Робърт Бовал:България е прародителка на западната цивилизация

Робърт Бовал
"Смятам, че България е прародителка на западната цивилизация. Има много признаци, които са обосновани астрономически. От анализа на скалите разбрахме, че става въпрос за много стари обекти, на много по-голяма възраст отколкото се счита в момента. Смело мога да кажа, че сме впечатлени от това, което сме видели в момента. Става въпрос за много стари цивилизации." Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ световноизвестният изследовател Робърт Бовал.

Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи.

"Предварителната ни оценка е, че България може да се окаже източник на западната цивилизация. Днес бяхме край село Долни Главенак, бяхме впечатлени от обекта. Изненадан съм, че там няма повече посетители. Посещавал съм и други обекти в Западна Европа, очаквах тук да има много посетители. Надявам се, че това наше посещение ще предизвика интерес и ще може да се завърнем отново тук", смята Робърт Бовал.

"Праисторическият човек се е чувствал като част от Вселената. Смятам, че колкото повече се отдалечаваме от своята космическа същност и ставаме безразлични към нея, важно е да разберем че праотците са положили огромни усилия да разместят скалите, да ги подредят по определен начин", каза още той.

"Предците в България, хората които са изградили „Перперикон", са подобни на нас, ние сме техните деца през много поколения. Когато посетих обектите, имах много интересно усещане, да съм част от тези обекти", добави Бовал.

"Хората, които са изградили обекти като Перперикон - трябва да се гордеем с тях. В България бях миналата година, бях много впечатлен и с моите колеги проявихме интерес към тези обекти. Става дума за скали, става дума за хора, които са слушали и са гледали небето и са тълкували това, което се е случвало чрез скалите", завършва Робърт Бовал.

източник: cross.bg, връзка към цялата статия - линк