Iz Dnevnika Miroljuba Todorovića

поставио/ла БЕЛА ТУКАДРУЗ 31.05.2010. 12:07   [ Ажурирао/ла 09.08.2016. 08:39 Miroslav Lukić ]

MIROLJUB TODOROVIĆ    DNEVNIK      (1979)


 

Kapija Slobodana Polova u selu M. Snimak Ivana Lukica 2010.
 
Zaklinjem pesnike buducnosti da vode tacne dnevnike svoga duha, da gledaju na sebe kao na nebo i tacno upisuju izlazak i zalazak zvezda svoga duha.

Hlebnjikov

 

Nije lako razumeti tudju krv: mrzim besposlene citaoce.

Nice

 

Treba pisati svakog dana, ne samo zbog vezbanja, covek se od knjige rascvetava kao cvet. I cesto ni sam ne znaš kakve ti cvetove i lišce cuva duša.

 

Aleksej Remizov

Subota, 24. februar 1979.

Vreme: umereno hladno, jutarnji mrazevi, povremeno sneg. Približava se mart, trebalo bi vec da se nazire pocetak kraja zime.

*

U botanickoj bašti Akademije nauka u Moskvi rascvetale se gladiole nikle iz lukovica što su se nalazile u vasionskom brodu „Sojuz 20“ koji je putovao u svemir bez ljudske posade. Cilj naucnika bio je ispitivanje dejstva kosmickih zraka i besteyinskog stanja na kasniji razvoj biljke u zemaljskim uslovima.

*
Adrijano Spatola obaveštava me razglednicom da je pisao o signalizmu u svojoj knjizi „Verso la poesia totale“, izdavac Paravia, Torino.

*

U poemama „Planeta“ i „Putovanje u Zvezdaliju“ suoceni smo sa lutanjem i istrazivanjem. Za anticke Grke suština planetarnog je u lutajucem putovanju. Planetes – koji luta.

Comments