Beginpagina‎ > ‎

Nieuws

Landelijke Open Imkerijdag weer een succes!

Een van onze leden Nico Teseling op RTVUtrecht!
Zie http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/uitzending/
Vanaf 6 minuten 30 seconden.

De deelname van Nico en de andere leden van de vereniging (Jef Coopmans met Kor de Kruif, Evert van Leeuwen, Wim Oerlemans met Marjolein van de Valk, Karel Waasdorp met familie) die meededen aan de Landelijke Open Imkerijdag was weer naar volle tevredenheid, zowel zijzelf hebben genoten als, en daar gaat het natuurlijk om, hun bezoekers.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Landelijke Open Imkerijdag

Op zondag 10 juli is het weer zover. In heel Nederland houden houden imkers open huis. Ook in onze regio doen veel imkers mee.
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Sommigen laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Of in een observatiekast, waar de bijen achter glas zitten. Anderen laten zien hoe honing wordt geslingerd, hoe kaarsen worden gemaakt van was, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.
Misschien hebt u dit jaar wel een bijenzwerm gezien. de imker zal u graag vertellen hoe hij een zwerm, nadat hij die "geschept" heeft, laat uitgroeien tot een nieuw bijenvolk.
De imkers die aan deze open dag deelnemen, zijn allen met de auto en fiets bereikbaar.
Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.
Alle imkers zijn aanwezig op zondag 10 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
U vindt de imkers van onze vereniging op de volgende adressen:
Austerlitz                 Woudenbergseweg 37 (parkeren t.o. Woudenbergseweg 70)
Bosch en Duin          Dennenweg 25
Doorn                       Velperengh 13 (Von Gimborn Arboretum)
Driebergen               Hoofdstraat 8 (op terrein van Antropia)
Leusden                    Paradijsweg 8
Wijk bij Duurstede    Overloop 2 (Hordenboomgaard)

Alle deelnemende imkers (ruim 250!) in Nederland vindt u op www.bijenhouders.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regionale Bijen- en Natuurmarkt te Doorn


Velen van u weten het waarschijnlijk al, maar het blijft voor onze vereniging groot nieuws: de Bijen- en Natuurmarkt gaat verhuizen.

Dit jaar organiseren we voor de 55e keer de markt. 54 keer is deze gehouden in Driebergen, in de loop der geschiedenis op diverse terreinen.

Deze 55e markt wilden we grootser aanpakken dan de vorige, ook ter gelegenheid van het 110-jarige bestaan van onze vereniging. We willen proberen meer deelnemers te krijgen en daarmee ook meer bezoekers. We maken er een regionale markt van die verhuist naar Doorn:

De regionale Bijen- en Natuurmarkt
Op zaterdag 09 april van 09.00 uur tot 15.00 uur
Op de Keizerswei, tegenover Huize Doorn

Er hebben zich al dubbel zoveel standhouders aangemeld als in andere jaren. Standhouders op gebied – uiteraard – van materialen voor bijenhouders, maar daarnaast met honing en andere bijenproducten, met een breed scala aan regionale natuurproducten, met natuurorganisaties enz.

Bee Products Promotions    BeeBox    Peter Beens    Bijenkasten.nl    Bio-Kultura    Dipam    Foekje's Eko Food    Jan Goossens
Groei en Bloei    Groengeloven    De Hondspol    Wim 't Hooft    Kraaybeekerhof    Illimani    Imkerij 't Ielgat    De Korenmaat
Dick Meischke    Jan Prins    Mevrouw Meijer    Natuurlijke Bron    Natuurmonumenten    Proeverij de Pronckheer    Familie Top
Stichting Utrechts Landschap    Stichting Wachendorff    Très Jolie    Veluwse CadeauShop    Vereniging Carnica imkers
De Werkbij    Atelier Wollebol    Truus en Elbert van Zanten

Bijzonder is een kraam waar iedereen een eigen etiket kan ontwerpen, dat vervolgens wordt uitgeprint en op een potje honing wordt geplakt. En ook leuk is een kraam waar een wedstrijd wordt gehouden wie het beste honing kan proeven, blind proeven natuurlijk.

Om ook de toekomst van het bijen houden in onze regio veilig te stellen, is er ook dit jaar weer een mailing uit gegaan naar de verschillende scholen. We bieden de scholen de mogelijkheid om een les te laten verzorgen door één van onze imkers. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Het lijkt me duidelijk dat er genoeg te zien en te doen is dit jaar, dus tot 09 april.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Imkerdag 06 februari te Austerlitz.

