Home

Het merkwaardige verhaal achter deze grafsteen in Zelhem

Pas na 70 jaar duidelijkheid voor nabestaanden


Op 23 september 1944 stortte een Britse bommenwerper neer voor de boerderij Gasthuisplaats aan de Hummeloseweg in Zelhem. Na vijf minuten ontplofte het toestel en sloeg een enorme krater in de grond.
De resten van het vliegtuig waren onherkenbaar.

Van de bemanning werd alleen een reepje vlees gevonden. Het werd in Zelhem begraven en kreeg later een grafsteen voor een onbekende Britse vlieger.

Zeventig jaar lang wist niemand wie die dappere mannen waren geweest.

Op 23 september 1944 keerde een Britse bommenwerper, de ED470 niet terug van een vlucht naar Duitsland. Pas veertig jaar later kregen de nabestaanden te horen dat de bemanning was omgekomen toen hun vliegtuig boven Nederland in de Waal was gestort. 

De Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravings Groep (AVOG) in Lievelde was er door hun onderzoek van overtuigd dat het verhaal niet klopte maar dat de ED470 in Zelhem was neergestort voor de boerderij Gasthuisplaats. Het bewijs zou alleen kunnen worden geleverd door een berging maar daar wilde de Nederlandse overheid jarenlang niet aan meewerken. 

Pas in oktober 2013 kwam het toch tot een berging. En daarmee kwam er, na 70 jaar eindelijk zekerheid voor de nabestaanden.