Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Vi är en ideell oberoende förening - Seniorer lär seniorer använda digital teknik.

Vårt utbud består av kurser, cirklar, juntor, träffar och IT-support.

Hej!

Vi önskar dig en fin sommar och hoppas att du kan träffa dina vänner som du inte sett på länge.

Stort tack för att du deltagit och medverkat i vårt digitala program under vårterminen . Vi har träffats digitalt många gånger och det har varit trevligt även om det inte slår fysiska möten. Våra populära juntor har varit välbesökta och fredagsträffarna likaså. Vi har blivit mer digitala under året som gått och det kan vi dra nytta av även i fortsättningen. Programmet våren 2021 pdf

Vi planerar redan nu för höstterminen som vi hoppas innebär fler fysiska möten. Det ska bli så roligt att ses igen! Höstterminen startar i september.

Kontakta oss

Om du har frågor under sommaren kan du mejla till it-akuten@seniornetbotkyrka.se så svarar vi så snart det går.

Glada hälsningar
SeniorNet Botkyrka


Digitalare tillsammans med
DigiCare Tillsammans


SeniorNets lokala föreningar delar erfarenheter och tips om att lära ut användning av digital teknik till seniorer via appen DigiCare Tillsamman. Öppet för alla utan kostnad.


Kanel Digital SeniorNet Södermalm, Digitalfika SeniorNet Sollentuna, Digitalare tillsammans arrangeras av olika SeniorNets föreningar. SeniorNets digiala fotoklubb Hässelby/Vällingby och Tyresö, SNÖ på tidagar, SeniorNet Örebro.


Du deltar via appen DigiCare Tillsammans som du kan hitta i App Store eller Google Play. Välkommen!

Nedan finns en lista på aktuella DigiCare Tillsammans träffar.

Senioraktiviteter i Botkyrka kommun - länk till kommunens webbplats.

Digital delaktighet med PTS! – populärt seminarium 21 maj

Charlotte Aleman och Andreas Richter enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om ”Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på ett seminarium den 21 maj. ”Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt” är inledningen till PTS Digitalhjälpen.

Digitalhjälpen och Bryt isoleringen – PTS Presentation 21 maj 2021
Det går även att se V
olontärbyråns inspelning av motsvarande presentation i efterhand.

SenioNet Swedens Tidigare öppna föreläsningar.

Hittaut i Tullinge, Lida och Hågelby

Hittaut är en populär form av fysisk aktivitet där du med hjälp av en karta /digital eller på papper) letar checkpoints i din omgivning. Det är Tullinge SK som är arrangör och kommunen som ger stöd.

Ta med Hittautkartan på promenaden eller cykelturen. Vid varje checkpoint finns en kod som du kan registrera på ditt konto. Du upptäcker nya ställen och det är jättekul!
Hittaut pågår till 31 oktober 2021.

Länk till Hittaut Tullinge.

Digital fredagsträff 14 maj

Tema: Handla - köp och sälj - säkert på nätet!

Olle Lennartsson och Owe Eriksson hade en omfattande genomgång av att handla - köp och sälj - säkert på nätet på digitala fredagsträffen den 14 maj.

E-handeln har nästan exploderat under pandemin. Och visst är det bekvämt att få varorna till dörren precis på klockslaget som du fått besked om. Men det finns en hel del att tänka på när man beställer, betalar och eventuellt skickar i retur.

Handla säkert på nätet 14 maj OE och OL.pdf

SeniorNet Botkyrka

Fredagsträffen 16 april - Pytt i IT-djungeln

Det händer så oerhört mycket i IT-världen Owe Eriksson och Olle Lennartsson gjorde en spännande guidning i IT-djungeln på fredagsträffen den 16 april.

Ur innehållet:
Nya ord och begrepp: Corona-året har gett oss förutom nya ord ett nytt sätt att arbeta och umgås.
Användbara och praktiska och tips: Bank-ID, Internetbanktjänster, digitala brevlådor och underhållning, för nytta och nöje.
IT-nyheter och trender: Nyheter från den digitala CES-mässan (Consumer Electronic Show) i Las Vegas i jan. 2021. Några trender inom inom bilindustrin, digital marknadsföring och nya sociala medier.

Det blir en fortsättning vid ett senare tillfälle om AI som är ett stort område.
Här kan du ta del av presentationen Pytt i IT-djungeln 16 april

Dataspel för nöje, gemenskap och hjärngympa!

