spiritualiteit

avalons eiland   

sjamanisme

avalon linken

citaten en teksten

tarot

artikelen psychologie

mijn ervaringen

berlijn 2006

taoisme

favoriete boeken

filosofie

 

Wat is een mantra?

Het woord ‘mantra’ is Sanskriet en betekentlettergreep of heilig woord. Mantra's zijn trillingsformules die in stilte inwendig worden gereciteerd, of hardop worden uitgesproken of gezongen. Mantra’s komen voor in het Sanskriet en ook in Japanse, Chinese en Tibetaanse talen. Ook van de talen van bepaalde stammen is het bekend dat ze kracht
ige lettergrepen en woorden gebruiken. Een mantra is een precies geluid, een frequentie die een signaal overbrengt naar het bewustzijn. Mantra’s worden gebruikt om bepaalde resultaten te bereiken en worden een aantal malen herhaald om genezing en overvloed te krijgen. Ze worden in de tradities van de tantra toegepast samen met yantra’s, voor het in stand houden van bovennatuurlijke krachten, die siddhi’s worden genoemd.

Mantra’s worden gebruikt om het hart te openen en de ontvankelijkheid te vergroten door elk aspect van het fysieke, mentale en emotionele lichaam aan te passen, klaar te maken en te openen, zodat men dichterbij een groter bewustzijn en diepere wijsheid kan komen en daar zelfs in kan doordringen. Sommige mantra’s lenen zich goed als gebeden, terwijl andere krachtig en direkt aanspreken. Er zijn mantra’s die gereciteerd worden, of stil van binnen worden gezegd in de heel subtiele geborgenheid van het bewustzijn; waarmee ze een soort homeopathisch middel zijn voor gaven als genezen, zegenen of leiden.

om mani padme hum

hare krishna hare hare hare rama hare hare

ohm namaha shiva namaha shiva namaha shivaya        

Mantra’s of precieze geluidstrillingen brengen geometrische patronen voort. Onder de juiste omstandigheden kan dit bestudeerd worden. Wetenschappelijke experimenten hebben aangetoond dat door verlagen of verhogen van een geluidsgolf, een visueel patroon van de vibratie ook verandert, gelijk met de verandering van het geluid. Men heeft dit laten zien door middel van een druppel water, die - wanneer die geladen wordt met verschillende geluidsgolven - verschillende geometrische patronen zal opleveren. Zand dat over het oppervlak van een  platte metalen plaat is uitgespreid, verspringt van de ene in de andere geometrische vorm, afhankelijk van de trillingen van de hogere of lagere tonen.

Mijn ervaringen met mantra`s is divers. Vaak kreeg ik tijdens meditaties met mantra`s heel veel beelden te zien. Vooral met de hare krishna mantra gebeurde dat. Maar soms zag ik niets en voelde niets. Maar dan was het weer meer op gevoelsgebied. Vaak na een tijdje kom je door een standvastige herhaling steeds weer in een trancetoestand terecht. Ik gebruik ook met reiki behandelen op afstand verschillende mantra`s. En steeds weer voel je dan de energie krachtiger stromen dan zonder het gebruik ervan.

 

 reincarnatie:

Uit stof geboren keert het lichaam weer terug als we zelf naar hogere dimensies gaan. Datgene wat de aarde toebehoort keert er naar terug. Maar is dit ook geldend in psychisch opzicht. Wat gebeurt er met de persoonlijkheid en fijnstoffelijke eigenschappen. Waar gaat het mentale lichaam heen en waar verblijft het astrale emotielichaam? Alles keert terug naar de sfeer van waarmee het resoneert. De ziel die geïncarneerd is gaat terug naar het niet geïncarneerde deel van de ziel. Een voortdurende wisselwerking tussen incarnerende en niet incarnerende zieledelen. Werkend aan de eigen evolutie maar door de verbinding met andere zielen ook werkend aan de evolutie van het mensenras.

Dit principe gaat uit van het bestaan van een overkoepelende ziel die voortdurend in contact staat met het goddelijke niveau. Het wil ervaren en groeien en doet dit door allerlei fragmenten van zichzelf in incarnatie te sturen en die de lessen te laten leren die alleen op aarde mogelijk zijn. In deze theorie is het dus mogelijk dat verschillende zieledelen van jezelf in verschillende tijden tegelijkertijd in incarnatie zijn. Die delen keren weer terug als ze overgaan van het fysieke naar het niet fysieke en hebben daardoor een toegevoegde waarde voor de ziel door het leren van lessen op alle mogelijke manieren.  Een andere mogelijkheid die ik kan bedenken voor de evolutie en het bestaan van ziel is de individuele ziel die niet gefragmenteerd wordt uitgestuurd door een overziel maar elke keer weer een nieuwe incarnatie aangaat in een soort van lineaire lijn die een trend maakt in de tijd. Nog een mogelijkheid is dat er helemaal geen reïncarnatie bestaat maar een eenmalig leven en dat we met die bagage aan gene zijde weer verdergaan. Ik ben zelf er redelijk van overtuigd dat reïncarnatie bestaat maar het feit blijft dat we er in ons dagelijks leven niets van herinneren.

In regressie is dit wel mogelijk maar daar blijft het gevaar van bewuste of onbewuste beïnvloeding van de betreffende therapeut. Als de ziel niet meer onderhevig is aan de wet van oorzaak en gevolg dan kan deze het wiel van wedergeboorte verlaten en aan Gene zijde in andere dimensies of planeten verder gaan met groeien. Tot ook die jas wordt afgelegd en de goddelijke sfeer wordt betreden waar de ziel zich samensmelt met God. Dan is het een soort van kosmisch huwelijk geworden. Ik vind voor beide theorieën wel wat te zeggen eigenlijk. Datgene wat we de persoonlijkheid of ego noemen sterft en keert terug naar haar oorspronkelijke elementen. Het vitale deel naar het vitale rijk en het mentale naar het mentale rijk en het emotionele naar de astrale gebieden waar het in opgaat.