Recept

Men neme:

-          18 kandidaat-keurmeesters

-          5 examinatoren

-          2 extra keurmeesters voor HMF e.d.

-          63 inzendingen voor de keuring, 27 inzenders in 16 klassen

-          60 bezoekers

-          4 sprekers

-          6 organisatoren

-          1 cursusleider

-          1 110-jarige NBV-afdeling

-          1 Bijkersgilde

-          1 Provinciale gecommitteerde

-          1 goed geoutilleerd dorpshuis

en men heeft een zeer geslaagde imkerdag op 6 februari in Austerlitz.

Waar ging het om?

In november 2014 begon een dertigtal cursisten aan een door het Bijkersgilde nieuw gestarte opleiding: Specialist Bijenproducten. Maar liefst zeven volle zaterdagen leerden zij ‘alles’ over bijenproducten. Met deze opleiding, en alleen met deze opleiding, konden zij doorgaan voor Keurmeester Bijenproducten. Vijf zaterdagen, nu vooral over de praktijk van het keuren van alle bijenproducten. Op 6 februari deden zij eindexamen.

Maar … hoe examineer je aanstaande keurmeesters?

De enig juiste manier is natuurlijk om ze te confronteren met een echte keuring en hen in die omstandigheden te beoordelen.

De NBV-afdeling Driebergen-Doorn bood de oplossing. Zij is dit jaar 110 jaar geleden opgericht. Dat jubileumjaar wilde zij met een klapper beginnen. Bepaald niet onlogisch dus om jubileum en examinering te combineren: de vereniging organiseert een keuring, het Bijkersgilde zorgt voor de keurmeesters.

Het dorpshuis in Austerlitz is bekend in imkerend Nederland, de laatste jaren zijn er al heel wat grote bijeenkomsten gehouden. De grote zaal bood nu een indrukwekkend, zelfs een beetje feeëriek gezicht. Gevuld met vier keuringsstations, tafels met de grote keur aan inzendingen, examinatoren en examinandi allen in witte jas, voorzien van witte handschoenen en een Bijkersgilde-hoedje. In de pauzes daartussendoor het publiek, dat zo in staat was nou eens van dichtbij te zien hoe dat keuren in zijn werk gaat.

Datzelfde publiek kreeg ’s morgens eerst een korte inleiding van cursusleider Wim Oerlemans over waar het Bijkersgilde mee bezig is, wat het wil bereiken en hoe de nieuwe opleidingen niet los staan, maar passen binnen het gilde-systeem van leerling, gezel, meester.

Daarna sprak Bart Keijser over wat er nog allemaal meer aan honing te meten valt, behalve het vochtigheidsgehalte. Zaken als HMF, elektrische geleiding, rotatie, fructosegehalte, kleur, pH: diverse elementen waarop het Bijkersgilde honing kan keuren.

Na de lunch werden er drie workshops gehouden. Bep van de Vendel liet zien hoe zij een perfecte crèmehoning maakt. Elbert Hogendoorn sprak over propolis: wat is het, hoe win je het en wat kun je ermee, en Klaas Sluiman had het over de prijsstelling van honing onder het motto: ‘wat niks kost kan niks zijn’.

In de middagpauze kon iedereen de presentatie van de gekeurde producten bewonderen onder het genot van, u raadt het al, een toepasselijk stukje honingtaart.

Daarna volgde de keuringsuitslag en de uitreiking van de oorkondes door coördinator Johannis Vogelaar. Hij kon vijf oorkondes uitreiken in de categorie uitmunten, en wel aan Lea de Graaf (Brokhoning), W. Wagemans en Aart van der Linden (Heidehoning), Ernst de Jonge (Kunstraat) en C. Zuidema (Kristalliserende honing).

Uit de HMF-metingen waren geen bijzondere afwijkingen naar voren gekomen, opvallend was wel dat de geleidbaarheid voor het merendeel van de honing hoog was (600 – 900 µS/cm). Dat duidt op, wat we in imkerland ondertussen wel weten, aanwezigheid van behoorlijke percentage luizenhoning.

Vervolgens dat waar het velen, in elk geval de kandidaat-keurmeesters om te doen was: de uitslag van de examens. Die werd ingeleid door Bart Krol, gedeputeerde van de provincie Utrecht met natuur in zijn portefeuille, een makkelijk spreker met een toepasselijke tekst.

Vreugde alom, toen bleek dat alle kandidaten waren geslaagd. Dat kon ook bijna niet anders, na zo’n gedegen opleiding en een voorselectie door de opleiding Specialist Bijenproducten.

