​Отец Саръев: За 25 години построихме повече джамии отколкото султаните за 500

отец Боян Саръев
ДПС плаши мюсюлманите, които искат да приемат християнската вяра

"Представители от ДПС обикалят градовете и селата в Родопите и от създаването на партията още заплашват мюсюлманите да не приемат християнската вяра. Те определят кой може да е християнин и кой мюсюлманин". Това заяви пред БНТ отец Боян Саръев. Според него църквата все още не е достатъчно силна, за да се справи с това, тъй като още не може да се отърси от репресията, която е претърпяла по времето на тоталитарния режим преди 1989 г. "Православната църква по принцип в историята винаги е стояла в сянката на държавата, за разлика от Католическата, при която дори е коронясвала императори", припомни отецът.

Действията на подстрекателите, които забраняват на мюсюлманите да станат християни Саръев определи като изключително опасни. Самият той е ставал многократно на случаи, при които те разделят не само приятели, а и родители от децата си.

По отношение на радикалния ислямизъм у нас свещеникът бе категоричен, че Коранът е един за всички мохамедани, но зависи кой как го чете, тълкува и интерпретира пред останалите. Той допълни, че България е допуснала през последните 25 години, основно в Родопите, да се построят толкова много джамии, колкото сигурно не са били строени за 500 години Турско робство. Според него обаче по-опасни в момента са христианизираните атентатори, а не тези, които четат погрешно Корана. Свещеникът заклейми отчетата, които отказват кръщенета, ако не им се дават пари и ги призова не само да не влизат в църква, а и да не я доближават. Саръев прикани всички, на които им е отказан ритуалът, да отидат при него в Кърджали, за да ги въведе в Християнството безплатно и дори обеща на най-бедните да поеме и транспортните разходи.

източник:faktor.bg, връзка към цялата статия - линк