Tad Williams


 
     


Sjećanje, Tuga i Trn

Prijestolje od zmajokosti
Kamen oproštaja
Toranj zelenog anđela - prvi dio
Toranj zelenog anđela - drugi dio
 

 
MOJE MIŠLJENJE: Tad Williams smatram dobrim piscom fantastike. Ovaj ciklus knjiga Sijećanje, Tuga i Trn mi se svidio, ali nisam potpuno oduševljen s njim. Pisac previše ide u pojedinosti kod nekih stvari, te time ne drži  čitatelja posve zaokupljenim. Malo je dosadan kod nekih stvari, te je dosta događaja predvidivo u knjizi. Ali ipak za mene je ovo dobar ciklus knjiga. Sa svojom novom trilogijom me jednostavno iznenadio na bolje. Tek je izašla prva knjiga trilogije pod naslovom Sjenovita međa i moram reći da mi odlična, te da jedva čekam nastavak priče. Svi oni ljubitelji fantastike koji nisu čitali Williamsa, neznam što čekate!
S.M.
 


PRIJESTOLJE OD ZMAJOKOSTI
THE DRAGONBONE CHAIR
 
 

Broj stranica: 672

Težina: 1250 g

 
Kratak opis knjige:

  Prijestolje od zmajokosti Tada Williamsa, prvi dio gigantskog djela Sjećanja, Tuga i Trn, obuhvaća prvih 800 od ukupno 3000 stranica. Svijet koji je izmaštao Williams prebogat je zanimljivim likovima, lukavim zapletima, neočekivanim obratima, drevnom poviješću i živopisnim krajolicima da bi i mali dio toga stao u nekoliko redaka natuknica o sadržaju.
U ovoj knjizi naći ćete zmajeve i čarobnjake, patuljke i vilenjake, divove i junake, zle sile i princeze, izdajnike i izbavitelje – sve ono od čega se sastoji dobra fantastika. A od svih knjiga napisanih na ovu temu Sjećanje, Tuga i Trn jedna je od rijetkih koja može samom snagom pripovijedanja stati uz bok Gospodaru prstenova. U prijevodu Milene Benini i uz izvornu ilustraciju velikog majstora Michaela Whelana, Prijestolje od zmajokosti Tada Williamsa odvest će vas u dalek i čaroban svijet.

 
 
 
 
 
 
 
KAMEN OPROŠTAJA
STONE OF FAREWELL
 
Broj stranica: 698
 
Kratak opis knjige:

  Pripovijest o dječaku Simonu i njegovoj pustolovini tijekom potrage za čarobnim mačevima Sjećanjem, Tugom i Trnom započeta u Prijestolju od zmajokosti, Tad Williams nastavit će u Kamenu oproštaja, drugom dijelu sage.
  Dok Simon od zbunjenog mladića izrasta u mladog viteza, preostali preživjeli članovi “Saveza Pergamene” raštrkani širom Osten Arda svaki sa svojim djelićem odgonetke o ulozi triju čarobnih mačeva u bitci protiv Kralja Oluje, pokušavaju se okupiti u drevnoj čarobnoj naseobini vilenjaka sagrađenoj na vrhu gromadne stijene koju nazivaju Kamen Oproštaja.
Simona će zimsko putovanje dovesti u začarani svijet vječnog ljeta gdje stoluje kralj Sitha, Binabik će morati donijeti sudbonosnu odluku razapet između ljubavi i dužnosti, princ Jošua morat će ponovno osvojiti svoje kraljevstvo ali i srce svoje nevjenčane supruge, a princeza Miramele naići će na niz kušnji u svojoj potrazi za novim saveznicima.
U prijevodu Tajane Pavičević, Kamen oproštaja Tada Willamsa krasi naslovnica Michaela Whelana.
 

Za uvećanu sliku kliknite na sliku.

