Nederlandse modefotografie vanaf 1950
...Passie voor pose...

Reeds vóór de oorlog had Emmy Andriesse, die van huis uit een groot gevoel voor stof en modelijn bezat, kleding gefotografeerd in opdracht van de bladen Wij, Ons Werk, Ons Leven , Rijk der Vrouw en van de firma Metz & Co. Haar aanpak toont de invloed van gerenommeerde buitenlandse modefotografen zoals G. Hoyningen-Huene, H.P. Horst en A. Durst, die voor het Amerikaanse tijdschrift Vogue werkten. Zo zijn de achtergronden veelal vlak, de modellen staan of zitten meestal enigszins gedraaid ten opzichte van hun eigen as en de belichting is eenvoudig en functioneel. In dezelfde lijn fotografeerde Emmy Andriesseeind jaren veertig mode en accessoires voor verschillende Nederlandse ontwerpers, onder wie Ferry Offerman, Max Heymans en Benno Premsela. Daarnaast maakte zij reportages van de plaatsen waar mode wordt gemaakt, gepast en getoond. Onder deze foto's bevinden zich enerzijds geraffineerde opnamen van de naoorlogse mode en anderzijds beelden van Parijse modeshows, die op een onnadrukkelijke humoristisch-ironische wijze commentaar lijken te geven op de wereld achter de schermen.

Woman by fashion Viktor Rolf Vivienne Westwood

William Klein Fashion

the Standards of Dutch fashion 

See for international fashion photography :

The New York Times has produced a perfect, short audio slideshow about Edward Steichen's fashion and celebrity photography. The slideshow is narrated by the exhibition curators, William A. Ewing and Todd Brandow ...

Home

Fred Brommet, (Parijs), 1969, Klik voor vergroting Carli Hermès, Face it (model: Gerald Pope), 1993, Klik voor vergroting Bart van Leeuwen, Zebra's (model Apollonia in Parijs, Christian Dior), publicatie in Avenue, 1986, Klik voor vergroting Edland Man, (in Avenue), 1988, Klik voor vergroting Boudewijn Neuteboom, De vogelvrijen (in Avenue), 1969, Klik voor vergroting Marcel van der Vlugt, Gin before & after , 1997, Klik voor vergroting Marcel van der Vlugt, John Galliano deconstructed, 1997, Klik voor vergroting 

Voor het eerst werd een tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van de Nederlandse modefotografie van 1950 tot nu. Ruim negentig foto's van dertig belangrijke fotografen werden in het Frisia Museum geëxposeerd. De geselecteerde foto's tonen de vernieuwingen in de modefotografie en geven een duidelijk tijdsbeeld van de verschillende decennia.

In de foto's is te zien hoe de mode, de modellen, de achtergronden en de techniek voortdurend veranderen. Baanbrekende experimenten met licht, film en druk en vernieuwende onderwerpen en toepassingen maken steeds de weg vrij voor een nieuw soort fotografie. De fotograaf ontwikkelt zich in ruim een halve eeuw van de maker van een kunstzinnige gebruikersfoto tot de imagemaker van het modemerk. De foto's zijn niet langer een noodzakelijk bijproduct van de mode, maar een wezenlijk verlengstuk van het creatieve proces dat reeds van start gaat bij het mode-ontwerpen. De grens tussen mode- en autonome fotografie is nauwelijks meer zichtbaar. Het Frisia Museum toont de passie waarmee de fotografen de afgelopen vijftig jaar verschillende poses in beeld hebben gebracht.
Passie voor Pose is samengesteld in samenwerking met fotografiespecialist drs. Barbara Jonckheer van veilinghuis Sotheby's in Amsterdam.

De selectie fotografen:

1950-1959
Emmy Andriesse, Lood van Bennekom, Fred Brommet, Hans Dukkers, Ata Kando.

1960-1969
Wout Berger, Paul Huf, Geert Kooiman, Boudewijn Neuteboom.

1970-1979
Cees van Gelderen, Jan Henderik, Sacha.

1980-1989
Frans van der Heyden, Miep Jukkema, Bart van Leeuwen, Edland Man, Willem Odendaal, Maarten Schets.

1990-2000
Blommers & Schumm, Jerome Esch, Carli Hermès, Inez van Lamsweerde, Viviane Sassen, Maurice Scheltens, Cornelie Tollens, Freudenthal & Verhagen, Marcel van der Vlugt, Jan Welters.

Zo’n 40 jaar lang wijdde Avenue maandelijks de Nederlanders in in de wereld van de mode, literatuur, kunst, reizen, interieur en eten. Avenue bezocht nieuwe bestemmingen en reisde bijvoorbeeld naar China en India om producties te maken waarin mode en leefstijl met cultuur en reizen werden gemengd.

De ruime toepassing van fotografie in Avenue was ongekend en grote namen als Paul Huf, Eddy Posthuma de Boer, Ed van der Elsken en Inez van Lamsweerde maakten van het blad een erepodium voor de Nederlandse fotografie. Het bladformaat en de grafische vormgeving waren bijzonder en uitdagend. Vrijwel alles kon en mocht, zolang het relevant en spectaculair was. De seksuele bewustwording en emancipatie van Nederland - na de periode van de wederopbouw - is vrijwel feilloos af te lezen in de ruim dertig jaargangen.

Avenue mag dan wel ter ziele zijn, maar de naam leeft nog steeds voort. Nu is het dan zover, eindelijk een overzichtstentoonstelling én -boek met originele spreads uit het blad, originele foto’s en ongepubliceerd materiaal.

Decline of fashion photography : an argument in pictures
Description This is an online essay taken from 'Slate' magazine, and written by Karen Lehrman. The essay uses a series of photographs taken through the ages to illustrate the changes and developments that have taken place since the 1950s in the realm of fashion photography. Lehrman questions the place of art within fashion photography, and uses several photographic examples to illustrate the different approaches used by different fashion photographers. The photographs in the essay are taken from a range of sources, including magazine editorial spreads, and adverts and catalogues. The work of several photographers are featured including Sarah Moon, Peter Lindbergh and Mario Testino.
URL http://slate.msn.com/features/010510_fashion-slide-show/01.htm