Biogáz Konferencia

Szertettel várjuk Önt a 2013. október 10-én Szegeden megrendezésre kerülő Biogáz Konferenciára. Az eseménynek az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (6726 Szeged, Temesvári krt. 62.) ad otthont. A konferencia két fő téma megtárgyalását tűzte ki célul a biogázzal kapcsolatos számos kérdések közül: a biometán irányú felhasználást és a fermentációs maradék kezelését.

Közismert, hogy a szerves anyagok anaerob lebomlásának és biológiai átalakításának eredményeként képződő, metánban gazdag biogáz több célra is használható. A biogáz felhasználásával hőenergiát állíthatunk elő, vagy gázmotorban elégetve abból elektromos áram és hő nyerhető. A biogáz alaposabb tisztítása után állíthatunk elő biometánt. A biometán gyakorlatilag minden tulajdonságaiban megegyezik a fosszilis földgázzal, tehát mindenütt felhasználható, ahol ma földgázt alkalmazunk. Világszerte és főleg az élenjáró EU országokban terjed a felismerés, hogy a biogáz hasznosításának nem a leghatékonyabb módja az áram termelés. A gázmotor hulladék hőjét ugyanis a téli hónapokat kivéve a legtöbb biogáz üzem nem tudja hasznos munkára fordítani. A biometán formában történő hasznosítás mellett több fontos érv szól. Biometán esetén a biogáz energiatartalmának sokkal nagyobb hányada végez hasznos munkát. Betáplálható a földgáz hálózatba, ott egyszerűbben szállítható és átmenetileg tárolható, mint azt az árammal tehetjük az elektromos elosztó hálózat esetében. Végül, a biometán energiahordozó közvetlenül felhasználható a közlekedésben bioüzemanyagként, ahogyan erre számos sikeres példát láthatunk világszerte. Sajnos hazánkban a biometán technológia még csecsemő cipőben jár, ezért külföldi gyakorló szakembereket hívtunk meg a technológia előnyeinek és potenciális nehézségeinek bemutatására. Európában már megkezdődött a biometán kereskedelme, így a magyar biogáz/biometán termelők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy terméküket a nemzetközi piacon értékesítsék.

Hazánkban különösen fontos szerepet kapott a fermentációs maradék használata, elhelyezése. Ez a növények növekedéséhez minden értékes tápanyagot tartalmazó anyag legfeljebb némi kiegészítésre szorul a különböző növénykultúrák igénye szerint. A biogáz üzemből kikerülő maradék a drága és rengeteg energiát felemésztő műtrágyákat tudja eredményesen és hatékonyan kiváltani. Kiváló tulajdonságai ellenére néhány országban – közöttük Magyarországon – felesleges és ártalmatlanításra váró hulladékként kezelik, ez olvasható ki a vonatkozó szabályozásokból, rendelkezésekből. Ez súlyosan veszélyezteti a biogáz technológia gazdaságosságát. Ezért különösen fontos a fermentációs maradék helyes kezelése és értékeinek felismerése.


A Biogáz Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén és az ALBINOK (Alapítvány a Biotechnológiai Nevelés és Oktatás Korszerűsítéséért) kezelésében futó határon átnyúló projekt (HURO/1001/193/2.2.2. RESGAS 2011)


               

www.hungary-romania-cbc.eu                                  www.huro-cbc.eu


valamint az EU Intelligent Energy Europe program keretében zajló Green-Gas-Grid projekt (IEE/10/235 SI2.591589)


                                          

és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja támogatásával rendezi a Magyar Biogáz Egyesület.

                                                 

                                                          

Ċ
Magyar Biogáz Egyesület,
Sep 29, 2013, 9:24 AM