Рубрики‎ > ‎

От Дружеството

Награда за Валентина Будникова

публикувано 19.08.2013 г., 18:27 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Валентина Будникова, председател на Българското културно-спомагателно дружество в Монреал беше наградена от българския посланник в Отава за своя принос за запазване на българщината тук и сплотяване на общността ни.

Българското училище в Отава отпразнува 20 години!

публикувано 15.06.2013 г., 9:01 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

На 1 юни 2013 година в залата на училище “Св. Патрик” Българското училище в Отава “Св. Св. Кирил и Методий” отпразнува 20 годишнината от основаването си и отбеляза големия български  празник 24 май
 
         На тържеството присъстваха Изпълняващият длъжността Посланик на Р. България в Канада г-н Злати Кацарски, консулът на Българското Посолство г-жа Десислава Атанасова, българският търговски представител в Посолството г-жа Десислава Драгнева, представителят на Отавския Католически Образователен Борд –г-жа Йоланта Кания – координатор на Международните програми, част от които е и Българското училище, секретарят на офиса на училище “Св. Георги”, където се помещава българската програма г-жа Наташа Кузменко, много други гости и родители. Сред присъстващите бяха бивши учители, деятели на Българското Дружество и Фондация, хора, които през годините са допринесли и допринасят с доброволния си труд за успеха и развитието на училището като дългогодишната актриса г-жа Пенка Груева, учителите Олга Арнаудова, Десислава Симеонова, Елза Милева, Таня Иванова, Пламен Мечконев и др.
         Двучасовата програма, подготвена от учителите и много успешно поднесена от учениците бе един пъстър букет от танци, песни, музикални изпълнения и пиески, които зарадваха публиката.  Децата представиха най-доброто, научено от тях през годината.
         Водещи на тържеството бяха бившите възпитаници на училището Мери Костова и Илиан Николов, а дисководещ – Марк Аврамов.
         На всички ученици и учители бяха поднесени подаръци от името на Българското Дружество и Посолството.  За учителите - настоящи и бивши, Дружеството и Фондацията подготвиха специални Благодарствени грамоти.
         След тържеството всички опитаха красиво надписаните и много вкусни торти за 20 ия рожден ден, специално поръчани от Дружеството и Фондацията, соковете и лакомствата, подготвени от родителите.
         Тържеството завърши с весели български хора, на които се хванаха и малки и големи.
         Българското Дружество и Фондация изразяват искрена благодарност към всички ученици, участвали в тържеството, към учителите Люси Минкова, Анета Костова (главен координатор), Димитър Кемилев, Петя Славчева, Диана Аджарска ( автор на сценария), Даниела Йовева (идея и офрмление на подаръците от Дружеството) и Нина Маркова за техния огромен труд по подготовката и провеждането на този празник!
         Заслужена благодарност отправяме и към всички родители, присъствали на празника и участвали в неговата подготовка, както и на всички доброволци ( някои от тях току-що пристигнали от България) за тяхната всеотдайност, съпричастност и помощ в украсяване на залата, подготовка на презентациите, провеждане на програмата, организиране и подготовка на храната и напитките за децата. Не можем да изброим всички, но все пак нека споменем имената на Весела Янева и Станислав Петров, Мариета и Михаил Микови, Митко Костов, Евгени Вучков, Архимедис Кючуков и други.
         Успехът на този двучасов празник, с украсената зала, усмихнатите лица на учениците, красивите костюми, интересните пиески, песни, танци, музикални изпълнения и изложба с предмети, изработени от децата, показва че Българското училище е живо и се развива, че в него са съхранени традициите, изграждани през годините като Български Възрожденски Център, който обединява и възпитава новите поколения български деца!
         Честит 20 ти Рожден Ден на Българското Училище в Отава!
         С пожелание за нови, още по-големи успехи в изучаване на българския език, култура и традиции и като обединителен център на
всички поколения българи в Отава!
 
Христина Христова
Председател
Българско Дружествио и Фондация
 
7 юни 2013г.

Избори 2013 - секция "Монреал"

публикувано 23.03.2013 г., 19:45 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 9.05.2013 г., 19:31 ч. ]

Монреалската секция за гласуване ще е отворена тази неделя, 12 май 2013, в църквата Св. Иван Рилски, от 07:00 до 20:00 часа

Място : Българска Православна Църква Св. Иван Рилски, 1195 Rue Sauve Est, Montréal, QC, H2C 1Z8
Дата/Час : 12 май 2013 от 07:00 до 20:00 часа

Ново СЪОБЩЕНИЕ :

Централната избирателна комисия  е активирала днес, 28.03.2013 г. електронната форма на заявлението за гласуване извън страната.  Връзката със страницата на ЦИК е: https://www.cik.bg/register.
Съобщение за активирането на линка е публикувано и на страницата на Министерството на външните работи.


Уважаеми дами и господа,
 
Изпращам ви съобщението за изборите на 12 май. Секция в Монреал ще бъде разрешена от ЦИК само ако имаме минимум 100 заявления изпратени най-късно на 10 април до посолството в Отава. Затова ви моля да прегледате прикачения документ и да помогнете той да стигне до възможно най-голям брой наши сънародници в Монреал.
 
