Войводи‎ > ‎

Капитан Дядо Никола (капитан Никола Филиповски)

Никола Филиповски

Капитан Дядо Никола (капитан Никола Филиповски)
Роден: 1800, Силистра
Починал:1856, Трявна

Капитан дядо Никола Филиповски е български революционер.

Роден през 1800 г. в Силистра. Като младеж се установява в Румъния и се включва в политическия живот на българската емиграция.

През 1843 г. е един от водачите на Третия бунт в Браила, подготвен от българските емигранти. През месец октомври 1843 година е заловен от румънските власти и е осъден на 15 години затвор. Присъдата излежава в солниците Окнеле Маре край град Ръмникул Вълча. Амнистиран от властта през 1848 година.

По време на Кримската война (1853-1856) се установява в Търново като френктерзия (шивач на европейски дрехи). Под това прикритие започва революционна агитация и подготовка на въстание.

Повежда въстанието срещу османския владетел на 28 юли 1856 година. Бунтът тръгва от Лясковския манастир с благословията на манастирските братя. Дядо Никола повежда четата си от 13 души към Габровския Балкан, преследван от потеря от 300 души. На 31 юли 1856 година (стар стил) четата на Капитан дядо Никола се установява в Соколския манастир с идеята да го превърне в център на въстанието, където и е осветено знамето ѝ.

Решителната битка се провежда около моста „Шипка“, днес „Шиваров мост“ в Габрово, след което въстаниците се насочват към Трявна, където Капитан дядо Никола загива за свободата на България.

Източници Енциклопедия България, т. 7, Издателство на БАН, София, 1996, стр.201

източник: , връзка към цялата статия - линк
източник на изображението - bg.gabrovowiki.com
------------------------------

Информация за въстанието на Капитан Дядо Никола (капитан Никола Филиповски) можете да откриете на тази страница - линк

Информация за четниците при Капитан Дядо Никола (капитан Никола Филиповски) можете да откриете на страницата "Въстаническа чета на кап. Дядо Никола", както и на тази страница - линк

Статия "По славния път на четата на капитан дядо Никола" от Тихомир Танев (bulgarianhistory.org) - линк

Статията "210 години от рождението на смелия войвода" подготвена от Елена Колева и Ивелина Колева и публикувана в elika.blog.bg можете да прочетете от следната връзка - линк

------------------------------

Житие на капитан дядо Никола

Житие на капитан дядо Никола
Автор: Слав Хр. Караславов 
Издателство: Профиздат 
Издадена: 1971
Страници: 193