Home

On Tuesday 24 September 2019, the British government organized a ceremony at the cemetery in Zelhem. The text on the headstone, 'AN AIRMAN OF THE 1939-1945 WAR' is now completed with 'MEMBER OF THE CREW OF LANCASTER ED470'.  
Below you will find links to websites, photos and videos about this special day.


LAATSTE NIEUWS:
Op dinsdag 24 september 2019 organiseerde de Britse overheid een plechtigheid op de begraafplaats in Zelhem. De tekst op de grafsteen, 'AN AIRMAN OF THE 1939-1945 WAR'  is nu aangevuld met 'MEMBER OF THE CREW OF LANCASTER ED470'  
Na precies 75 jaar een waardige afsluiting! Onderstaand vindt u links naar websites, foto's en video's over deze bijzondere dag.


Een videofragment uit het nieuws van Omroep Gelderland op 24 sept 2019.


Voor de foto's van AchterhoekFoto.nl klik op onderstaand plaatje.

https://www.achterhoekfoto.nl/viewer/7296/briiten-herdenken-crash-lancaster-in-zelhe


Voor het fotoboek van Radio Ideaal klik op onderstaand plaatje.Een video van Radio Ideaal.


Een video van Arno Wolsink en Jan Wolsink.Voor een verslag op de website van de Gelderlander klik op onderstaand plaatje.

https://www.gelderlander.nl/bronckhorst/voor-de-vliegers-die-in-zelhem-vielen-voor-onze-vrijheid~aac3d27b/


Een eerder geplaatst artikel over de achtergrond van deze herdenking.


Tot zover het laatste nieuws, hieronder begint de eigenlijke website.
=========================================================Het merkwaardige verhaal achter deze grafsteen in Zelhem

Pas na 70 jaar duidelijkheid voor nabestaanden


Op 23 september 1944 stortte een Britse bommenwerper neer voor de boerderij Gasthuisplaats aan de Hummeloseweg in Zelhem. Na vijf minuten ontplofte het toestel en sloeg een enorme krater in de grond.
De resten van het vliegtuig waren onherkenbaar.

Van de bemanning werd alleen een reepje vlees gevonden. Het werd in Zelhem begraven en kreeg later een grafsteen voor een onbekende Britse vlieger.

Zeventig jaar lang wist niemand wie die dappere mannen waren geweest.

Op 23 september 1944 keerde een Britse bommenwerper, de ED470 niet terug van een vlucht naar Duitsland. Pas veertig jaar later kregen de nabestaanden te horen dat de bemanning was omgekomen toen hun vliegtuig boven Nederland in de Waal was gestort. 

De Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravings Groep (AVOG) in Lievelde was er door hun onderzoek van overtuigd dat het verhaal niet klopte maar dat de ED470 in Zelhem was neergestort voor de boerderij Gasthuisplaats. Het bewijs zou alleen kunnen worden geleverd door een berging maar daar wilde de Nederlandse overheid jarenlang niet aan meewerken. 

Pas in oktober 2013 kwam het toch tot een berging. En daarmee kwam er, na 70 jaar eindelijk zekerheid voor de nabestaanden.