Het Bijkersgilde is trots op zijn nieuwe keurmeesters. De Bijenvereniging Driebergen-Doorn op het goede begin van haar jubileumjaar.

 
 
 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijenreisje 2015, Imkerij gebroeders van Beek en de Weerribben.

Onze vereniging heeft dit jaar weer een leuk en informatief reisje georganiseerd voor onze leden en gast leden. Op 26 september hebben we ons om 8 uur 's ochtends verzameld bij de verenigingsstal. Daarna gingen we op weg naar Paasloo. We werden hier ontvangen door één van de gebroeders van Beek met koffie/thee en plak cake. De gebroeders van Beek zijn hier in 1984 begonnen met hun imkerij. Eerst nog hobbymatig, maar sinds 2000 zijn ze een professioneel bedrijf geworden. Ze gebruiken hun volken met name voor de bestuiving van tuinbouwgewassen in Nederland en inmiddels ook in Duitsland. Na een inleiding over de start en groei van het bedrijf, werden we meegenomen naar een schuur. In deze schuur hebben ze een opstelling staan om op ambachtelijke wijze kunstraat te maken. Nadat oude raat is omgesmolten, wordt de schone was in een groot vat gedaan. Hierin laten ze houten platen zakken om ze vervolgens weer omhoog te halen. Dit proces wordt een keer of tien herhaald (zoals ook gedaan wordt om kaarsen te maken). Op beide zijden ontstaat zo een plaat schone was. De platen worden eerst gekoeld in een bak koud water, waarna de randen worden afgesneden. Per houten plaat heb je nu twee platen schone was van een aantal millimeter dik. Deze wasplaten worden vervolgens door een 100 jaar oude waspers gehaald. Op deze manier wordt een stuk kunstraat van ongeveer 1m gemaakt. Heel bijzonder om een keer te zien. Na nog weer een kop koffie/thee, zijn we naar achteren gelopen. Daar hebben ze drie prachtige stallen staan waar een deel van de volken staan opgesteld. Ze gebruiken voornamelijk zelf gebouwde kasten van hout en riet. Riet dat in de Weerribben wordt gewonnen. Een stal heeft twee "verdiepingen" waarbij de hoofdvolken op de onderste verdieping staan en zwermen en kweekvolkjes op de bovenste. Vervolgens bracht Anne van Beek ons naar 't Lokaal in Kalenberg. Een tot café/lunchroom omgebouwde kerk. Hier hebben we genoten van soep en broodjes. Na de lunch stapten we met Anne in een fluisterboot voor een tocht door de Weerribben. Hier bleek dat Anne naast veel kennis van bijen ook veel kennis van de Weerribben heeft. We werden eerst door een deel geleid waar de natuur zijn gang kan gaan en daarna naar een deel waar o.a. riet wordt verbouwd. Halverwege kwamen bij het informatie centrum van de Weerribben. Na hier te hebben rondgekeken, hebben we aan de overkant een kop koffie/thee met appelgebak gehad. Vervolgens was het weer tijd om op weg te gaan naar ons startpunt,
 't Lokaal zijn we weer aan wal gegaan om aan te schuiven bij een heerlijk, overdadig Chinees buffet. En daarmee liep een lange, informatieve, mooie en gezellige dag tot een einde.
Bestuur, bedankt voor deze leuke dag.

      
  
      
  
                    
 
                                      
                                                                
  
  


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuwe Websitebeheerder

De huidige website werd ruim tien jaar geleden opgezet en met veel plezier door mij beheerd. Inmiddels is het tijd geworden deze activiteit over te dragen aan een opvolgster. Persoonlijk en ook namens de vereniging ben ik blij dat Ingrid Monderman deze taak op zich heeft genomen. Ingrid is een gevorderd imker en is bij velen bekend als team medewerkster bij de cursussen voor beginnende en gevorderde imkers. Ook zagen we al eens een aantal artikelen van haar in het NBV blad "Bijenhouden". 
Om de website levend te houden kun je interessante informatie met betrekking tot het houden van bijen en evenementen aan Ingrid doorgeven.
 
