHS oldaláról.

Munkavállalással, társadalom biztosítással kapcsolatos információkat a www.gov.uk oldalán találsz.

TB Bejelentési Kötelezettség Magyarországon
A TB-nél odahaza - www.oep.hu - be kell jelentened azt, hogy már itt vagy biztosítva azaz rendelkezel National Insurance Number-ral. Valószínűleg a "Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy" nyomtatvány lesz a neked megfelelő, de mindenképpen olvasd végig a bejelentőlapok listáját » E-nyomtatványok - ezen az oldalon kívűl vannak más nyomtatványok az OEP oldalán, nézz körül. A TB fel fogja függeszti a TAJ számodat ideiglenesen, hiszen TB befizetés nem érkezik be hozzájuk tőled. A bejelentés elmulasztása pénzbüntetéssel jár (10 000 - 100 000 Ft). 
Ezt követően igényeld meg az European Health Insurance Card (EHIC) amit a www.nhs.uk oldalán találsz. Ezzel a kártyával tudsz odahaza (és Európában) egészségügyi ellátást kapni ami lehet ingyenes, vagy csökkentett költségű. A kártya igénylése ingyenes az NHS oldaláról.

A friss, hivatalos információt a belinkelt oldalakról kapsz, a fenti információ mindössze tályékoztató jellegű.


Önéletrajz és Kísérőlevél
CV & Covering Letter

Több típusú önéletrajzot lehet készítteni, talán a leggyorsabb módja  az EuroPass ingyenes szolgáltatása bár nem mindenki kedveli az Europass formátumát - többeknek az a véleménye, hogy csak is a brit szabványnak megfelelő CV-t kell készítteni - ehhez segíthetnek a könyvtárból kikölcsönözhető könyvek. 

Folyt köv.


Könyvajánló

Ready Made CVs by Lynn Williams • 2009

How to write a brilliant CV by Corinne Mills • 2009

The ultimate CV book by Martin Yate • 2007


Országos Linkek  - Munka Keresés
Kapcsold a keresőt az "UK only"-ra


Infó

Hasznos Információk Magyar Nagykövetség - London

Egy Új Élet Golden Pisces Advice Services 

Leszkovár Judit - Liverpool

EuroPass ingyenes online önéletrajz szerkesztő
Élet és munka AngliábanMunka Keresés
Job Search

1. Javaslom, hogy nyiss — ha még nincs — egy co.uk vagy .com e-mail címet 

2. Vegyél egy angliai mobil számot — talán az Asda ajánlja az egyik legolcsóbb feltőlthető SIM kártyát: Asda mobile

3. Készíts magadnak egy információs jegyzetet, ami tartalmazza az előző munkahelyeidet, iskolai végzettségeidet, tanfolyamaidat és lakcímeidet dátumokkal együtt. Ezekre az információkra mindig szükséged lesz amikor Application Form-ot töltesz ki, vagy a CV-det szerkeszted. Érdemes RTF szövegszerkesztőt használni (pl: WordPad - windows, TextEdit - mac) mert ez a formátum (.rtf) kompatibilis minden operációs rendszerrel és szinte minden szövegszerkesztő tudja kezelni ezt a file fajtát — képet nem lehet beilleszteni, de erre nincs is szükség. 

4. Készíts önéletrajzot és kísérőlevelet, amit természetesen mindig át kell szabni a célzott munkahírdetésnek megfelelöen. A könyvtárakban találsz CV-vel kapcsolatban könyveket. 

5. Itt Bristol-ban az Evening Post szerdai kiadásában vannak a munkaajánlatok amelyek általában a Jobsite Thisisbristol weboldalon is megjelennek. 

6. Nyiss bankszámlát - A Lloyds Bank népszerű, a cash account nyitáshoz csak az útleveledre van szükség és az új lakcímedre.

7. Jelentkezz ügynökségeken

8. Regisztrálj munkaajánló oldalakon (fenti linkek), és töltsd fel a CV-det. Érdemes megnézni a nagyobb cégek, bevásárlóközpontok oldalait is mint például Asda, Ikea, Tesco, Boots http://www.mallcribbs.co.uk

9. Amikor már van munkaszerződés a kezedben ügynökségtől vagy más munkáltatótól akkor itt az idelye hogy igényelj National Insurance (TB) számot. Ehhez információt a Job Centre Plus irodákból kapsz vagy a www.gov.uk oldalon találsz.
Idöpontot tudsz kérni a 0845 6000 643 telefonszámon.
Az interjúra vidd el minden fontos iratodat és a leveleket az új bankszámládról hiszen ezzel tudod igazolni az új lakhelyedet - a munkaszerzödésedet se felejtsd otthon.