Feest van het vruchten plukken

Veel producten uit de Almeerse natuur zijn eetbaar. 
De locaties van deze eetbare natuur vindt u op wildplukwijzer.nl. 

In uw eigen buurt kunt u binnenkort ook genieten van het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Landschapsbeheer Flevoland en de gemeente Almere stellen vruchtenstruiken en fruit- en notenbomen ter beschikking die u samen met uw buurt kunt planten én onderhouden. Hebt u een goed idee voor deze struiken of bomen in uw buurt?  En wilt u daar met uw buurt een actieve rol in spelen? 
Geef dan uiterlijk 15 augustus 2013 door waar u deze eetbare natuur wilt planten en waarom. De voorwaarden en het invulformulier vindt u op www.landschapsbeheer.net. Ga naar ‘projecten’ en klik op ‘Lekker Landschap’ onder het kopje uitgelichte projecten.

Tijdens de oogstfeestdag op zondag 8 september in het Den Uylpark maken we bekend welke ideeën uitgevoerd kunnen worden.

Wildplukwijzer
In 2012 zijn de locaties met eetbare natuur in kaart gebracht. Op www.wildplukwijzer.nl staan deze locaties. Mist u nog een locatie? Dan kunt u die heel gemakkelijk zelf toevoegen aan de website. Dat geldt ook voor een lekker recept met producten uit de natuur!

Wildplukwijzer
smakelijk Almere

Over de wildplukwijzer
Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.

De wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateetons en kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien van Slowfood Nederland. Elke plukplek op de wildplukwijzer bevat een link naar een uitgebreide beschrijving van deze boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Andersom kun jij in de wildplukwiki direkt doorklikken naar plukplekken bij jou in de buurt.

Nieuwe functionaliteit wildplukwijzer:
Alle plukplekken in één overzicht
Zoeken op soort, bijvoorbeeld appels, pruimen of walnoten
Zoeken op seizoen, alleen plukplekken laten zien waar op dit moment wat te plukken valt
Per soort een verwijzing naar de betreffende lemma van de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Én andersom, vind bij elke beschrijving op de wildplukwiki onmiddellijk een plukplek bij jou in de buurt
Foto’s van plukplekken, daardoor nog makkelijker terug te vinden
Zoeken op adres:
Een android app, waardoor je ook op de fiets plukplekken kunt vinden én markeren.
Nieuw: een iphone app, met dezelfde functionaliteit

Voor meer informatie over de wildplukwijzer: meneer@wateetons.com of 06-83319742Enkele video's over stadslandbouw

YouTube-video


YouTube-video


fruit in de stad

YouTube-video


New York Farm City

YouTube-videoStadslandbouw op archeologische vindplaats Zenit in Almere
(archeologische vondsten laten zien dat er al zevenduizend jaar geleden bewoners waren!)
Buurtbewoners gaan een 7000m2 grote archeologische vindplaats  in Almere Buiten inrichten tot een ontmoetingsplek voor de buurt.  De plek zal met inspraak van de bewoners worden ingericht en krijgt een duidelijke identiteit mee waarbij gedacht wordt aan stadslandbouw. Zo is er een wens om op de grens van het gebied van Zenit appelbomen te planten.


De appel (Malus domestica of Malus pumila) is een boom uit een geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende appels groeien. De appel groeit in de gematigde streken.
De appel werd al 10.000 v.Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Nabije Oosten geteeld in 4000 v.Chr. Waarschijnlijk is de appel langs de oude zijderoute verspreid, omdat ook het genencentrum van de appel in de omgeving van deze route ligt. In Centraal-Azië komen meer dan 25 wilde appelsoorten voor, waarmee de gekweekte appel zich in de loop der eeuwen heeft gekruist. Geselecteerde rassen werden later in stand gehouden door de door Chinezen ontdekte techniek van enting. Ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen tussen de achtste eeuw v.Chr. en de vijfde eeuw na Chr. was er een florerende teelt van appels. De Romeinen hebben deze rassen verder verspreid over West-Europa. Later is dit gevolgd door verschillende herintroducties vanuit het genencentrum. In de negentiende eeuw hadden vele steden in Europa en Nederland hun eigen rassen. Deze rassen waren zoet of halfzuur, verschillend gekleurd en met verschillende vormen en grootte. Enkele voorbeelden hiervan zijn Lunterse Pippeling, Brabantse Bellefleur, Groninger Kroon, Eijsdener Klumpke, Gronsvelder Klumpke enz. Vanuit Europa is de appel door kolonisten verder over de hele wereld verspreid. Met het verdwijnen van de hoogstamboomgaarden zijn veel rassen weer verloren gegaan. De verschillende pomologische verenigingen in Nederland proberen zo veel mogelijk oude rassen in stand te houden.

De Elstar is een appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. In tegenstelling tot Jonagold smaken appels zonder blos ook goed. De smaak heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. Elstar kan wel in het appelgebak, maar houdt veel vocht vast. Dit kan gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of -sap.
Het ras is rond 1955 ontstaan uit een kruising van Golden Delicious met Ingrid Marie door Arie Schaap (1920-1968) onder leiding van veredelaar Thijs Visser. De kruising- en selectieproeven vonden plaats in het voormalige Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen (IVT) te Wageningen

In 2006 bestond 45 procent (4321 ha) van het in Nederland aanwezige appelareaal (9562 ha) uit Elstar. In Nederland behoort Elstar tot de door de consument hoogst gewaardeerde appelsoorten. Ook het vruchtsap en de moes worden veel verkocht.
Elstar kan geplukt worden vanaf de tweede week van september tot eind september en is tot eind april goed bewaarbaar. Later komen er echter ook nog Elstar-appels op de markt.
Afgeleide rassen
Santana (Elstar × Priscilla)
Collina (Priscilla × Elstar), een ras zomerappel, door de Nederlandse veredelaar Mart Vandewall. Dit ras is geschikt voor de biologische teelt (bron wikipedia)

Wist u dat appelen onze lucht zuiveren?


Comments