Всяко непълно или грешно попълнено заявление ще бъде отхвърлено от ЦИК. Заявленията се изпращат индивидуално или групово до Посолството:
 
Embassy of the Republic of Bulgaria in Canada
325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada
Тел: +1 613 789 3215
Факс: +1 613 7893524
Работно време: 09.30 - 12.30 h
Имейл: Embassy.Ottawa@mfa.bg
 
Благодаря ви за съдействието!

Georges Panitchersky
Consul honoraire

Конкурс "Млад икономист 2013"

публикувано 23.03.2013 г., 19:27 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Уважаеми дами и господа, 

Приложено е писмо от проф. дфн Кръстьо Петков, председател на Управителния съвет на Съюза на Икономистите в България (СИБ), обява и анотация за конкурс "Млад икономист 2013".

За повече информация, обърнете се към Г-жа Христина Стойчева, Секретар, СИБ, тел. 987 18 47

http://union-econ.com 

Петиция срещу поправката в закона за здравното осигуряванe

публикувано 29.12.2012 г., 13:56 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal

Всеки, който се възмущава от този закон, може да подпише тази петиция:
http://www.ipetitions.com/petition/zzo/

Освобождение от здравни осигуровки в БГ

публикувано 29.12.2012 г., 13:54 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal


В отговор на запитванията Ви изпращаме линк към страницата на НАП
http://www.nap.bg/news?id=1629

Предоставяме Ви информация и от току що публикуваната информация в страницата на НАП
http://www.nap.bg/news?id=1631

ИЦ на НАП няма компетентност да определя какво следва да подават задължените лица моля разгледайте хипотезите в прикаченият линк и определете за себе си какво следва да подадете в зависимост  от личните Ви обстоятелства имайте предвид от кога, къде в коя държава пребивавате дали тя е членка на ЕС или не , имате ли двойно гражданство от кога и в коя година е придобито то.За всички тези хипотези има разработка в прикаченият линк. Моля разгледайте го внимателно съобразете се и с обстоятелствата дали при напускане на страната сте подали някакви документи в НОИ или НАП отговаряте ли на условията за пребиваване повече от 183 дни за една календарна година в друга държава,включен ли сте в здравно осигурителната система да друга държава и осигурявате ли се там.

Информационният център на НАП не е компетентен за извършване на проверки по установяване на факти, обстоятелства или несъответствие на подадените данни . За допълнително информация и/или уточняване на възможните хипотези за несъответствията в данните се обърнете към компетентното ТД/офис на НАП.


Етапите които трябва да се следват:

1. Трябва да попълните декларация и заявление, които можете да изтеглите от:
2. Влизате на страницата на НАП:
и трябва да намерите точният пощенски адрес на съответната териториална дирекция на НАП попълвайки областния град, по вашия постоянен адрес в България, в падащото меню. Преписвате си точния пощенски адрес, отивате в пощата и изпращате, с препоръчано писмо на съответния адрес, и двата документа.

Имайте пред вид, че често линковете не водят до правилната страница (каква изненада!) и трябва да се търси директно на сайта на НАП : https://inetdec.nra.bg/index.html

За допълнителна информация: http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/bulgaria/16216.html

Съобщение от Посолството на Република България в Отава

публикувано 25.11.2012 г., 8:38 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 25.11.2012 г., 8:40 ч. ]

Посолството на Република България в Отава уведомява българските граждани в Канада, че на 24 октомври 2012 г. Народното събрание на Република България прие решение за произвеждане нареферендум с въпрос: “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” 
Президентът на Република България определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на референдума.
Централната избирателна комисия прие решение гласуването на българските граждани в чужбина да се осъществява на територията на дипломатическите и консулските представителства на Република България.
ЦИК уточни, че няма да се създават секции в помещенията на българските почетни консулства и в офисите на българските почетни консули.
Посолството на Република България в Отава  направи необходимите постъпки пред Департамента на външните работи и международната търговия на Канада за получаване на съгласие на канадската страна за провеждането на референдума и образуването на секции на територията на Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто. 
Секциите са образуват при наличие на не по-малко от 20 гласоподаватели, заявили желание да гласуват. Всеки гражданин може да заяви това в писмена форма, не по-късно от 1 януари  2013 г. включително. Oбразецът на зaявлението можете да намерите на интернет страницата на Министерството на външните работи - www.mfa.bg  
В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по документ за самоличност, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в Канада, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство на Република България, в което желае да гласува.
Според решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя  до дипломатическото или консулското представителство на Република България или се изпраща по пощата с писмо. Другият начин е чрез сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление, изпратено в електронна форма в PDF илиTIFF формат на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство.
Посолство на Република България в Отава

Антон Н. Чипев (1920 - 2012)

публикувано 26.05.2012 г., 14:51 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 27.05.2012 г., 7:37 ч. ]

Дончо

С голяма тъга съобщаваме кончината на г-н Антон Чипев, нашия почетен председател, големия канадски българин, предания съпруг, баща, и дядо, в понеделник, 21 май, след храбра борба с рака. Най-близките опечалени са вдовицата му Илзе, вярна съпруга и негов спътник за последните 67 години, заедно с дъщери Мартина и Ан, син Майкъл, внуци Антъни, Александър, Тимотей и Джонатан, внучка Катрин, племенник доктор Нечо Чипев и племенница Ина  Чипева, заедно с техните съпрузи, деца, и много други роднини и приятели в България, Германия и Канада.

