Jan van Keulen Contact photobooks
Geboren1913, IJsselstein
Overleden1994, De Hoef

Cas Oorthuys

the photobooks of Jan van Keulen :

Bouwen als sociale daad: 50 jaar woningbouw Philips. Text F.J. Philips (foreword); J.J. Vriend (firm's history). Photography Jaap d'Oliveira. Illustrations Reynders. Layout Jan van Keulen].

Jan van Keulen Het land van de wijn

Het land van de wijn: Ons tweede vaderland. [Text C. J. Kelk (essay). Photography Jan van Keulen. Illustrations: Jan van Keulen Layout Jan van Keulen].

BouQuet see inside

see more of Jan van Keulen...

Home

Jan van Keulen was ontwerper, schilder, fotograaf, kunstcriticus en filmer. Zijn carrière begint hij als kunstenaar. In 1933 haalt hij de M.O. Akte Tekenen aan het Rijks-instituut tot Opleiding van Tekenleraren in Amsterdam, waarna hij dankzij financiële steun van de Koninklijke Subsidie zich vier jaar volledig kan wijden aan het schilderen. Tijdens deze periode studeert hij een jaar grafiek en modeltekenen aan de Rijksacademie in Amsterdam. Vlak voor de oorlog gaat van Keulen op zoek naar grafische opdrachten om naast zijn vrije werk te doen. Hij ontmoet hierbij Hajo Rose en begint met hem een fotoatelier. De technische vaardigheden leert hij van Rose.

Tijdens de oorlog studeert hij nog een jaar grafiek en modeltekenen en raakt betrokken bij de oprichting van een nieuw weekblad dat na de oorlog zal moeten verschijnen: De Groene Amsterdammer. De vormgeving van De Groene Amsterdammer in 1945 is zijn eerste grote grafische opdracht. Van Keulen is tot 1970 werkzaam voor de Groene Amsterdammer. In 1957 wordt hij aangetrokken als docent Grafisch Ontwerpen en Typografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Tussen 1958 en 1968 is hij adjunctdirecteur en hoofd van de afdeling. 1968 wordt hij gevraagd om de afdeling Visuele Communicatie op te zetten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij aanvaardt het Hoogleraarschap en leidt deze afdeling tot 1983.