Географија

Положај

Координате Бјелине су 44° 2' 44" сјеверне географске ширине и 15° 50' 15" источне географске дужине. Налази се у Сјеверној Далмацији у предјелу званом Буковица. Бјелина се налази у централном дијелу Буковице, у саставу општине Бенковац. Смјештена је на сјевероисточним дијеловима општине Бенковац на граници са општином Кистање.

Село се протеже смјером исток-запад у дужини од 5 километара и смјером сјевер-југ у дужини од 5,5 километара, површина села је око 27,5 квадратних километара.

Бјелина се граничи са селима: Парчићи на сјеверу, Модрино Село на истоку, Нунић на југоистоку, Добропољци на југозападу, Родаљице на западу, Брушка и Медвиђа на сјеверозападу.

Бјелина је насеље изразито разбијеног типа, са три релативно одвојене цјелине: средишњи дио села и засеоци Грачак и Калањева Драга, као и одвојених дијелова: Доње Мркеле, Доње Шуше из Косе и Медићев стан у Разбојинама. Свака од ових цјелина се дијели на читав низ засеока, названи вароши. Карактеристика бјелинских вароши, у односу на друга насеља (села) је у томе да су куће у варошима изразито збијене на малом простору.

Надморска висина је у просјеку око 300 метара. Штандарац на Градини између Бјелине, Родаљица, Брушке и Медвиђе има надморску висину од 490 метара, Коса, између села Добропољаца и Нунића има висину 376 метара.

Удањеност од Бенковца је 20 километара, Кистања 14 километара, од Книна 40 километара, а од Задра 60 километара.


Назив

Претпоставља се да је још за вријеме Римске империје у близини данашње цркве Свете Петке у Бјелини постојало насеље (град) који се звао Белоне или Белон, одакле вјероватно потиче и данашње име далматинске Бјелине.

Након рушења овог утврђења на Жмирића Градини је саграђено ново утврђење названо Билине, Билина, Биелина и Биелине, што, такође указује на каснији назив мјеста Бјелина.


Клима

На подручју Буковице, тиме и села Бјелине, осјећа се утицај континенталне, али и медитеранске климе. Зиме су хладне и с доста вјетрова, нарочито буре која траје и по неколико дана. Бура долази, односно дува са сјевера и сјеверозапада, а испољава се снажним ударима. У току буре вријеме је ведро. За разлику од буре, југо углавном доноси пуно влаге и кишу. Понекад дува и суво југо који осуши земљу и штети усјевима.

Хладни дани у Бјелини настају у другој половини новембра и трају до почетка априла. Снијег све рјеђе пада.

Топли дани и суше преовладавају у току љета. Темпетатуре су високе али због мале влажности су издржљиве. Проблем је што понестаје воде у локвама, цистернама па и бунарима.

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo 3.0 Unported .