Gele Kornoelje

Carlos Montfort: 'In mijn opzoekingswerk in verband met de wissencultuur van de Limburgse Maasvallei kwam ik in contact met Gerard Bongaers, medewerker van de Maasketen Jan van Eyck. Gerard vertelde me dat hij samen met Henk Hillegers opzoekingswerk verricht in verband met de gele kornoelje (Cornus mas).
In de Lage Landen hebben we ooit een rijke traditie gehad in het gebruik van deze struik, in het bijzonder in het leiden van de groei via een kruisvormige leidmethode.

Boheest steunt het werk van Gerard Bongaers en Henk Hillegers en ijvert samen met hun voor een heropleving van het cultuurgebruik van de gele kornoelje in de Lage Landen.

Op maandag 23 november 2009 verzorgde Henk Hillegers in Wijnandsrade (gemeente Nuth-NL) een voordracht met foto's van Gerard Bongaers over de dele kornoelje waarvan 3 verwilderde gloriette-exemplaren aanwezig zijn op de mottenheuvel van het kasteel aldaar. De bedoeling was om de plaatselijke bevolking te laten kennis maken met de gele kornoelje en een restauratie/conservatie van de verwilderde exemplaren door een boomverzorger te introduceren en te promoten.
Naar het bestand met alle foto's van de voordracht.

Update!

We werken aan de bouw van een themawebsite over de gele kornoelje.
Je kan hier alvast een kijkje nemen.