Inger Grotteblad, professionell gamer i Silver Snipers, berättade på SeniorNet Swedens seminarium den 23 april om sitt stora engagemang i dataspel. När hon gick i pension för några år sedan testade hon barnbarnens favorit Counter Strike. Det gav mersmak och snart var hon med i laget Silver Snipers som blev världsmästare i seniorklassen 2019.

Dataspel för nöje, gemenskap och Hjärngympa 23 april Inger Grotteblad
SeniorNet Sweden

Mobiljuntor

Vi träffas med mobiler/plattor för att lära oss mer. Du behöver ha tillgång till egen smart mobil och ha baskunskaper. Mobiltelefoner blir alltmer funktionsrika, så det finns alltid något kul att utforska.

Androidjuntan den 15 april

Det var mycket nöjda deltagare på vårens avslutande digitala mobiljunta. Inför hösten är det möjligt att det blir både digitala och fysiska möten.

Plats: digitalt via Zoom
Ledare: Gunilla Sätterberg/Inger Feldhofer

Sommartips: Upptäck Historien - Följ med på en digital vandring, Stockholm läns museum.

Några uppslag inför hösten: Röststyrning, Repetera sociala medier, Städa på nätet - hur tar man bort konton och mycket annat.

Lär dig själv genom att lära andra

Vi du bli handledare eller assistent och hjälpa andra att bli digitalare? Hör gärna av dig, vi och våra seniorer behöver dig. Att hänga med i den digitala utvecklingen berör alla och betyder så mycket. Ta en aktiv del i vår härliga förening. Du är så välkommen. Tipsa även dina vänner som kan vara intresserade.

Skriv till seniornet22@gmail.com och berätta vad du önskar bidra med.

Vi ses i höst, då fortsätter juntorna.
SeniorNet Botkyrka

SeniorNet Botkyrkas årsmöte

Tid: torsdag 8 april 2021, kl.13.00

Plats: Digitalt via Zoom


Årsmötet är genomfört och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Lars-Erik Sjölund omvaldes till ordförande.

Välkommen till Owe Eriksson som återinvaldes i styrelsen.


Stort tack till Lennart Blixt och Bengt Gulin för ett fantastiskt engagemang och värdefulla insatser i styrelsen och verksamheten.

Lennart Blixt har valt att lämna sitt uppdrag som ledamot och sekreterare i styrelsen.

Bengt Gulin kommer även framöver ge fortsatt ovärderlig hjälp inom IT-området, men lämnar sin suppleantplats i styrelsen.


De konstituerande mötet hölls direkt efter årsmötet. Styrelsen och roller.


SeniorNet Botkyrkas årsmöte 2021 - handlingar


Blåsippspromenad vid Norborgs herrgård

SeniorNet Botkyrka gjorde en trevlig vårpromenad den 24 mars vid Norborgs herrgård.

"Och vi såg blåsippor - det såg ut som man hade strött ut buketter i en backe bakom orangeriet. Utsikten över Mälaren från tornet är fantastisk och man ser över till Ekerö kyrka och Sturehovs krukmakeri", säger Ulla Comérus som tillsammans med Gunilla Sätterberg tog initiativ till promenaden.

Se bilder och läs mer om blåsippspromenaden vid Norsborgs herrgård.

Vi får hoppas det blir fler promenader framöver.

Lär dig ta bättre bilder

SeniorNet Sweden fortsätter med digitala föreläsningar för medlemmar i hela det nationella nätverket. Den 26 mars var temat fotografering.

Anna Kagebeck, webbkonsult och fotograf, delade med sig av sina bästa fototips och gav in­spi­ration till att ta bättre bilder.

Ny IT-akut våren 2021

Vi öppnar nu upp för en ny IT-Akut, dit du som vill ha hjälp med dina IT-problem kan vända dig.

Mejla dina frågor till it-akuten@seniornetbotkyrka.se

IT-Akuten är bemannad med flera handledare som tar emot dina frågor. Sedan får du svar så snart som möjligt av en handledare som är kunnig inom just ditt område. Du kan också få en tid bokad för att få praktisk hjälp på Digitala Datorstugan och till den finns viss tid reserverad på onsdagar.

Välkommen till IT-akuten och Datorstugan.

Fredagsträff, 19 mars - Vart är vården på väg?

