Hot News‎ > ‎

СМЕТКИТЕ Е-ОN ,В и К, ТОПЛОФИКАСЦИЯ

публикувано 26.02.2010 г., 12:42 ч. от Veselina Gajdarova   [ актуализирано 10.07.2010 г., 8:56 ч. ]


Banner 
  Е-ОN                                                   В и К                                         ТОПЛОФИКАЦИЯ
 
 
     
Как да платим бързо и лесно сметките си

                                              Banner

Плащането на сметки не е от най-приятните задължения, но без тях нe мoже. Обикновено когато го правим, избираме начин, който ни се струва най-бърз и лесен и с който сме свикнали. Доставчиците на услуги обаче предлагат през последните години все повече варианти за издължаване, които е хубаво да преглеждаме, за да си спестим такси, чакане на опашки или излишни разходки, особено в студеното временавън.

Най-общо начините да платите сметките си се делят на две групи – касови и безкасови, при първите такси не се дължат. Много от доставчиците на услуги имат сключени договори с различни компании за касови плащания, за преводи по интернет, с банки и оператори на мобилни плащания, освен класическите Български пощи. Ако живеете в градовете, където доставчик на ток е ЧЕЗ, може да платите с Изипей, с Браво инвестмънтс, както и с Банка ДСК и Уникредит Булбанк, като при плащане в офисите им, включително и банките, не се дължи такса за превода. Изипей и Браво инвестмънтс имат договори и с други доставчици на услуги и при плащане на касите им за тях също не се дължат такси.

При банкови плащания единият начин е да преведете дължимите суми по сметката на съответното дружество, като трябва обаче да платите комисиона по тарифата на банката. Ако имате открита сметка, може да наредите и плащания с директен дебит – попълва се искане до кредитната институция, след което при излизането на месечната фактура тя направо се покрива с парите от
сметката ви. За използване на такава услуга също се плаща според тарифите на банката, а вие отделно можете да сложите максимален размер средства, които да бъдат използвани за подобни плащания.

Удобното е, че няма нужда да помните крайни дати за плащане и да следите кога излизат сметките ви – ако забравите или пътувате, няма опасност да ви изключат, защото не сте платили навреме. Плащането с директен дебит беше много подходящо за абонатите на ЧЕЗ в Северозападна България допреди преминаването към месечно отчитане, тъй като при тримесечното много често се случваше да изпуснат датата на някое междинно плащане и съответно бяха изключвани. Ако не искате да ходите нито до каса за плащане, нито до банка, можете да платите сметките си и чрез мобилен телефон, банкомат или интернет.

При тези услуги обаче задължително има такси. За плащане през мобилен телефон трябва да имате предварителна регистрация, която струва 0.90 лв. и може да стане по телефона, по интернет, чрез банкомат. След това ще получавате всеки месец известието с
SMS и с отговора нареждате плащане. Цената на изпратеното съобщение зависи от тарифата на мобилния оператор.

Чрез банкомат може да платите на почти всички доставчици, към които имате задължения – трите електроенергийни дружества в страната, ВиК, топлофикации, мобилни оператори и др. Необходимо е да знаете т.нар.
b-pay код на съответния търговец (можете да го намерите в сайта www.epay.bg), който се избира през банкомата и нареждате плащане.

За някои доставчици – например електроенергийни и водоснабдителни дружества, няма нужда да помните номер, просто се избира съответното дружество от менюто на банкомата. Таксата за плащане от банкомат зависи от банката ви – при повечето тя е между 0.20 и 0.60 лв.

За плащане по интернет трябва да имате регистрация в
e-pay.bg – тя става през сайта на дружеството, но не всички банки са регистрирани в системата. Ако си направите микросметка в системата, плащането на услуги от нея е без такси. Таксата за е-pay плащания с карта Visa Electron е 0.65% от сумата, която превеждате, но имайте предвид, че банката, издала картата, може да събира допълнителни такси. Няма такси за карти Maestro, както и за някои от картите на Централна кооперативна банка, Юнионбанк, СИБанк, Прокредит банк, Алианц България. За плащане с Mastercard комисионата е 0.95% от сумата, а ако е издадена от чужда банка, е 2.9%.

Източник: Вестник Дневник

 Tyxo.bg counter


 
Comments