Beginpagina‎ > ‎

Bijenproducten

Honing is het bekendste bijenproduct maar en zijn er meer....
Zie ook het thema "Over honing"
Voorjaarshoning
 
Zodra de fruitbloesem is afgelopen ontstaat er even een periode waarin weinig dracht is. De natuur heeft even rust voordat duizenden andere bloemen tot bloei komen. De imker heeft zijn voorjaarshoning nu binnen als de dracht goed was. De bijen haalden de nectar die ze overgaven aan de huisbijen om het in de cellen op te slaan. Toevoeging van enzymen uit de kopklieren en vervolgens het indampen maakte van nectar honing. De honing bestaat uit enkelvoudige en meervoudige suikers en heeft verder veel enzymen, aromastoffen, vitaminen, organische zuren enz. in zich.
Er zijn veel verschillende soorten honing. Dit is afhankelijk van de bron waar de bij haar nectar haalde. Voorjaarshoning is meestal fruithoning en veelal licht van kleur.
 
Zomerhoning
 
Is de verzamelnaam van alle honing die voortkomt uit de nectar van de zomerbloemen. De bijen zijn over het algemeen bloemvast en vliegen pas op nieuwe bronnen als de oude op zijn. Zomerhoning heeft een goudgele tot midden bruine kleur.
 
Selectief geoogste honing
 
Omdat de honingbij bloemvast is blijft zij vliegen op dezelfde bloem totdat die niets meer oplevert. Zo kan de imker, als hij dat goed blijft volgen, selectief honing oogsten zoals, kastanje, acacia, klaver, linde, dennen, koolzaad, distel, enz. De kleuren zijn uiteenlopend van licht transparant, geel, licht- tot donkerbruin en ondoorzichtig crèmeachtig. De vloeibaarheid varieert van zeer dun vloeibaar tot makkelijk smeerbaar.
 
Late honing
 
Heide honing is de laatste honing van het bijenseizoen. Het is zeer donkerbruin van kleur en stroperig dik. Het is lastig uit de raten te krijgen. Het staat bekend als één van de lekkerste honingsoorten.
 
Stuifmeel
 
Is een ander product dat bijen produceren. Het kan worden geoogst in de vorm van stuifmeelkorrels en wordt op de markt gebracht als homeopatisch geneesmiddel dat o.a. werkzaam kan zijn bij de behandeling van hooikoorts. Stuifmel bestaat uit eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitaminen, enzymen, hormonen en aminozuren.
 
Bijenwas
 
Is bekend van waskaarsen, boenwas en wordt verwerkt in schoonheidsproducten. Veel crèmes en zalven bevatten bijenwas als voornaamste bestanddeel. Bijenwas maakt de huid zacht en soepel.
De werksters beschikken over vier paar wasklieren aan de onderzijde van het achterlijf. Hier wordt de was uitgescheiden in de vorm van kleine wasplaatjes waarmee de bijen hun raten bouwen.
 
Propolis
 
Wordt door bijen verzameld op o.a. de knoppen van kastanjes en populieren. De kleverige rood-bruine stof wordt door de bijen gebruikt om kieren en tochtspleten in de kast dicht te kitten. Het wordt toegepast als geneesmiddel. Propolis bevat harsen, etherische oliën, was, stuifmeelpollen, vitaminen, mineralen, kliersecreties, en antibiotische stoffen.
 
Bijengif
 
Een bij van tien tot zestien dagen oud beschikt over een gifblaas van 0,3 milligram. De vulling is éénmalig. Het gif is samengesteld uit ten minste zeven componenten met een veelzijdige werking, o.a. verkrampend, verlammend en ontstekend. Voor mensen met een sterk allergische reactie is het raadzaam een arts te raadplegen. Bijengif wordt in sommige landen gewonnen voor geneeskundige doeleinden. Het is bekend dat onder imkers weinig reumatische aandoeningen voorkomen. Dit wordt in verband gebracht met het feit dat imkers regelmatig bijengif tot zich krijgen. Verder stimuleert bijengif de productie van cortison, verbetert het de doorbloeding van weefsel, zorgt het voor verwijding van bloedvaten en daling van de bloeddruk en het heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel. Bijengifzalf helpt tegen reumatische aandoeningen.
 
Koninginnegelei
 
Is wel de beroemste substantie welke werksterbijen tussen hun zesde en tiende levensdag produceren. Wanneer dit voedsel, geproduceerd door de kopklieren van de werkbij, toegediend wordt aan de jonge larven, ondergaan deze fundamentele veranderingen. Deze larven bereiken al na vijf dagen 1700 keer hun oorspronkelijke gewicht en worden de nieuwe koninginnen. Koniginnegelei is bekend als hét middel voor de eeuwige jeugd en wordt verwerkt in cosmetische producten en capsules en tabletten als homeopatisch gezondheidsproduct en voedingssupplement.