Ik bedank iedereen die mijn activiteiten op de website door de jaren heen hebben gevolgd en wens Ingrid veel succes met het voortzetten daarvan. 
Met vriendelijke groet, Ton Nahuijsen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


54 ste P.J. Beens Bijen en Natuurmarkt Driebergen

Op zaterdag 11 april begon de dag zonnig op een overzichtelijk ingedeeld terrein met veel kramen voor elk wat wils. De vereniging was er natuurlijk met informatie over het houden van bijen. Er was een bijenvolk in een observatiekast en een spiegelkorf. Bijzonder om te zien was ook een hommelvolkje dat voor bestuiving in de glastuinbouw gebruikt wordt. Om 07:00 uur begon de handel in bijenvolken hoewel het aanbod gering was. De markt liep lekker en er was drukte bij de koffie en broodjesuitgifte. Helaas sloeg rond 10:30 uur het weer plotseling om en bleven er niet veel bezoekers meer over. Later werd het wat droger en zagen we weer nieuwe bezoekers. Om 13:00 uur sloot de markt en kon het opruimen beginnen. Gelukkig was het toen droog hoewel menigeen een plons water over zich kreeg van de natte zeilen op de kramen. Al met al wel een geslaagde bijenmarkt. Volgend jaar de tweede zaterdag in april is er de 55 ste uitvoering van de markt met een extra lustrum-tintje. 
Voor alle foto's van deze dag klik je op deze link:  
http://driebergendoorn.bijenhouders.nl/fotos/show/bijenmarkt-2015

 


Snertwandeling 2015 Heidestein

Op zondag 8 februari 2015 kwam er een klein groepje leden met aanhang opdagen voor een mooie wandeling over landgoed Heidestein in Zeist.
Kor de Kruif had het programma opgetuigd en wist de wandelgroep te boeien met zijn verhalen over het ontstaan van het landgoed. De moeite waard voor hen die zich daar eens in willen verdiepen. Na anderhalf uur wandelen bereikten we de tuiningang van de woning van Kor en Liesbet. 
Het moment om in de juiste sfeer met zo'n kleine groep te genieten van de erwtensoep, roggebrood met spek en kaas, glühwein en chocomel. Aansluitend werd de wandeltocht vervolgd en kwamen we uit bij het startpunt. Nog even napraten en elkaar gedag zeggen. Een geslaagde dag !
Liesbet bedankt voor de prima ontvangst en de verzorging van het inwendige van ons allen. Kor bedankt voor de prima begeleiding.

https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/CIMG4021.JPG?attredirects=0      
  https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/CIMG4034.JPG?attredirects=0  
  
  


Bijenreisje 2014 - Bezoek aan EcoPoll in Geffen

Op zaterdag 22 november bezochten we het Bijenteeltmuseum en imkerij in Geffen. We werden om 10:00 uur ontvangen door Robert Schuurmans.
In een ontspannen sfeer presenteerde Robert zijn verhaal over EcoPoll dat hij samen met zijn echtgenote Thea heeft opgezet. Ze zijn er dagelijks vele uren mee druk. Het museum biedt een goed overzicht van de imkerij door de jaren heen. Mooi overzichtelijk in gericht met een enorme variëteit aan imker-materialen. De ochtend werd afgesloten met een goed verzorgde lunch door Robert en Thea terwijl de films "de Bij en Wij" en More than Honey" op de achtergrond werden vertoond. Voor hen die hier nog geen bezoek brachten is dit zeker een aanrader. 
Klik voor meer informatie www.ecopoll.nl

      

Voor alle foto's van dit uitje ga je naar    http://driebergendoorn.bijenhouders.nl/fotos/show/bijenreisje-2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Diploma-uitreiking Cursisten 2014

Op vrijdagavond was er een gezellige bijeenkomst in het Dorpshuis te Austerlitz waar de diploma's werden uitgereikt aan de cursisten van het seizoen 2014. Inmiddels is dit een jaarlijks terugkerende traditie waarbij bijenteeltleraar Jan Piet Frens de cursisten op ludieke wijze feliciteert met het behalen van hun diploma. Dit seizoen kregen de volgende deelnemers hun diploma:

Rens Wientjes, Heriette Laming, Spyridon Markadonakis, Olaf Kop, Lex van der Meer, Thomas de Cortie, Christophe Obergfell, Anneke Swaan, Marie-Louise Wiegerink, Eveline Kuster, Helen de Greef, Han Boudewijns, Irene Benders.

Tevens werd op deze avond afscheid genomen van bestuurslid Evert van Leeuwen. Voorzitter Leo Gensen bedankte Evert voor zijn inzet voor de vereniging gedurende de vele jaren dat hij in het bestuur actief was. 
De avond werd afgesloten met een presentatie over het houden van bijen in de middeleeuwen. Bart de Coo wist met een interessant verhaal en ondersteund door talloze dia's het aanwezige publiek zeer te boeien. Bart bedankt namens alle aanwezigen.

