Vy från Brf Sundet

Hammarby Sjöstad är en av Stockholms största stadsbyggnadsprojekt. Arkitekten Mats Egelius skrev till utställningen Bo02 att visionen var att släppa in sjöljuset i boendet. Det ledde till en 'arkitektonisk grammatik' för arkitekter och byggföretag. En viss stil skulle råda, en ledighetens fasader, där de boende skulle leva med utsikten. Sjöstaden blev ett svar på millennieskiftets arkitektoniska trender; balkonger, kommandobryggor, öppna terasser som om svenska Hammarby sjö var en vik av Medelhavet.

Sickla udde påminner på avstånd om ett kryssningsfartyg, med vita vinklar och balkonger, räcken, relingar och glasväggar. Sjöstaden är som ett magnifikt hotellområde, byggt för Lady & Lufsen-nätter i ett milt klimat.
 
Mitt emot Brf Sundet på restaurang Göteborgs bryggservering, med tårna över det svarta vattnet och blicken hoppande från hus till hus längs Sickla kanals stränder infinner sig känslan av underverk.
 
Brf Sundet byggdes 2001-2003 och har totalt 37 lägenheter. Byggherre var Skanska Bostäder, arkitekt Hedborg Gyllhammar arkitekter genom Michael Hedborg, Stina Stensland och Jenny Weyler. De stora fönstren och balkongerna ger husen en speciell karaktär. Ett exempel på kännetecknade särdrag och god funktion är entréerna och trapphusen. Materialen är valda för att vara båda vackra och tåliga. Föreningen äger två byggnader.
 
Det bågformade slusshuset vid den öppna platsen har ett gemensamt entréatrium med 6 lägenheter per plan i 4 våningar. Bågformen, med balkonger och uteplatser längs fasaden i väster, samspelar med grannhuset tvärs över den cirkulära parken.
 
Byggnaden närmast Södra länken fanns ursprungligen inte med i planeringen, utan tillkom för att avsluta raden med punkthus utefter Sickla Kaj. Huset har en form som sluter sig mot trafikleden och öppnar sig mot gården i väster. Det består av 4 lägenheter per plan i 4 våningar + etage, fördelat på 2 trapphus.
 
I garaget som finns i huset på andra sidan gatan finns 68 parkeringsplatser. Garaget delas med Brf Älven. Det finns en kö till garageplatserna, men den är för närvarande kort. 

Gemensamma utrymmen

Det finns en gemensamhets-/fest-/övernattningslokal med pentry och dusch på Sickla Kanlagata 64 och en bastu/relax med gym, samt ett bio/pingisrum  på Sickla Kanalgata 60 som delas med Brf Älven.