Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Nu är vårt nya program för vårterminen 2021 igång!

Kurser, cirklar och träffar genomförs på distans med hjälp av Zoom.


Hej!

Här kommer SeniorNet Botkyrkas trevliga program för våren 2021. Vi fortsätter digitalt och använder Zoom som verktyg.

SeniorNet Botkyrka, program våren 2021pdf.

Juntor i olika former med mer aktiviteter för deltagarna finns med i programmet. Kurser och cirklar likaså. Vi fortsätter givetvis med fredagsträffar, alltid med nya aktuella teman.

IT-akuten är en ny aktivitet och kopplas till Datorstugan. Längre fram i vår gör vi också en uppföljning av Seniorsurfarna säsong 2 med roliga övningar tillsammans.

Välkommen

SeniorNet Botkyrka

Kallelse till SeniorNet Botkyrkas årsmöte

Tid: torsdag 8 april 2021, kl.13.00

Plats: Digitalt via Zoom


Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 25 mars 2021.


SeniorNet Botkyrkas årsmöte 2021


Välkommen!

Ny IT-akut våren 2021

Vi öppnar nu upp för en ny IT-Akut, dit du som vill ha hjälp med dina IT-problem kan vända dig.

Mejla dina frågor till it-akuten@seniornetbotkyrka.se

IT-Akuten är bemannad med flera handledare som tar emot dina frågor. Sedan får du svar så snart som möjligt av en handledare som är kunnig inom just ditt område. Du kan också få en tid för att få praktisk hjälp på Digitala Datorstugan som kommer vara öppen/reserverad på onsdagar klockan 14.45 - 17.15

Välkommen till IT-akuten och Datorstugan.

Digitala juntor och fredagsträffar i mars

Mobiljunta iPhone/iPad, 17 mars 09.00 - 11.15

Länk till Mobiljunta iPhone/iPad

PC junta, 17 mars kl. 11.45 - 14.00

Länk till PC junta

Fredagsträff, 19 mars kl. 10.00 - 12.00

Länk till Fredagsträff

Mobiljunta Android, 25 mars kl. 09.00 - 11.15

Länk till Mobiljunta Android

Du kan ansluta till fredagsträffar och juntor ca 15 minuter innan programmet startar.

Välkommen till våra öppna träffa under vårterminen!

Avgift: 20 kr för fredagsträffar och 50 kronor för juntor.

Vi ses på skärmen!

SeniorNet Botkyrka

Fredagsträffen 19 februari

Glädjande att så många deltog vid fredagsträffen den 19 februari och att alla lyckades koppla upp sig till Zoommötet utan större problem.

Tema: Digitala möten; håll möten och träffa dina vänner på skärmen via Skype, Zoom, Teams, Google Meet, Facetime och WhatsApp. Ledare: Sune Nilsson/Olle Lennartsson/Ulla Comérus.

Sune Nilsson gick igenom och talade om fördelarna med att använda Skype vid kontakter med sina nära och kära. När det gäller Zoom genomgången finns också ett underlag från tidigare utbildningar.

Zoom för handledare, 4 november 2020

Zoom grunder 4 november 2020

Olle Lennartsson talade om läget beträffande vaccinering och varnade också för att bedragare ger sig ut för att hjälpa till med tider till vaccinering. Men en regel gäller lämna inte ut kortuppgifter, BankID, inloggningsuppgifter etcetera. Om vårdcentralen ringer så ber de inte om sådana uppgifter.

Ulla berättade om hur man praktiskt gör fotoalbum/böcker och kom även in på området släktforskning.

Seniorsurfarna säsong 2, premiär 9 februari


I den nya roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare. Det blir återigen ett veckolångt träningsläger med fullt fokus på digitala färdigheter.


Den 9 februari släpptes alla sex avsnitt på UR-play och SVT-play, samt studiehandledning för cirklar.

