Information och tips om kattlådor och kattluckor

När du köper katt finns det mycket man behöver tänka på. Vad behöver katten för utrustning och vilken mat ska den äta? Bör man ha en kattförsäkring och vilken är i så fall bäst? Innan du köper en katt är det bra att fundera om du kan och bör ha en katt. Köp inte en katt till dina barn om du inte själv är intresserad. En del utrustning behövs köpas in som till exempel en kattlåda. Kattlådor kan vara utformad på olika sätt för att fylla olika behov. Det finns både kattlådor med tak och utan tak. Hörnkattlådor och självrengörande kattlådor. Tänk på att inte välja en för liten kattlåda då kattungen snabbt växer till en stor katt. Har man flera katter bör man också ha flera kattlådor eftersom katten är ett renligt djur.


Ställ kattlådan så att katten inte behöver leta efter den. När katten behöver gå på lådan skall inte katten behöva gå och leta för att hitta den. Den kommer inte tycka om att behöva gå ner tre våningar till det mörkaste hörnet i källaren när den verkligen behöver lätta på trycket. Placera lådorna så att katten aldrig är långt ifrån en. Klösmöjligheter är mycket viktigt när man har flera katter. Katter klöser inte bara klorna för att hålla de i trim utan också för att stärka sitt självförtroende och för att bekräfta sitt revir. Man ska ha flera olika klösbrädor uppsatta. Några självklara ställen är vid alla olika entréer till hemmet, även ingångar och utgångar till olika rum. Det är jättebra att ha olika klätterställningar där katterna kan både klösa, leka, klättra, sova och äta.

Om du har en utekatt kanske du behöver en kattlucka. På nätet finns många snygga och säkra kattluckor som du kan jämföra priserna på.