Anders Magnusson, läkare, Olle Lennartsson och Owe Eriksson gjorde en grundlig och uppskattad genomgång på temat: Vart är vården på väg?

Innehållet i presentationen omfattade:
Coronaläget. Vad är e-hälsa? Digitala vårdgivare.
e-hälsa - framtiden, AI inom sjukvården.
Erfarenheter av några e-hälsoappar; Blodtrycksdoktorn, Joint Academy m fl. samt något om 1177 Vårdguiden.

Presentationen; Vart är vården på väg? pdf.

Fredagsträffen 19 februari - digitala möten

Glädjande att så många deltog vid fredagsträffen den 19 februari och att alla lyckades koppla upp sig till Zoommötet utan större problem.

Tema: Digitala möten; håll möten och träffa dina vänner på skärmen via Skype, Zoom, Teams, Google Meet, Facetime och WhatsApp. Ledare: Sune Nilsson/Olle Lennartsson/Ulla Comérus.

Sune Nilsson gick igenom och talade om fördelarna med att använda Skype särskilt vid kontakter med sina nära och kära. När det gäller Zoom genomgången finns också ett underlag från tidigare utbildningar.

Skype och andra videoverktyg, Sune Nilsson 19 feb.pdf

Zoom för handledare, 4 november 2020

Zoom grunder 4 november 2020

Olle Lennartsson talade om läget beträffande vaccinering och varnade också för att bedragare ger sig ut för att hjälpa till med tider till vaccinering. Men en regel gäller lämna inte ut kortuppgifter, BankID, inloggningsuppgifter etcetera. Om vårdcentralen ringer så ber de inte om sådana uppgifter.

Ulla Comérus berättade om hur man praktiskt gör fotoalbum/böcker och kom även in på området släktforskning.

SNB - Fotoalbum, Ulla Comérus.
Ta del av presentationen Släktforskning, Ulla Comérus 13 nov 2020.

Fredagsträffar- tidigare tillfällen

Seniorsurfarna säsong 2


I den roliga och lärorika andra säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare. Det är återigen ett veckolångt träningsläger med fullt fokus på digitala färdigheter.


Alla sex avsnitt och Seniorsurfarskolan finns på UR-play och SVT-play. Vidare finns en studiehandledning för cirklar.


SeniorNet Sweden/tre klubbar har ingått i referensgruppen till programmet.


Gunilla Sätterberg och Ulla Comérus, planerar för en uppföljning med programmet som bas. Perfekt att göra övningarna tillsammans. Vi återkommer med ett uppföljningsprogram i höst.

Seniorsurfarna säsong 2 UR-play

Seniorsurfarskolan


Vår verksamhet har varit igång under hela pandemin och vi har tack och lov träffats ändå med hjälp av videoverktyg. Vi har blivit bättre och bättre på att hantera tekniken och vi hjälper dig gärna så att du kan delta i våra aktiviteter och givetvis också andras digitala möten. Lite strul blir det ibland men vi lär oss tillsammans.

Hur hanterar du Zoom?

Presentationer från digitala seminarier om videoverktyget Zoom.

Sune Nilsson, SeniorNet Botkyrka och Olle Lennartsson mvar mötesvärdar.

Zoom för handledare, 4 november 2020

Zoom grunder 4 november 2020

Lär seniorer använda IT - bli handledare!

SeniorNet Botkyrka söker personer som vill vara handledare, assistenter och föreläsare.

Detta är en fantastisk möjlighet. Har du intresse för och någon vana av att undervisa är det ett stort plus.

Vi erbjuder en handledarutbildning för dig som är intresserad av att medverka. Vi stöttar varandra i arbetet. Föreningen ingår i ett nationellt nätverk och du får ta del av en rad förmåner.

Skicka gärna din intresseanmälan till: seniornetbotkyrka@hotmail.com

Se även Handledarguiden som är ett stöd för dig som vill hjälpa andra.

Hjälp oss värva ännu fler medlemmar!

Berätta gärna om SeniorNet Botkyrka för dina vänner och uppmuntra till att bli medlem.

SeniorNet Botkyrka, program våren 2021pdf.

Bli medlem i SeniorNet Sweden Välj SeniorNet Botkyrka som din lokala klubb.

Trygg hantering av personuppgifter, länk till GDPR Policy.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SAMVERKAN

SeniorNet Sweden webbplats

SeniorNet Sweden Facebook