Avsnitt 1 av Seniorsurfarna sänds i SVT1 klockan 21.00. Redan nu finns Seniorsurfarskolan på UR play. Kattis Ahlström går igenom och visar praktiskt de digitala tjänster och begrepp som behandlas i Seniorsurfarna.


SeniorNet Sweden/tre klubbar har ingått i referensgruppen till programmet.


Gunilla Sätterberg och Ulla Comérus, i vår förening förbereder som bäst en digital cirkel/kurs med programmet som bas. Perfekt att göra övningarna tillsammans. Titta gärna på programmen på SVT eller SVT play/UR-play.

Seniorsurfarna säsong 2 UR-play

Fredagsträffar våren 2021

Vårens första digitala fredagsträff är inplanerad till den 19 februari klockan 10 - 12.

Temat handlar om att använda olika program för videomöten; Zoom, Skype, Google Meet, FaceTime, eller WhatsApp. Vilket program är enklast och bäst för att träffa kompisar och släktingar? Vilka program är bra för andra och lite större möten?

Vi använder Zoom på våra fredagsträffar tills vidare, och länken till mötet kommer finnas här.
Du kan använda dator, platta eller mobil.


På kommande träffar tar vi upp: E-hälsa nyheter och Alltid Öppet, Näthandla och betala med mobil samt Släktforskning och DNA.


Länk till Fredagsträffar


Vi ses snart
Välkommen.

Vi hoppas att du har hälsan och mår bra!

Vi är många som funderar över hur vaccinationen kommer gå till och så här skriver vårdcentraler i Botkyrka 20 februari 2021.

De som har störst behov av att skyddas mot covid-19 kommer erbjudas vaccin mot sjukdomen först enligt Folkhälsomyndighetens prioritering.

Därför kommer vårdcentralen först erbjuda vaccin till personer som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser. Detta arbete görs i samverkan med kommunen. Du som berörs av detta erbjudande kommer att få information när vi kan erbjuda dig vaccin.

Därefter är det våra listade patienter som är 65 år eller äldre som vi kommer erbjuda vaccin. De äldsta kommer vaccineras först. Vi kommer att meddela här på vår webbplats när denna vaccinering kan påbörjas. Det går inte att boka tid ännu.

Ni kan känna er trygga med att vi kommer följa prioritetsordningen och erbjuda vaccin så snart som vi får tillgång till det. Läs aktuell information om vaccin mot covid-19 på 1177.se

Botkyrka kommun, om corona.

Vår verksamhet har kunnat vara igång under hösten och vi har tack och lov träffats ändå med hjälp av videoverktyg. Vi har blivit bättre och bättre på att hantera tekniken och vi hjälper dig gärna så att du kan delta i våra aktiviteter och givetvis också andras digitala möten. Lite strul blir det ibland men vi lär oss tillsammans.

Försök inte lura mig, på fredagsträffen 4 december

Olle Lennartsson bjöd på en matnyttig genomgång och svarade på många frågor på temat Säkerhet – handla och agera säkert på nätet.

Programserien: UR Samtiden - Försök inte lura mig
Vi tittade på de tre avsnitten om bedrägerier på UR-play och hade en diskussion efter varje avsnitt. Avslutningsvis gjorde Olle en sammanfattning av goda exempel, ”best practises” om hur vi ska undvika att bli lurade.

Tid: 4 december
Plats: Digitalt via Zoom

Uppskattad fredagsträff 13 november om släktforskning

Ulla Comérus berättade engagerat om sitt stora intresse för att släktforska på fredagsträffen den 13 november. Det var både lärande och i allra högsta grad inspirerande samt jättetrevligt. Roligt att så många deltog och också bidrog med sina kunskaper.

Ta del av presentationen Släktforskning, Ulla Comérus 13 nov 2020.

Vill du kontakta Ulla Comérus så har hon mejladress; ulla@comerus.net

Vi ser fram emot att träffas på fredagar!