    


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Algemene Ledenvergadering 21 maart 2014           Afscheid Wim Oerlemans

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 21 maart 2014 werd afscheid genomen van voorzitter Wim Oerlemans. Hij heeft gedurende tien jaar met veel enthousiasme en inspiratie leiding gegeven aan de vereniging. De lovende woorden kwamen van Jos Plaizier, oud voorzitter van de NBV. Hij zette Wim in het zonnetje, gaf hem het jubileumspeldje voor 25 jaar lidmaatschap en memoreerde de vele zaken die Wim voor de vereniging maar ook op landelijk niveau heeft bereikt. Wim heeft zijn kwaliteiten in het openbare en sociale verkeer volledig ten dienste gemaakt aan de bijenhouderij. Zo wist hij altijd wel een subsidie los te krijgen om activiteiten op te zetten. De Bij-Lessen zijn daarvan een voorbeeld maar zeker ook de organisatie van het 100- jarig bestaan van de vereniging en niet in de laatste plaats de opzet van de LOI (Landelijke Open Imkerijdag) die is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan vorig jaar bijna driehonderd imkers deelnamen die samen rond de dertig duizend bezoekers trokken. Wim wist altijd in de publiciteit te komen. Dat Wim deze inspanning kon leveren is mede te danken aan zijn vrouw Trui die hem alle ruimte gaf om het vele werk te doen. Ze kreeg een prachtig bloemstuk aan geboden. Als afscheidscadeau ontving Wim een Top Bar Hive om mee gaan experimenteren. Kor de Kruif heeft zich erin verdiept hoe zo'n kast er uitziet en zorgde voor bouw van het aangeboden exemplaar. Wim sprak een woord van dank en overhandigde de voorzittershamer aan secretaris Leo Gensen die hem opvolgt. Rien Klerk (laatste foto) werd aangenomen als bestuurslid. De functies en taken van het nieuwe bestuur worden later nog naar buiten gebracht.

https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/_DSC5210a.jpg                                            

         

Erekorfje voor Wim Oerlemans

Tijdens de ALV van 19 april ontving Wim Oerlemans het Erekorfje voor zijn grote inzet voor de NBV en het houden van bijen in het algemeen uit handen van NBV voorzitter Jan Dommerholt.

____________________________________________________________________________________________________________________________
  Imkercafé


Het Imkercafé op vrijdag 21 februari 2014 werd goed bezocht. Logisch want het onderwerp was Varroa-bestrijding middels de door Jan Trip ontwikkelde Darrenraat-methode. Wim Oerlemans gebruikt deze methode al geruime tijd en heeft er goede ervaringen mee. In een ontspannen sfeer in de gezellige imkerij van de Wijks Imker gaf hij uitleg aan de hand van praktische voorbeelden. Een beschrijving van deze Varroa bestrijdingsmethode vind je op deze link: http://goo.gl/BwiAe2  Kijk ook bij Bijenziekten in de rechter kolom.Dat was de snertwandeling 2014 


https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20%287%29.jpg?attredirects=0
De jaarlijkse Snertwandeling op 26 januari 2014 was weer een mooie belevenis voor de 27 deelnemers die op de uitnodiging waren ingegaan. 
Er werd verzameld in de oude Oranjerie op de Ruiterberg waar eerst koffie en thee werd genuttigd. Aansluitend gingen we op pad. Rik Nieuwerf had een stevige wandeling uitgezet op het oostelijk deel van de Ruiterberg in de Kaapse bossen. Met zijn jarenlange ervaring als boswachter wist hij de wandelaars te boeien met zijn verhalen over het landgoed, de natuur en de omgeving. Op verschillende plaatsen werd onderweg halt gehouden om uitleg te geven over de bijzonderheden van het gebied. Na bijna twee uur wandelen was er in de Oranjerie een hapje en een drankje als voorafje voor de erwtensoep met roggebrood met spek en kaas. De grote houtkachel brandde volop en maakte de warme sfeer compleet. Deze zondagmiddag is mooi om even op terug te kijken via de foto's bij dit artikel. 
Hartelijke dank 
gaat uit naar Rik Nieuwerf die deze middag volledig verzorgde. 

Klik op de foto's voor een grotere afbeelding

https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(1).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(2).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(3).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(4).jpg


https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(5).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(6).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(8).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(9).jpg


https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(10).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(11).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(12).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(13).jpg


https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(14).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(15).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(16).jpg
https://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/home/nieuws/1%20(17).jpg
Link naar alle foto's: 
http://driebergendoorn.bijenhouders.nl/fotos/show/474