 
 
 

TORANJ ZELENOG ANĐELA - I. DIO   
TO GREEN ANGEL'S TOWER - PART ONE
 


Broj stranica: 670

Kratak opis knjige:

  Treći dio sage Tada Willamsa Sjećanje, Tuga i Trn, nazvan Toranj zelenog anđela narastao je tijekom pisanja u to``m koji jednostavno nije bilo moguće ukoričiti u jednu knjigu, pa je objavljen u dvije knjige Opsada i Oluja.
  Kralj Elija, sada već lutka u šakama prijetvornog Pyratesa, poslao je vojsku i grofa Fengbalda da dokrajči izbjeglice koji su se okupili oko utočišta njegova brata Jošue na Kamenu Oproštaja. Opsada Jošuina grada i očajnička bitka koju branitelji vode protiv nadmoćnog neprijatelja središnja je priča ove knjige. Preostali kamenčići u mozaiku polako se slažu, tajne se razotkrivaju jedna po jedna, a narod svijetlih Sitha pod vodstvom princa Jirikika mora donijeti odluku: umrijeti zatvorenih očiju ili uzeti oružje u ruke i stati u obranu ljudskog roda prije nego što se neprirodna oluja sruči na Osten Ard i uništi sve živo.
  U drugoj polovici trećeg dijela pod nazivom Oluja, Jošua se odlučuje da s preživjelim izbjeglicama krene na Nabban, dok Miramele zagovara iznenadni napad na prijestolni zamak Visotvrđu i osvajanje preostalih dvaju čarobnih mačeva. Sada će Simon morati pokazati od čega je doista sazdan, a pritom će možda pronaći i istinu o svom porijeklu.
 

 
 

TORANJ ZELENOG ANĐELA - II DIO  
TO GREEN ANGEL'S TOWER - PART TWO
 
 
Broj stranica: 680
 
Kratak opis knjige:

  Monumentalni treći dio sage Sjećanje, Tuga i Trn napokon objašnjava sve tajne, raspliće sve zaplete i daje sve odgovore, no da biste došli do njih treba još pročitati i drugi tom Tornja zelenog anđela, tih posljednjih 680 od ukupno 2720 stranica. Tu na samom kraju puta Simon će se ponovno vratiti na izvorište svih svojih pustolovina u Visotvrđu i Toranj Zelenog Anđela, gdje u samom srcu oluje leži ključ svih tajni. Svi protagonisti jedan po jedan bit će kao nekom čarobnom silom dovučeni na poprište posljednjeg od svih sukoba, konačni obračun s Inelukijem, Kraljem Oluje.
No kada se dim i magla raziđu tko će ostati na nogama, tko će preživjeti neumitnu kataklizmu, a tko će potonuti u mrak zaborava?

  Malo je neobično, nakon tako dugačkog druženja rastati se od Simona i Miriamele te desetina glavnih likova koje je Tad Williams izmaštao u ovoj nevjerojatno kompleksnoj pripovijesti. Nekako je kroz godine zaneseni dječak i mali od kuhinje postao vitez, ratnik, muškarac, a da nije izgubio ništa od svoje dobrote. Gotovo isto tako, mala je princeza, koja nikada nije bila ni ohola ni površna niti umišljena, postala sabrana, promišljena, nesebična žena.
  Lakoća i uvjerljivost kojom Williams preobražava svoje junake i nitkove kroz zbivanja i vrijeme ne žrtvujući pritom ni radnju ni stil niti punu vjerodostojnost svih likova upravo je ona kohezijska sila koja ovaj vrsni primjer fantastike čini tako posebnim i pamtljivim. Nikada ih nećete zaboraviti.

U prijevodu Tajane Pavičević i uz izvornu nenadmašnu ilustraciju Michaela Whelana sa žalošću vas moramo izvijestiti da je drugi tom Tornja Zelenog Anđela kraj sage Sjećanje, Tuga i Trn.

 

 


PLAMENI ČOVJEK    

THE BURNING MAN


 

Broj stranica: 72

 
Kratak opis knjige:

  Pripovijetka Plameni čovjek, izvorno objavljena u zbirci Legende, priča je o knezu Sulisu, gospodaru Visotvrđe iz davnina, a pojavljuju se i neki drugi likovi, poznati iz trilogije Sjećanje, Tuga i Trn, kao što su Hakatri, Nelukijev stariji brat i Valada Geloj.

