GEDACHTENRIJK
Uitgeverij MaRiSuDa, 2011
ISBN 978-90-818264-0-2


www.romangedachtenrijk.nl

Achterflaptekst


De hersenwetenschapper Jan Walder is volledig geobsedeerd door de vraag hoe de mens ideeën krijgt. Dag in dag uit jaagt hij op de allesverklarende theorie van de gedachtenwereld, de dimensie waar ideeën vrij rondwaren en waar verbintenissen tussen geschikte gedachten en ons brein bezegeld worden. Tijdens zijn jarenlange zoektocht, bezaaid met valkuilen en obstakels, wordt hij met zijn obsessie openlijk verguisd door collega-onderzoekers. Tot wanhoop gedreven dreigt Jan, en met hem zijn theorie, meermalen ten onder te gaan. Een terloopse ontmoeting met de goedlachse Janna leidt onverwachts tot de doorbraak, en het duurt niet lang voordat de gevolgen van deze immense ontdekking de maatschappij in hun greep krijgen. De vrolijke Janna blijkt echter een schaduwzijde te hebben, en al snel komen ook de donkere kanten van de gedachtenwereld aan het licht. Beiden zullen ze Jan nog lang achtervolgen... tot het onafwendbare einde.

Nadat hij in zijn debuutroman Poolreizen de levensbeschouwelijke grenzen aftastte, verkent de schrijver in Gedachtenrijk de oorsprong van onze gedachten en ideeën. In deze zorgvuldig gecomponeerde toekomstroman leidt hij ons langs de parallellen tussen onze tastbare wereld en de gedachtenwereld, de geboortegrond van onze ideeën, waarbij hij het kleine, het alledaagse en het toevallige, tegenover het weidse, het algemene en het logische plaatst.

Richard Bintanja is als klimatoloog verbonden aan het KNMI, waar hij klimaatveranderingen onderzoekt en daarover publiceert. Zijn expedities naar het verre Antarctica inspireerden hem tot het schrijven van Poolreizen (2006). Ondanks de diverse thematische raakvlakken ligt de oorsprong van zijn tweede roman Gedachtenrijk veel dichter bij huis. 


Coverontwerp en foto: Dorrit Hanenburg-Ceulemans (www.fotolibero.nl)


free counters


Recensies

Schrijverspunt.nl

Gedachtenrijk verhaalt over een hersenwetenschapper die obsessief probeert te onderzoeken hoe de mens ideeën krijgt. Verguisd door collega-onderzoekers volgt hij een weg vol met tegenslagen. Een onverwachte ontmoeting brengt hem op een idee dat uiteindelijk leidt naar een wereldschokkende ontdekking.
 
Door het voor de lezer achterhouden van informatie weet de auteur een goede spanning op te bouwen. De verhaallijnen van de verschillende personages lijken in eerste aanleg niets met elkaar van doen te hebben, maar gaandeweg wordt het heel mooi tot één consistent geheel samengesmeed.

Het is een bijzonder originele en verfrissende roman voorzien van heerlijk taalgebruik. De parallel die wordt getrokken tussen de echte en de gedachtenwereld is verrassend goed gedaan.
 
De hoofdpersoon Jan Walder wordt voornamelijk bekeken door de ogen van zijn buurjongen. Dit levert een vindingrijk perspectief op wat het verhaal zeer ten goede komt.
 
De auteur heeft het boek zelfstandig middels een eigen uitgeverij uitgebracht. De professionaliteit die de cover, bladspiegel en verhaal uitstralen zorgen ervoor dat het boek absoluut niet onder doet voor een top titel van een gerenommeerde uitgever.

© Alexander Cammans/Schrijverspunt.nl

Zie ook Gedachtenrijk op Schrijverspunt


LekkerLezen.nl

Toen ik "Gedachtenrijk" van Richard Bintanja aanvroeg, dacht ik een interessant boek over de huidige stand van de hersenwetenschap te krijgen. Een boek dat interessant was, af en toe wat moeilijk, maar op zich te begrijpen.