Син на виден български лекар, Антон учи право в Париж. След избухването на Втората световна война, завършва в София, където започва работа. Като активен млад националист, той успява по една случайност да се спаси с бъдещата си съпруга Илзе, привидно заминавайки за кратка почивка в Германия през август 1944 г., три седмици преди нападението на съветската армия, което води до 45 години комунистическа диктатура.

Владеещ четири езика, той работи за българското правителство в изгнание във Виена, а по-късно в Германия. През 1952 г. емигрира за Канада с Илзе и дъщеря си Мартина, установявайки се в Монреал, където се раждат Ана и Майкъл. Работи като генерален управител и представител по продажбите за компанията Валтер Co, в  Pointe Claire. Активно се ангажира с каузата на канадско единство по време на сепаратистките вълнения, и продължава да се бори за възстановяването на свободата и демокрацията в България. През 1967 г. е председател на Националния Канадско-Български комитет. Става директор на "Комитет за Канада", Монреалския Съвет по гражданството, чиито председател е през 1973 и 1974. Като член на Комисията за Етническите Организации към Либералната партия на Квебек, той се включва активно по време на референдумите и предизборните кампании през 1980, 1981 и 1985. Назначен е за главен заместник-министър на Имиграцията на Квебек, и през 1989 г. става комисар на Имиграционния и Бежански Съвет на Канада.

Антон се пенсионира през 1992 г., но продължава да е социално активен в продължение на много години, като председател и почетен председател на Българското Културно-Спомагателно Дружество, като доброволец шофьор на пациенти в различни болници из Монреал, и като продължава да подпомага развитието на пост-комунистическа България. Един от най-вълнуващите моменти в живота му е посещението на освободената му родина през 1992 - след отсъствие от 48 години!

Бог да прости един изтински българин!

Според изричното желание на Антон Чипев, кончината му няма да бъде отбелязана с погребална служба. Подробности за честването на живота му ще бъдат обявени през юни 2012. Дарения могат да бъдат направени в негова памет в West Island Palliative Care Residence, 265 André-Brunet, Kirkland, Qc. H9H 3R4 514-693-1718.

Съболезновния могат да бъдат изпратени на адрес rideau@arbormemorial.com.

3ти Март, Национален Празник на България

публикувано 3.03.2009 г., 10:18 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 3.03.2009 г., 10:28 ч. ]

Честит Празник

Уважаеми Сънародници,

На 3 март т.г. празнуваме 130 г. от Освобождението на България от Турско Робство!

Датата 3 март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подло
жена на унищожение. За първи път 3 март се чества през1880 г. като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно, с решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразни, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан –Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили. Нека си припомним значението на този исторически ден за нас българите, да почувстваме онова свято нещо, извоювано ни от нашите прадеди, което винаги ще ни свързва, където и по света да се намираме и никога няма да ни остави да забравим откъде сме тръгнали. Нека в този ден да почетем паметта на всички, отдали живота си за свободата на нашата родина и да се почувстваме просто заедно.Нека се гордеем, че сме българи, и не забравяме корените си!

Честит празник!

Валя Будникова, председател
Българско Културно-Спомагателно Дружество, Монреал

Исторически Факти


Картата на възстановената на 3 март 1878 г. Българска държава според Санстефанския предварителен мирен договор


Саадулах бей - посланик на Османската империя в Берлин, външният министър Савфет паша, граф Николай Игнатиев и дипломатът Александър Нелидов подписват Санстефанския договор


Така изглежда днес къщата в луксозния истанбулски квартал Йешл кьой, в която е бил подписан договорът на 3 март 1878 г.

Министър Масларова прие почетния ни консул в Монреал, Георги Паничерски

публикувано 3.03.2009 г., 10:09 ч. от Българско Културно-Спомагателно Дружество Association Socio-Culturelle Bulgare, Montréal   [ актуализирано 3.03.2009 г., 10:15 ч. ]

Желание за засилване на отношенията в социалната област между България и Канада изрази министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на среща с почетния ни консул в северноамериканската държава [Montreal] Георги Паничерски. Той представи особеностите на канадската пенсионно-осигурителна система и значението й за икономическото развитие на страната. Министър Масларова подчерта необходимостта от подписване на спогодба за социално осигуряване между двете страни. Предложение за този документ е предоставено на Канада през 2003 г., но все още оттам не е получен отговор. Министърът на труда и социалната политика изрази готовност за пълно съдействие от българска страна за неговото приемане. Досега Канада не е проявила интерес към сключване на споразумение в областта на заетостта поради спецификата на имиграционната й политика.

Министър Масларова изказа специална благодарност за активната позиция на Канада в подкрепа на осъдените български медицински сестри в Либия.

[От пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика на Република България]

1-10 of 14