 O knezu Sulisu pripovijeda njegova pokćerka Breda, što je jedini slučaj kada Tad Williams progovara kroz usta ženskog lika. Kao i sve legende, i Plameni čovjek priča je o tajanstvenim mjestima, čarolijama, ljubavi i izdaji.

Hrvatski prijevod potpisuje Tajana Pavičević, a naslovna ilustracija detalj je s ilustracije Michaela Whelana za knjigu Prijestolje od zmajokosti.

 

 

 
 

SJENOVITA MEĐA  Trilogija

Sjenovita međa
Sjenovita igra
Sjenoviti uspon


SJENOVITA MEĐA
SHADOWMARCH

 
Broj stranica: 664
 
Kratak opis knjige:

  U najsjevernijem dijelu Eiona leži kraljevstvo Sjenovite međe, tik uz rub tajanstvene Sjenovite brane. Princa Barricka i princezu Briony, dvoje nespremnih petnaestogodišnjih blizanaca, dopao je neočekivani zadatak da savladaju prijetnje koje su se nadvile nad kraljevstvo njihova oca.

  Epska priča o misteriji, ljubavi i izdaji, Sjenovita međa, prvi dio trilogije jednog od najpoznatijih pisaca fantastike, nominirana je za najbolju knjigu Udruženja britanskih pisaca fantastike. Algoritam vam, u prijevodu Tajane Pavičević i uz likovnu opremu Michaela Whelana, donosi novu sagu Tada Williamsa, ovaj put o čarobnom svijetu Sjenovite međe.
 

 
 
MOJE MIŠLJENJE: Kod nas je tek preveden samo ovaj prvi dio, no moram priznati da jedva čekam nastavak, jer mi se knjiga izuzetno dopala, premda od Tad Williamsa nisam očekivao ovako dobar prvi dio. Ako su mu i druge knjige ovog ciklusa dobre kao i ova prva onda imam samo riječi hvale, jer se za razliku od ciklusa knjiga kojeg je prije napisao, u ovome se ostavio odugovlačenja i cjepidlačenja, te element iznenađenja je veći nego u njegovom prvom serijalu gdje, se dosta toga moglo predvidjeti.
S.M.
 

 

SJENOVITA MEĐA – 2. DIO: SJENOVITA IGRA
SHADOWMARCH – BOOK 2: SHADOWPLAY

 
Broj stranica: 600
 
Kratak opis knjige:

  Mrak je zavio sunčeve zemlje dok se vojska izobličenih neljudi prelijeva preko Sjenovite brane. Na čelu im je Yasammez, mračna pošast iz noćnih mora. Kradomična se pogodba sklapa pred dverima Južne Međe i zamak ostaje pošteđen, ali stoljeća neprijateljstva ne zamiru tako lako. U isti mah, Barrick, ludilom proklet nasljednik Južne Međe, odlazi na suprotnu stranu Sjenovite brane. Zemlje pradavnog neprijatelja kriju stvari čudnije od smrti – čudnije i starije. 

Daleko odande, na jugu, tmina se nadvija i nad kraljevstvo Autarha, vrhovnog, božanskog vladara. Qinnitan, mlađa žena, mora pobjeći iz kraljevskog doma ili poginuti, dok ni sama još nije svjesna svoje najveće tajne. Žilama joj teče pradavna krv, i ona će postati jedinstveno oružje u borbi protiv onoga što je najviše straši. A tek su malobrojni svjesni toga da se bogovi bude, a svijet mijenja. 

Sjenovita igra drugi je dio epa o misteriji, ljubavi i izdaji Sjenovita međa, koji je njegov autor, jedan od najznamenitijih pisaca fantastike Tad Williams, tijekom rada iz trilogije produžio u tetralogiju. Algoritam vas odvodi u novi posjet ovom čarobnom svijetu uz prijevod Tajane Pavičević i likovnu opremu Milivoja Ćerana.