In plaats daarvan blijkt het een roman te zijn over Jan Walder: een gedreven wetenschapper die op jacht is naar zijn ultieme theorie over hoe mensen ideeën krijgen. Een jacht die resulteert in een Nobelprijs en de wetenschap over hoe je telepathisch gedachten kunt overbrengen.

Bintanja gebruikt een paar verhaalstijlen door elkaar: de flashback, een beschrijving van het nu, en de hoofdpersoon die zijn verhaal aan zijn buurjongen vertelt. In het begin wat verwarrend, maar als je doorkrijgt welke truc Bintanja gebruikt wordt het prima te volgen.

Daarnaast haalt Bintanja de stijlfiguur van de geciteerde media aan, waardoor hetgeen hij vertelt ineens een stuk "echter" voorkomt.

Met "Gedachtenrijk" vertelt Bintanja een verhaal, maar tegelijkertijd nodigt hij je uit om diep na te denken. De theorie waar het uiteindelijk om draait lijkt in dezelfde lijn te liggen als een aantal New Age-achtige denkwijzen, maar ook de wetenschappelijke kant van het verhaal wordt leuk aannemelijk gemaakt. Hij daagt je uit. Door de perspectiefwisselingen wordt je getriggerd en raak je geïnteresseerd: Wat is hier nu echt aan de hand, en zou het waar kunnen zijn...? Het boek is dus welhaast een wetenschap-filosofische roman.

Knap geschreven boek, in begrijpbare taal, over een (vooralsnog) ongrijpbaar onderwerp.

@ Lekkerlezen.nl

Zie ook Gedachtenrijk op LekkerLezenBestelinformatie

Bestel een gesigneerd exemplaar (€16,95) bij de auteur. Het boek kan ook verkregen worden via de drukker, diverse webwinkels of in de boekhandel.
Gedachtenrijk is ook als ebook (pdf en ePub) beschikbaar.


Zie Gedachtenrijk op

Eerste exemplaar

Op 13 december 2011 vond de presentatie van het eerste exemplaar plaats in cultureel centrum de Kubus, Lelystad (Uitnodiging). Het was een feestelijk avond, waarbij de aanwezigen een masterclass beeldende kunst volgden, in het thema van het boek, onder de bezielende leiding van beeldend kunstenares Monica Staples! De winnares, Suzanne Bintanja, wist het thema het treffendst uit te beelden en zij won daarmee het eerste exemplaar van Gedachtenrijk.

Zie hier een selectie van de ontwerpen.


Fragmenten

Zijn wijsvinger zweefde langzaam omhoog, als in een slow motion, op weg naar het ronde koperen knopje, maar stopte enkele centimeters ervoor. Zijn hand hing doelloos in de lucht. Maar goed dat de heg hoog genoeg was, zodat zijn moeder hem niet kon zien. Doorgaan of terug? Die ogen, sjezus, die stem. Kom op, dat was jaren geleden. Niet nu de hele rijstebrij van gedachten en overwegingen weer overdoen. Bellen, of niet bellen, meer mogelijkheden zijn er niet....

Een puntige dreun. In mijn zij, nu links. Ik hap naar adem, draai mijn lichaam instinctief op mijn zijkant en krimp tot foetushouding ineen zodat mijn armen en benen de pijnlijke buikstreek beschermen. Zonder waarschuwing vooraf kokhals ik. Mijn maag leegt zich volledig, en de overdadige maaltijd ligt als een warme brij vlak voor mijn gezicht. Ik spuug een paar nagekomen klontjes uit. Vertederd denk ik aan de heerlijke rozerode zalm: wat een afschuwelijk lot voor zo’n prachtig beest; in halfverteerde brokjes ligt de zielenpoot nu samen met zijn verorberaar op deze muffe straattegels. De walgelijke geur van het warme zalmbraaksel overheerst even alles, zelfs de pijn.