Foto: pixabay

Fördjupning av hur du hanterar Zoom - 4 november

Det var många som tog chansen att prova hur man använder videoverktyget Zoom. Detta tillfälle var till för att lära sig lite mer om verktyget.

Tid: onsdag den 4 november klockan 10.00 - 12.15

Sune Nilsson, SeniorNet Botkyrka var mötesvärd och även Olle Lennartsson medverkade.

Zoom för handledare, 4 november 2020

Zoom grunder 4 november 2020

Försök inte lura mig!

Ny UR-play TV-serie om bedrägerier. Försök inte lura mig

https://urplay.se/program/218895-ur-samtiden-forsok-inte-lura-mig-telefonbedragerier

Birgitta Jonsson SeniorNet Kungsholmen medverkar i programmet om telefonbedrägerier.

Tänk säkert kampanj

Det är lätt att värdefull information hamnar i fel händer. Genom att tänka dig för när du agerar på nätet och genom några enkla åtgärder så kan du komma långt i ditt uppkopplade liv.

Källa: MSB

https://www.msb.se/tanksakert

Webbinarium på Facebook:

https://www.facebook.com/MSBse/videos/676340612997712

Svenskarna och internet 2020 publicerades 15 december

Svenskarna och internet: Internetstiftelsen

Digitalhjälpen

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt. På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

I tider av isolering är digital inkludering viktigare än någonsin. Därför finns Digitalhjälpen. En sida med vägledning och tips som hjälper äldre att förstå och använda digitala tjänster och verktyg.

Källa: PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/

Lär dig om medie- och informationskunnighet

Här hittar du program som hjälper dig att navigera i flödet av nyheter, reklam och information. Allt för att du ska kunna genomskåda budskapet och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av det som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Källa: UR-Play, MIK

Vi går nu över till medlemskap per kalenderår

Ditt medlemskap kommer i fortsättningen att gälla från 1 januari till 31 december, istället för som hittills löpande 12 månader med periodstart när du blev medlem.

Den sista betalningsavin som gäller för löpande 12 månader går ut 1 november 2020. Fram tills dess betalar du på vanligt sätt.

Du behöver inte göra någonting, men på din kommande avi står det ett annat belopp än årsavgiften på 250 kronor, eftersom vi gör en justering i förhållande till din periodstart.

SeniorNet Sweden https://seniornet.se/

Äldres trygghet i den digitala världen

Inspelat program från Bokmässan 26 september. Äldres trygghet i den digitala världen.

"Bara bluff", en ny bok. Vanligast är kortbedrägerier vid näthandel men vishing (någon som ringer upp) drabbar hårdast.

Råd: spärra bankkortet mot internetköp och blippbetalningar. Läs boken "Bara bluff". Gå utbildningen "Försök inte lura mig", TV serie på UR-Play.

Vi har själva ett ansvar att vara försiktiga, utbilda oss och vara medvetna.

Lär seniorer använda IT - bli handledare!

SeniorNet Botkyrka söker personer som vill vara handledare, assistenter och föreläsare.

Detta är en fantastisk möjlighet. Har du intresse för och någon vana av att undervisa är det ett stort plus.

Vi erbjuder en handledarutbildning för dig som är intresserad av att medverka. Vi stöttar varandra i arbetet. Föreningen ingår i ett nationellt nätverk och du får ta del av en rad förmåner.

Skicka gärna din intresseanmälan till: seniornetbotkyrka@hotmail.com

Se även Handledarguiden som är ett stöd för dig som vill hjälpa andra.

Hjälp oss värva ännu fler medlemmar!

Berätta gärna om SeniorNet Botkyrka för dina vänner och uppmuntra till att bli medlem.

Kurskatalog hösten 2020

Bli medlem i SeniorNet Sweden Välj SeniorNet Botkyrka som din lokala klubb.

Trygg hantering av personuppgifter, länk till GDPR Policy.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

SAMVERKAN

SeniorNet Sweden webbplats

SeniorNet Sweden Facebook