Beginpagina‎ > ‎

Het nut van de bijen

Het indirecte nut
 
Bijen zorgen voor 80% van de bloembestuiving, dus meer dan alle andere insecten samen. Het zijn ook de enige bestuivers die in het voorjaar talrijk aanwezig zijn omdat ze als volk overwinteren.
Bijen zijn bloemvast, dit betekent dat ze een bloem blijven bevliegen zolang die iets oplevert (nectar en stuifmeel). Deze bloemvastheid is belangrijk voor de bestuiving omdat bloemen alleen bevrucht kunnen worden door pollen van dezelfde soort. Een bijkomend voordeel is dat de imker selectief honing kan oogsten zoals fruit, acacia, koolzaad, klaver, linde, heide, enz.
Bijen worden ingezet voor de bestuiving van cultuurgewassen in zowel open als overdekte teelt. De kwaliteit en de hoeveelheid van de vruchten neemt sterk toe door bestuiving door bijen. Bijen zijn van cruciaal belang in onze voedselketen. Sommige gewassen zijn zelfs 100% afhankelijk van de bij.

 
Het directe nut
 
De honingopbrengst die in Nederland ligt op ongeveer 1 miljoen kg. verzamelt door 80.000 volken. De wasopbrengst is van belang voor industriële en artistieke toepassingen, stuifmeel voor geneeskrachtige doeleinden terwijl bijengif wordt toegepast in de pharmaceutische industrie. Propolis, de klevende hars die bijen verzamelen op knoppen van kastanjes en populieren heeft een sterk antiseptische werking. Honing heeft een heilzame werking en is ook sterk genezend bij brandwonden.