SJENOVITA MEĐA – 3. DIO: SJENOVITI USPON
SHADOWMARCH – BOOK 3: SHADOWRISE 

 
Broj stranica: 540
 
Kratak opis knjige:

  Nakon što je princ Kendrick stradao, a king Olin završio u tamnici, kraljevski blizanci Barrick i Briony bili su prisiljeni pobjeći iz domovine. Barrick uspijeva steći prijateljstvo kralja drevnih Qara, premda kralj u tome ima vlastitu računicu. Princeza Briony završila je na tuđinskom dvoru, gdje je može sačuvati jedino vlastita domišljatost. Njihovo sijelo, Južna Međa, pod opsadom je, a sluđeni Autarh želi iskoristiti kralja Olina da pusti na slobodu jedno davnašnje zlo. 

Obitelji, baš kao i narodi, mogu skrivati mračne i užasne tajne, a čak i ako Barrick i Briony prežive saznavanje zapanjujućih tajni što se kriju u njedrima njihove vlastite obitelji i same Južne Međe, svejedno još moraju pronaći način da ponovno steknu svoje kraljevstvo i spase svoj dom – od izdajnika i tiranina, pa čak i od samih bijesnih bogova. 

Sjenoviti uspon treći je dio epa o misteriji, ljubavi i izdaji Sjenovita međa, tetralogije Tada Williamsa, jednog od najznamenitijih pisaca fantastike. 

Algoritam vas odvodi u novi posjet ovom svijetu punom sve mračnije čarolije kroz prijevod Tajane Pavičević.


RAT CVJETOVA    
THE WAR OF THE FLOWERS
 

Broj stranica: 656

 
Kratak opis knjige:

  Theo Vilmos jednom davno bio je glazbeno čudo od djeteta, dok je danas u tridesetoj samo propali pokušaj vokala u bendu osuđenom na anonimnost i propast.
Kada sve što mu je moglo krenuti po zlu ispadne još gore, Theo će s knjigom u ruci potražiti utjehu u samoći iznajmljene brvnare duboko u šumovitom dijelu Kalifornije.
  Knjiga koju nosi sa sobom doista je neobičan zapis njegova praujaka koji je život proveo tražeći tajni ulaz u Vilinski svijet, a sudeći prema njegovim bilješkama čini se da ga je uspješno pronašao. No prije nego što Theo stigne do posljednje stranice neobične knjige naći će se oči u oči sa stravičnim stvorenjem poslanim s drugog svijeta čiji je jedini cilj ščepati Thea Vilmosa!
  Theova posljednja nada da spasi goli život je Jabučnica – mala leteća vila, vilenica velika srca i kočijaškog izričaja čiji je jedini zadatak da spasi Thea Vilmosa i dovede ga živog na sigurno u Vilinje, najneobičnije mjesto na svijetu i šire. Iako još uvijek čarobno, Vilinje je bizaran i opasan svijet koji se nalazi na pragu velikih promjena, a koja je uloga Thea Vilmosa u tim promjenama i zašto je baš on svim igračima u Vilinju tako prijeko potreban, saznat ćete na kraju ovog uzbudljivog romana.
  Tad Williams, autor sage o Sjećanju, Tuzi i Trnu, posegnuo je u tradicionalnu legendu o vilinskom svijetu i naglavce okrenuo sve ideje koje biste mogli imati o toj čarobnoj postojbini vila i vilenjaka. Iako je to rijetkost u ovom žanru za Rat Cvjetova nema najavljenih nastavaka.
  U prijevodu Tajane Pavičević i uz originalnu ilustraciju Michaela Whelana Rat Cvjetova Tada Williamsa još je jedan dobar razlog zašto ovog autora treba slijediti u koji god nas svijet odvede.
 

 Za uvećanu sliku kliknite na sliku.

 

 

 

 

Za uvećanu sliku kliknite na sliku.

 

  

 

Za informacije ili komentare obratite se na e-mail adresu: booksm5@gmail.com